Strona 80 z 224 PierwszyPierwszy ... 3070787980818290130180 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 791 do 800 z 2240

Wątek: Kursy liturgiczne

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

o kolega z rodzinnego miasta mego dopiero sie zorientowalem
    mi jeszcze nie spieszy sie wiec nie jezdze po polsce za kursem

Coś już napisał Awatar fotosc
    Miasto
    Elizabeth , New Jersey

Domyślnie

wow !!!!! dobrze ze ptaki foce i ciesze sie z tego zrobilem z 4 sluby w usa i na szczescie nie mialem az takich problemow, nawet sam ksiadz wolal mnie abym stal obok niego bylo to dla mnie dziwne , ale ja wykonywalem prace dla mlodych , za ktora biore pieniadze , ksiadz tez dostaje dzialke od mlodych , tak ze sam tez powinien to rozumiec
    Na szczescie nie mam zamiaru sie w to bawic , zostawiam to dla Was a ja z przyjemnoscia poogladam fotki z imprez
    Ostatnio edytowane przez fotosc ; 26-03-2009 o 14:08

Uzależniony Awatar Pawel_G
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Z tego co się dowiadywalem to już do wakacji w Szczecinie nie planują robić kursów. Ksiądz który tym kieruje w kurii polecił mi popytać w Koszalinie i Zielonej Górze.

Domyślnie

Czy ktoś wybiera się na kurs, który ma odbyć się w Pelplinie 18 kwietnia br. ??

Tutaj więcej info: http://kazimierz.kartuzy.pl/index_z.php?id_news=26

Początki nałogu
    Miasto
    Zamieć

Domyślnie

A ja chętnie "wymienię się" doświadczeniami z kursów liturgicznych z koleżankami i kolegami z sąsiednich diecezji.

Uzależniony Awatar Pawel_G
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

No ładnie 250 zł na kurs plus dojazd ze Szczecina. Dowiadywałem się właśnie że w Diecezji Koszalińsko - Kołobrzeskiej kursy odbędą się dopiero na jesień chyba że zbierze się wcześniej grupa 20 chętnych - jeden w postaci mojej osoby już się zapisła więc jeszcze 19 . A koszt bardzo konkutencyjny bo 70 zł.

Bywalec Awatar chyrek
    Miasto
    Słupsk, Polska

Domyślnie

W diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej był kurs liturgiczny w ubiegły weekend (28.03) w Sianowie. Trwał jakoś 4 godziny, koszt 70 zł. Frekwencja ponad 60 osób. Byli ludzie nawet z Bydgoszczy, Wałcza, Szczecinka. Niestety w innych diecezjach koszta są wyższe a i kursy potrafią trwać ze dwa dni. Następny kurs przewidziany jest jakoś na jesień, jednak dokładnego terminu jeszcze nie ma.
    Łukasz Chyrek
    canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...

Mój fotoblog www.chyrek.com.pl

knoxville
    Guest

Domyślnie

No to mała ciekawostka. Gadałem z księdzem w sprawie pozwolenia - ma się to odbyć w formie indywidualnego spotkania/egzaminu. Spytałem co będzie potrzebne to dostałem informację, że dowód tożsamości i przydałoby się - i to mnie zabiło - zaświadczenie z parafii że jestem osobą wierzącą i praktykującą (!!!). A co ma do rzeczy moja wiara?! Jestem ateistą ale szanuję inne religię i ich wyznawców. Ktoś się z czymś takim spotkał? Mam rozumieć, że tylko praktykujący katolik może być fotografem ślubnym?

to jest polska właśnie...

kopik88
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TommyTheCat Zobacz posta
    mowiono o kategorycznym zakazie filmowania podczas "podniesienia"
    podejrzewam ze podczas tej chwili nalezy tez powstrzymac sie od pstrykania, nawet dlatego ze panuje zazwyczaj wtedy absolutna cisza i zeby nikogo nie rozpraszac
    Sam sie nad tym zastanawiałem... od wielu wielu lat jestem ministrantem, i o ile wyniosłość tej chwili jest niepodważalna o tyle cisza tycząca sie tego momentu już nie. Gdyz w zależności od "tradycji" parafii, podniesieniu towarzyszą często odglosy gongu, dzwonków, czy chociażby trybularza (który jako ze jest metalowy swoisty hałas tez wydaje pod czas okadzenia) na znak własnie podniesienia. Jednak swiadom iż kazda parafia ma swoje niuanse w ty zakresie, i modernizują czasem niektóre zasady dla własnej wygody może sie to odbywać również w ciszy. O ile czesto proszony byłem o robienie zdjec podczas mszy, świąt itp. o tyle zawsze miałem jakiś dystans do fotografowania podczas przemienienia, aczkolwiek, księża nigdy nie wypowiadali się negatywnie co do tej "czynności". Wiec wydaje mi sie(choć może być to spowodowane jedynie lokalnym przyzwoleniem) iż nie trzeba sie wzbraniać przed chęcią uwiecznienia tej jakże wspaniałej chwili =) no chyba że ktoś trafi na nadgorliwego proboszcza ;p
    pozdrawiam

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez knoxville Zobacz posta
    Ktoś się z czymś takim spotkał? Mam rozumieć, że tylko praktykujący katolik może być fotografem ślubnym?

to jest polska właśnie...
    Zadaj to pytanie swojej lokalnej kurii diecezjalnej.
    Na warszawskim kurise sugerowali że powinna być to osoba wierząca i praktykująca, gdyż tylko taka osoba może w pełni zrozumiec liturgię , ale nie ma oficjalnych przeciwwskazań by osoba innego wyznania robiła zdjęcia.
    Ale jednak nawet osoba innego wyznania opwinna mieć glejt od proboszcza. Od którego i jak ma go zdobyć - to dopiero zagadka i chyba niezły temat na ciekawą dyskusję z przedstawicielstwem kurii, albo nawet episkopatu.

Strona 80 z 224 PierwszyPierwszy ... 3070787980818290130180 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów