Strona 199 z 224 PierwszyPierwszy ... 99149189197198199200201209 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 981 do 1 990 z 2240

Wątek: Kursy liturgiczne

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Podmiotek Zobacz posta
    Ja wprawdzie zaczynam robić zdjęcia lustrzanką, ale myślę już o przyszłości i chcę się zapisać na kurs w Łodzi. Najbliższy ma się tam odbyć w marcu, ale o wymogu zaświadczenia od proboszcza nie znalazłem nic na stronie. Kolega był chyba rok temu na takim kursie i opowiadał, że może go zrobić każdy, nawet niewierzący (ponoć prowadzący nawet o tym mówił podczas zajęć).

Tutaj jest link do kursu i nic w nim nie ma o zaświadczeniu od proboszcza:
    http://archidiecezja.lodz.pl/new/?ne...48f60b5c41a22f
    Ale może to tylko taka zmyłka?
    Bo zazwyczaj to nie jest wymagane...

Bywalec Awatar DarekB
    Miasto
    Działdowo

Domyślnie

Bylem na lodzkim szkoleniu i nie wymagali zadnych zaswiadczen. Cala rejestracja poprzez strone. Kosztowalo to okolo 100zl, w tym bezterminowe zaswiadczenie i identyfikator ze zdjecie. Obiad u siostrzyczek cale 10zl ;-)

Domyślnie

KK to najbardziej niedemokratyczna instytucja i jeśli zaświadczenia z jednej Kurii nie uznaje w innych to co się dziwić, że w każdej panują (mogą panować) inne wymogi. O tym zaświadczeniu słyszałem i pewnie w jednych regionach nie ma tego wymogu (tych bardziej nowoczesnych) a w innych (tych zacofanych) jest.

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DarekB Zobacz posta
    Bylem na lodzkim szkoleniu i nie wymagali zadnych zaswiadczen. Cala rejestracja poprzez strone. Kosztowalo to okolo 100zl, w tym bezterminowe zaswiadczenie i identyfikator ze zdjecie. Obiad u siostrzyczek cale 10zl ;-)
    Myślę o udziale w kursie, bo wiem, że taki jest obowiązek, żeby fotografować w kościołach. Ale czy Twoim zdaniem czegoś ciekawego się dowiem? Kolega, o którym wspominałem, mówił, że plusem jest to, że to nie suchy wykład, ale też możliwość dyskusji i elementy warsztatowe, które cokolwiek pokazują.

A wracając do kwestii zaświadczeń od proboszcza. W filmie (http://www.youtube.com/watch?v=NWHERbIF0js) jeden z prowadzących ten kurs mówi o fotografujących: "nawet jeśli są praktykującymi katolikami". Co oznacza - IMHO - że można nie być praktykującym katolikiem czy katolikiem w ogóle - żeby skończyć kurs.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

". Co oznacza - IMHO - że można nie być praktykującym katolikiem czy katolikiem w ogóle - żeby skończyć kurs.
    Nie ma szczegółowych ogólnokrajowych przepisów na tą chwilę,o ile wiem.
    Gospodarz danego obiektu , ma prawo i ustala zasady.Tylko bezpośrednie uzgodnienia z
    zarządzającym obiektem pozwalają na spokojne rozpoczęcie sesji.
    Organizujący kursy również określa warunki wstępne lub ich brak.
    Na terenie kraju są również inne religie i ich obiekty,zasady.
    Posiadanie zaświadczenia o odbytym kursie nie jest tożsame z prawem do fotografowania obrządku religijnego.
    Zaświadczenie daje informację że fotograf miał mozliwość zorientować się jakie jego działania są niepożądane i nie tolerowane z punktu ogólnych zasad.

Domyślnie

Orientowałem się jak wygląda sprawa w zachodniopomorskiem. Pasowałby mi Szczecin bo blisko ale tam jest tragedia. Ksiądz powiedział, że na ostatnią edycję listopad 2011 r. ledwo zebrali chętnych. Widocznie wszyscy co mieli zrobić to już zrobili a nowych nie przybywa .
    Szczecin - planowany na październik 2012 czyli na końcu sezonu ślubnego ...
    Koszalin - 24 marzec 2012 r. i będzie trzeba się bujać aż do Koszalina ...

Bywalec
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

s1nn3r - dzięki za cynk! Właśnie sam miałem przejść się u siebie i dowiedzieć się gdzie i kiedy jest organizowany ten kurs. Skąd wziąłeś informację i możesz mi coś więcej napisać o kosztach oraz miejscu kursu? Będę ogromnie wdzięczny :-).

Do tej pory fotografowałem bez kursu i nigdy nie miałem problemu, ale w tym roku postanowiłem, że zrobię :-).
    5D III + 60D
    S8/3,5 + T11-16/2.8 + C24/1,4L + C50/1.4 + C85/1.8 + C70-200/2,8L
    C430EXII + C580EXII
    + parę innych gratów :-)

Domyślnie

Spoko, już podaje info, może inni skorzystają.
    gawronska@koszalin.opoka.org.pl

Najbliższy kurs odbędzie się 24 marca 2012 r. Wszelkie dodatkowe informacje można uzyskać pod tym adresem meilowym lub telefonicznie 94 946 87 18.

Kurs trwa jeden dzień, odbędzie się w Centrum Edukacyjno-Formacyjnym w Koszalinie –Wilkowie koło Seminarium Duchownego. Koszt tego kursu tj. 100zł. Na kurs trzeba przywieźć rekomendację od swojego księdza proboszcza i jedno zdjęcie legitymacyjne.

Kurs rozpocznie się o godz. 10,00 a zakończy mniej więcej 14,00-15,00. Jest oprócz wiedzy zajęcia praktyczne w kościele.

Pozdrawiam

Emilia Gawrońska

Sekretariat Wydz. Duszp.
    To zlepek kilku mejli zanim dowiedziałem się wszystkich ważnych rzeczy .
    Najlepiej skontaktuj się z tą kobietą i zapisz na listę.
    Do zobaczenia w Koszalinie

Będę jechać aż ze Stargardu buu ... muszę sobie zaktualizować mapę fotoradarów ;p.

Bywalec
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

Dzięki wielkie za te informacje :-). Później skrobnę maila i się zapiszę na listę. Także widzimy się 24 marca :-).
    5D III + 60D
    S8/3,5 + T11-16/2.8 + C24/1,4L + C50/1.4 + C85/1.8 + C70-200/2,8L
    C430EXII + C580EXII
    + parę innych gratów :-)

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Nie ma szczegółowych ogólnokrajowych przepisów na tą chwilę,o ile wiem.
    Gospodarz danego obiektu , ma prawo i ustala zasady.Tylko bezpośrednie uzgodnienia z
    zarządzającym obiektem pozwalają na spokojne rozpoczęcie sesji.
    Organizujący kursy również określa warunki wstępne lub ich brak.
    Na terenie kraju są również inne religie i ich obiekty,zasady.
    Posiadanie zaświadczenia o odbytym kursie nie jest tożsame z prawem do fotografowania obrządku religijnego.
    Zaświadczenie daje informację że fotograf miał mozliwość zorientować się jakie jego działania są niepożądane i nie tolerowane z punktu ogólnych zasad.
    Zapisałem się na kurs w Łodzi (a dokładniej będzie w Porszewicach pod Łodzią). Ciekawa rzecz - formularz zapisu jest tak zrobiony, że trzeba przesłać zdjęcie o konkretnych wymiarach (w punktach). Wystarczy, że jest pomyłka o 1 punkt i już zdjęcie jest odrzucane.
    Przy okazji wymiany korespondencji zapytałem o to, czy można być niewierzącym i wziąć udział w kursie. Odpowiedź była twierdząca.
    Kurs, niestety, dotyczy tylko fotografowania w kościołach rzymsko-katolickich. Zatem nie dowiem się, jak sprawa wygląda w kościele luterańskim czy synagodze.

Strona 199 z 224 PierwszyPierwszy ... 99149189197198199200201209 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów