Pokaż wyniki od 1 do 10 z 2240

Wątek: Kursy liturgiczne

Mieszany widok

Awatar Mojwa
    Miasto
    Luboń k/Poznania

Domyślnie

czy przy foceniu, gdy przechodzimy przed ołtarzem należy klękać?
    - tak, przechodząc przez środek kościoła (przed tabernakulum) zawsze należy przyklęknąć - uwaga: tylko przyklęknąć. a nie przyklęknąć i się przeżegnać. żegnamy się tylko na początku (wchodząc do kościoła) i na końcu - w obu przypadkach najlepiej wodą święconą (uwaga na sprzęt).
    Czy to żart?
    Szczególnie z tym żegnaniem się na początku i na końcu.
    Na mój malutki rozumek - w kościele jesteś od robienia zdjęć a nie od odstawiania kościelnych rytuałów. Żegnanie się to przecież forma modlitwy!
    Jakim prawem niewierzącego fotografa może ktoś zmuszać do modlenia się w kościele?
    Rozumiem i popieram ciche zachowanie i nie przeszkadzanie.
    Nie rozumiem dlaczego niby fotograf ma się modlić.

Bywalec
    Miasto
    Solec Kujawski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mojwa Zobacz posta
    Czy to żart?
    Nie, to nie jest żart. Wszędzie tam, gdzie dotykamy spraw związanych z którąkolwiek z religii nie ma miejsca na żarty.

(...)Na mój malutki rozumek - w kościele jesteś od robienia zdjęć a nie od odstawiania kościelnych rytuałów.
    Osobom wierzącym modlitwa i uczestnictwo w obrzędach nie przeszkadza w fotografowaniu. Osoby innych wyznań i religii nie są zobowiązane do "odstawiania rytuałów", lecz muszą wiedzieć, jak się zachować. Jeżeli np. Twoja religia zabrania Ci klękać, to możesz stać - ale czy koniecznie musisz to robić na środku kościoła? Jeżeli zaś jesteś ateistą, to czy aby napewno nie możesz okazać szacunku wierze innych, skoro uczestniczysz w ich obrzędach? (Tu zawsze przypomina mi się osoba gen.Jaruzelskiego, który stojąc na trybunie podczas Mszy Świętej salutował w momencie podniesienia).

Jakim prawem niewierzącego fotografa może ktoś zmuszać do modlenia się w kościele?
    Nikt nie zmusza Ciebie do modlitwy.

Jeżeli nie jesteś osobą wierzącą, lub wyznajesz inną religię, to nie musisz się modlić. Zobowiązany jesteś jednak do godnego zachowania i postawy szacunku wobec wiary innych. "Ciche zachowanie i nie przeszkadzanie (cyt.) nie wystarczy. Uczestniczysz w misterium wiary, które dla wielu ludzi stanowi istotę ich życia.

A podsumowując: wiara katolicka jest jedną z bardziej tolerancyjnych na świecie. Wiele wyznań i religii nie pozwala innowiercom na uczestnictwo w swoich obrzędach, a w skrajnych przypadkach nawet na nawiedzanie swoich miejsc kultu. Warto o tym pamiętać zanim zaczniemy totalną krytykę rzymskokatolicycmu.
    ---------------
    Don_Pedro_123
    ---------------

Bywalec Awatar _invictus
    Miasto
    Oświęcim

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Don_Pedro_123 Zobacz posta
    Osobom wierzącym modlitwa i uczestnictwo w obrzędach nie przeszkadza w fotografowaniu. Osoby innych wyznań i religii nie są zobowiązane do "odstawiania rytuałów", lecz muszą wiedzieć, jak się zachować. Jeżeli np. Twoja religia zabrania Ci klękać, to możesz stać - ale czy koniecznie musisz to robić na środku kościoła? Jeżeli zaś jesteś ateistą, to czy aby napewno nie możesz okazać szacunku wierze innych, skoro uczestniczysz w ich obrzędach? (Tu zawsze przypomina mi się osoba gen.Jaruzelskiego, który stojąc na trybunie podczas Mszy Świętej salutował w momencie podniesienia).

Nikt nie zmusza Ciebie do modlitwy.

Jeżeli nie jesteś osobą wierzącą, lub wyznajesz inną religię, to nie musisz się modlić. Zobowiązany jesteś jednak do godnego zachowania i postawy szacunku wobec wiary innych. "Ciche zachowanie i nie przeszkadzanie (cyt.) nie wystarczy. Uczestniczysz w misterium wiary, które dla wielu ludzi stanowi istotę ich życia.

A podsumowując: wiara katolicka jest jedną z bardziej tolerancyjnych na świecie. Wiele wyznań i religii nie pozwala innowiercom na uczestnictwo w swoich obrzędach, a w skrajnych przypadkach nawet na nawiedzanie swoich miejsc kultu. Warto o tym pamiętać zanim zaczniemy totalną krytykę rzymskokatolicycmu.
    wydaje mi się, że jak robiłem kurs, to wymagano ode mnie jakiś papierów od "mojej parafii" z "oceną mojej wiary" - więc jak wnioskuję, nie wierzący nie mogą dostać glejta, a co za tym idzie - fotografować w kościele.... tak?

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _invictus Zobacz posta
    wydaje mi się, że jak robiłem kurs, to wymagano ode mnie jakiś papierów od "mojej parafii" z "oceną mojej wiary" - więc jak wnioskuję, nie wierzący nie mogą dostać glejta, a co za tym idzie - fotografować w kościele.... tak?
    NIE! Jestem ateistą i pozwolenie dostałem. Nawet ksiądz na kursie wspominał że nie trzeba być katolikiem żeby w kościele zdjęcia robić a kurs ma nauczyć jak robić żeby nikomu nie przeszkadzać

Początki nałogu Awatar dulak
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Czy to żart?
    Szczególnie z tym żegnaniem się na początku i na końcu.
    Na mój malutki rozumek - w kościele jesteś od robienia zdjęć a nie od odstawiania kościelnych rytuałów. Żegnanie się to przecież forma modlitwy!

Chyba czegoś tu nie rozumiemy, w kościele nie musisz się modlić, ale uszanować liturgię, w której uczestniczą inni, nikt Ci nie każe klękać, żegnać się ale w najistotniejszych momentach możesz zawsze usunąć się po prostu gdzieś w bok świątyni, a co jest dla wierzących najistotniejszym momentem liturgii - to idąc fotografować w kościele musisz wiedzieć. Fotograf w kościele nie jest postacią pierwszoplanową ani nawet drugoplanową, jest cieniem i tylko cieniem.

Uprawnienia umieszczania postów