Strona 37 z 224 PierwszyPierwszy ... 2735363738394787137 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 361 do 370 z 2240

Wątek: Kursy liturgiczne

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Jeżeli prośba kapłana będzie podyktowana jego wymysłem nie mającym nic wspólnego z naruszeniem "zasad porządkowych" to zaproponowane przez Ciebie rozwiązanie jest jak najbardziej na miejscu. Wychodzisz, zatrzymujesz zaliczkę i wykonane do tej pory zdjęcia a sprawę z kapłanem niech wyjaśniają państwo młodzi.

Z drugiej strony sytuacja kiedy zostajesz poproszony o opuszczenie świątynii ponieważ rażąco naruszasz "zasady porządkowe" i oznajmiasz iż zatrzymujesz zdjęcia wraz z zaliczką jest moim zdaniem sytuacją chorą. Dlaczego to państwo młodzi mają zostać "ukarani" za twoje poczynania? Przecież nie mają oni żadnego wpływu na Twoje zachowanie, więc nie mogą ponosić odpowiedzialności za zaistniałą sytuację.
    Ale ja cały czas mam na myśli to, że zachowuje się zgodnie z zasadami porządkowymi, a ksiądz każe mi opuścić kościół, bo w JEGO MNIEMANIU coś tam naruszyłem jakieś zasady, czy przez przypadek zrobił seryjnie zdjęcia (bo przestawiłem przez przypadek).

Oczywiście, że gdy świadomie łamie jakieś reguły i przytocze jeszcze raz - siadam na ołtarzu - ksiądz mnie wyrzuca to na moje własne życzenia, więc opuszczam spokojnie kościół. Ale w momencie gdy młodym spodobało się zdjęcie, które aby wykonać muszę usiąść na schodkach pod ołtarzem (od czapy przykład) - to czy to jest RAŻĄCE naruszenie jakiś zasad?

Cały czas o tym mówię. Wchodzę do synagogi zakładam kipę, wchodzę do meczetu zdejmuje buty, zachowuje się zgodnie z zasadami, nie rozpraszam innych, nie fotografuje otwartego tabernakulum itd. a ksiądz mnie wyprasza bo wszedłem za ołtarz lub jeszcze coś innego - dla mnie to jest paranoja księdza.

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Drobny problem w tym że to on ustala zasady i kultura nakazuje ich nie łamać jakkolwiek głupie by nie były...
    No to stój dalej w jednym miejscu bo KSIĄDZ CI TAK KAZAŁ. Ksiądz też nie może zbytnio wybiegać poza postanowienia w tej sprawie Episkopatu Polski - a ten nie zabrania poruszania się fotografowi po kościele, pod warunkiem, że nie rozprasza on innych. Wybacz, ale ja oddaje klientowi coś na czym świeci moje nazwisko. Dlaczego mam oddać badziew i chałę bo ksiądz ma jakieś fanaberie?
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Bywalec
    Miasto
    Solec Kujawski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Amat Zobacz posta
    Nie Pedro,dobrze będzie wówczas kiedy Kosciół jak wszyscy i na TAKICH SAMYCH zasadach będzie płacił podatki od przychodów.
    A tak nie jest.Raz jest instytucja społeczną raz gospoodarcza,ale zawsze pod parasolem religijnym dającym określone przywileje..
    Każda parafia/proboszcz płaci podatki w formie karty podatkowej, a ich wysokość co roku określa właściwy urząd skarbowy.

Co do Kościoła i jego praw to znam je, mało tego Watykan ( o czym raczej sie głośni ni emówi/podnosi tej kwestii i tego co ze sobą niesie) jest PAŃSTWEM.
    Uważam wręcz przeciwnie - bardzo często używane jest określenie "Państwo Watykańskie."

I jeśli już idziemy w eksterma(jak widze) to śmiało można w takim razie napisać (i będzie to zgodne prawdą) iż Kościół wraz z całą otoczką jest reprezentantem innego państwa na terytorium Polski.
    Dla ścisłości - przedstawicielem Watykanu na terytorium Plski jest jedynie nuncjusz apostolski.

Więc zostawmy ekstrema i skupmy sie na meritum.
    Czyli? Bo jak do tej pory odnosiłem się jedynie do Twoich wcześniejszych wypowiedzi i wątków, które poruszyłeś...
    ---------------
    Don_Pedro_123
    ---------------

Bywalec

Domyślnie

Mieritum leży w tytule wątku.
    I bezpośrednio do tego sie odniosłem i kwestii opłat - byłem i jestem zdziwiony.
    Pewne wyjaśnia otrzymałem i nie ważne czy się z nimi zgadzam czy też nie, taki jest fakt.
    Dyskusja potem zeszła na ekstrema,porównania,konflikty,wątki poboczne.
    Rozmawiamy ale oddaliliśmy sie od głownej linni i nei wiem czy nie zaczeliśmy przeszkadzać - ktoś tu zadał pytanie i chyba nie odstał odpowiedzi z powodu dyskusji wokół tematu.

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olszewski Zobacz posta
    Ale ja cały czas mam na myśli to, że zachowuje się zgodnie z zasadami porządkowymi, a ksiądz każe mi opuścić kościół, bo w JEGO MNIEMANIU coś tam naruszyłem jakieś zasady, czy przez przypadek zrobił seryjnie zdjęcia (bo przestawiłem przez przypadek).
    Każdy taki przypadek należało by rozpatrywać osobno wraz z uwzględnieniem okoliczności towarzyszących. Ważna jest także kwestia "sumienia" osoby fotografującej. Jedna opuszczając świątynię (nie ważene czy w wyniku rażącego naruszenia zasad czy też w wyniku "kaprysu" kapłana) przekaże parze młodej przynajmniej zdjęcia wykonane do momentu opuszczenia świątynii, inna nie przekaże nic. Wszystko zależy od danej osoby oraz jej sposobu postrzegania w/w sytuacji.
    EOS + Speedlite

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Każdy taki przypadek należało by rozpatrywać osobno wraz z uwzględnieniem okoliczności towarzyszących. Ważna jest także kwestia "sumienia" osoby fotografującej. Jedna opuszczając świątynię (nie ważene czy w wyniku rażącego naruszenia zasad czy też w wyniku "kaprysu" kapłana) przekaże parze młodej przynajmniej zdjęcia wykonane do momentu opuszczenia świątynii, inna nie przekaże nic. Wszystko zależy od danej osoby oraz jej sposobu postrzegania w/w sytuacji.
    Zgadza się, widziałem takie ujęcia ślubne w internecie, że spokojnie można powiedzieć, że ksiądz przymykał oko Kwestia odpowiedniego podejścia
    Wiesz często przekaże zdjęcia z prostej przyczyny - kasa, dodatkowa kasa
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Dopiero zaczyna Awatar Maćkowsky
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Czy ktoś z Was wie może coś na temat kursów w Zachodniopomorskim ? W kurii w Szczecinie dowiedziałem się, że tutaj nigdy taki kurs nie był organizowany. Chcą go zorganizować pierwszy raz, dowiedziałem się o tym w styczniu i kazali mi zadzwonić koło września, bo mają problem

Bywalec Awatar ddarc

Domyślnie

Nie zawracaj sobie tym głowy. Walczę z kamera i aparatem od 2002roku i nigdy jeszcze żaden ksiądz nie wymagał zaświadczenia w Szczecinie czy okolicach, ewentualnie nie życzą sobie wchodzenia na ołtarz , ale bardzo ,bardzo rzadko.

Ps. nie biegaj w aparatem w momencie klękań… to ich drażni
    ddarc ....Canon 50D,30D,C 24-105 F4,Samyang 8mm,C 70-200 F4 ,Kit18-55 II,580EX,SLIK PRO 340 DX,

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ddarc Zobacz posta
    Nie zawracaj sobie tym głowy. Walczę z kamera i aparatem od 2002roku i nigdy jeszcze żaden ksiądz nie wymagał zaświadczenia w Szczecinie czy okolicach
    Jdnakże dla "spokoju sumienia" lepiej takie zaświadczenie posiadać. 50-100 zł. w porównaniu z tym co zarabiasz na jednym ślubie to naprawdę niewiele. Kapłan zawsze może poprosić o okazanie takiego zaświadczenia przed mszą, a nie posiadanie takowego może przyspożyć dodatkowych problemów.
    EOS + Speedlite

Coś już napisał Awatar jarq.
    Miasto
    Kórnik/Poznań

Domyślnie

no niestety muszę przyznać, że przynajmniej w Poznaniu legitki są wymagane ... Poszedłem się ładnie przywitać do księdza na 2h przed ślubem - zapytałem czy nie ma nic przeciwko żebym sobie z boczku postał i porobił fotki - a on na to "Legitymacje proszę!" - więc mówię, że para młoda w ostatniej chwili poprosiła mnie o pomoc w uwiecznieniu ich ślubu i nie zdążyłem poprostu odbębnić kursu - odpowiedź była prosta: "To niestety nie będzie pan mógł robić zdjęć w kościele - poza owszem - do woli". Łapy mi opadły - gdyby nie to, że pani młoda udziela się na codzień w chórze kościelnym to byłoby niewąsko :/ . Ostatecznie pozwolił "w ostateczności" ale co się stracha najadłem ...

Organizują gdzieś jakieś kursy w najbliższym czasie w Wielkopolsce?? ... Trzeba dla świętego spokoju zaliczyć, zapłacić i mieć z głowy.
    "Fotografuję, żeby zobaczyć, jak to będzie wyglądać na zdjęciach" – Garry Winogrand
    flickr

Uzależniony Awatar tom517

Domyślnie

w sumie dziwnie jest z tymi legitymacjami bo sa wazne jedynie na terenie danej archidiecezji, ale chyba honorowane w innych...

Strona 37 z 224 PierwszyPierwszy ... 2735363738394787137 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów