Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
Czy jeśli ksiądz odmowi udzielenia ślubu ateiście, to tez jest dyskryminacja religijna? .....
Ksiądz popełni grzech ciężki (odmówi udzielenia sakramentu tej wierzącej drugiej osobie) i złamie prawo kanoniczne, które mówi dość wyraźnie o ślubach wiernych z niewiernymi. Zły przykład podałeś.

Ja tam mam i tak swoje zdanie. Kościół nie jest własnością proboszcza - on jest tam TYLKO zarządcą a właścicielami są parafianie i to ONI i tylko ONI mogli by odmówić komukolwiek wejścia do tego przybytku. (Za czyją kasę to zbudowano? Kościoła?)

A jakby postawić pytanie przewrotnie? Ja jestem buddystą ale mam wątpliwości co do swojej religii* i chciałbym się nawrócić na najlepszą z religii ale przed nawróceniem chciałbym się co nieco zapoznać, również z kościołem. To co? Nie mogę bo mi proboszcz odmówi prawa wejścia? No to on stoi na mojej drodze do jedynie słusznej wiary.

Przez ponad 35 lat żyłem w jedynie słusznym systemie gdzie rację miał sekretarz organizacji. Teraz żyję w systemie jedynie słusznej religii, której administracja odmawia mi dostępu do dóbr kultury narodowej (np. wstępu do Kościoła Mariackiego) bo jestem niewierzący. P A R A N O J A!!!

*wiem, wiem buddyzm nie jest religią tylko filozofią. przykład taki podałem ;-)

PS. Robiłem zdjęcia, grzecznościowo, na kilku ślubach. Nikt nigdy się nie zapytał czy mam jakiś papier od mojego miejscowego czarownika. I owszem, ksiądz był ZAWSZE uprzedzony. Tylko jeden, wiele lat temu, miał jakieś wątpliwości. Widać wraca nowe. :-)