Strona 161 z 224 PierwszyPierwszy ... 61111151159160161162163171211 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 601 do 1 610 z 2240

Wątek: Kursy liturgiczne

Dopiero zaczyna Awatar hazy

Domyślnie

Być może już było (nie chce mi się czytać 13-tu stron wątku) ale na podstawie uchwały Konferencji Episkopatu Polski z dn. 2 grudnia 1994 r. i "Wskazań Komisji Episkopatu Polski ds. Liturgii i Duszpasterstwa Liturgicznego dot. fotografowania i filmowania podczas celebracji liturgii", Diecezjalne Komisje Liturgiczne winny opracować regulaminy, które zatwierdzone przez (arcy-) biskupów, obowiązywać mają w danej diecezji. We wskazaniach w/w nie ma zakazu fotografowania któregokolwiek momentu liturgii. Biskup, który zakazuje dokumentowania sprawowania i wybranych czynności liturgicznych, wychodzi nieco "przed szereg". Oczywiście celebrans ma zawsze prawo odmówić zezwolenia na fotografowanie, bo to on jest gospodarzem - i to jest niestety najgorsze.

Pzdr
    ... i nie mam czasu robić zdjęć

Domyślnie

Zacytuję księdza z kursu liturgicznego w Bydgoszczy:
    "Podczas homilii nie robi się zdjęć bo to rozprasza. Celebrans to też człowiek i musi się skupić"

Wydaje mi się, ze jeśli zachowujemy umiar jest wszystko OK.
    Spotkałem się z interpretacją jednego z księży że wszystkie obostrzenia zaczęły się wraz z popularnością kamerzystów. Oni potrafili wolno przechadzać się po kościele, świecąc halogenem po oczach...
    Najważniejsze to uszanować Liturgię.
    40D + BG-E2N + 16-35 + 50 + 85 + 70-200

Domyślnie

Nie przesadzajmy. Wystarczy wejść do celebransa na zaplecze, robiąć dobre wrażenie. Potem to już alleluja i do przodu. Zresztą, doświadczony fotoziutek potrafi podczas ślubu włączyć STEALTH mode:ON
    "C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    To chyba zależy od tego gdzie uczą, w diecezji warszawskiej wyraźnie zakazywali robić zdjęć z podniesienia i mocno odradzali w trakcie kazania i ojcze nasz.
    oni sie nie znaja! mam papier z ... Czestochowy i potwierdzam, ze nie mam momentow w czasie mszy, kiedy nie wolno robic zdjec
    jednak trzeba szanowac wole ksiedza jak cos zabroni robic

Miasto
    Tuwim City

Domyślnie

Znajomy proboszcz namawia mnie na kurs w Łodzi (a dokładniej pod Łodzią - w Porszewicach). Czy Waszym zdaniem warto tam jechać? Tu jest link do informacji:
    http://www.archidiecezja.lodz.pl/new...dbd0e3aaae291f
    Czy udział coś daje (poza - jak czytam - papierkiem)? Nauczę się czegoś? Nie planuję zawodowo robić zdjęć ślubnych, ale znajomi czasem mnie proszą o robienie zdjęć "na drugiego". Może kiedyś się "uzawodowię"???
    Może te pytania są lamerskie, ale szukałem odpowiedzi ręcznie, bo wyszukiwarka generalnie chyba nie najlepiej działa, a ja jestem nowy na forum

Zablokowany
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

W ostatnią niedzielę podczas rozmowy z księdzem przed ceremonią sam zaproponował abym robił zdjęcia młodym z prezbiterium.

Bywalec

Domyślnie

Ja wczoraj bylem z para mloda u ksiedza z racji braku papierka zeby sie dowiedziec co i jak kiedy mozna - odpowiedzial mi, ze moge robic gdzie chce i kiedy, tylko bym mu kosciola nie rozwalil i za oltarz nie wchodzil, a jak bede za bardzo latal to - slowa ksiedza - " jestem lysy wiec walne Ci z glowki " . Z racji szacunku sam powiedzialem, ze podczas kazania bede gdzies z tylu lub na balkonie, ale pewnie tacy ksieza to jeden na tysiac. Nerwy z powodu braku papierka z kurii mam za soba. UFFF
    50D/400 D /T 17-50 2.8 / C 50 1.8 / C 85 1.8 / 580Ex II i reszta gratow

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lukas87 Zobacz posta
    żegnamy się tylko na początku (wchodząc do kościoła) i na końcu - w obu przypadkach najlepiej wodą święconą (uwaga na sprzęt).
    Ta woda po paru mszach ma sporo bakterii, ja bym jej wcale nie dotykal

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Będków

Domyślnie

Z tego co wiem nie nauczysz się niczego poza tym kiedy można robić zdjęcia podczas ślubu a kiedy nie,ale będziesz miał "papierek" z którym nie będziesz miał problemu z foceniem takich imprez.a to czasami ważne a czasami bzdura.zależy od księdza i jego nastroju
    C6d + C5dMI + S A 35 1.4 +C50 1.8 + C85 1.8 + C 70-200 4 + Speedlite 580EXII

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez baton87 Zobacz posta
    Z tego co wiem nie nauczysz się niczego poza tym kiedy można robić zdjęcia podczas ślubu a kiedy nie,ale będziesz miał "papierek" z którym nie będziesz miał problemu z foceniem takich imprez.a to czasami ważne a czasami bzdura.zależy od księdza i jego nastroju
    tago też się nie dowiesz. niektórzy mówią, że można zawsze, inni, że fotograf też musi 'uczestniczyć', a w rzeczywistości najgorzej przyjmnowane jest inwazyjne focenie na kazaniu

Strona 161 z 224 PierwszyPierwszy ... 61111151159160161162163171211 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów