Strona 169 z 224 PierwszyPierwszy ... 69119159167168169170171179219 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 681 do 1 690 z 2240

Wątek: Kursy liturgiczne

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bakek Zobacz posta
    Wrażenia po kursie w Lublinie:
    -większość uczestników zdjęcia robi okazyjnie, bądź od dawna fotografują, a na kurs przyszli, bo dość mają problemów
    -jak na jednym z wykładów prowadzący zaczął opowiadać co pstrykacze/kameruni wyczyniają w kościele to czasami nie dziwi ta niechęć ze strony księży
    -o fotografowaniu bardzo mało, więcej o samej liturgii i jej znaczeniu
    -nie było odpowiedzi na kluczowe pytanie: kiedy nie można robić zdjęć
    -było natomiast dużo ogólników i prawdę mówiąc nawet wykładowcy zwrócili uwagę, że dużo zależy od księży prowadzących mszę
    -uzyskałem odpowiedź na pytanie: czy dopuszczalne jest wejście na presbiterium: otóż jest dopuszczalne, ale lepiej tego unikać
    -ogólnie warto było wydać 190zł, bo jest zaświadczenie i mniej problemów, choć tych się nadal nie uniknie
    byłem na tym w kwietniu, no i z tego co piszesz i rozmawiałem z uczestnikiem z teraz, to praktycznie ta sama śpiewka.. całe to szkolenie ma się tak sobie do reala, bo nawet ostatnio pojechałem na ślub, zagadałem z księdzem, on zapytał czy jest kwit i nie miał żadnych przeciwwskazań.. co do prezbiterium, to raczej na kursie powiedzą, że nie wolno, a to i tak kwestia dogadania z celebransem..
    #
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

No i niestety przegapilem kurs w Toruniu 6 listopada:/ Czy orientuje sie ktoś o najbliższych kursach w okolicach województwa kujawsko-pomorskiego bądź pomorskiego?
    http://inside-the-lense.blogspot.com/

Domyślnie

Archidiecezja Gdańska 19-20 listopada.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    pomyłka ! kurs był 19-20 PAŹDZIERNIKA. ;/
    to się zagapiłam.
    Ostatnio edytowane przez maartussss ; 09-11-2010 o 10:25 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Kurs Poznań wklejone proste ze strony kurii http://www.archpoznan.pl/content/view/1410/202/

Komisja Liturgiczna Archidiecezji Poznańskiej po raz kolejny organizuje kurs dla fotografów i operatorów sprzętu audiowizualnego, który odbędzie się w kościele pw. Najświętszego Zbawiciela w Poznaniu przy ul. Fredry 11, w sobotę 11 grudnia 2010 roku od godz. 10.00 do 13.00. Koszty organizacyjne kursu wynoszą 30,- zł od osoby. Organizatorzy proszą uczestników o punktualne przybycie.

Księdza Proboszcza uprzejmie prosimy, by poinformował parafian o w/w kursie.

Wypełniony formularz zgłoszeniowy z danymi kandydatów wraz z akceptacją księdza proboszcza, prosimy przesłać do dnia 8 grudnia 2010 roku na adres Kurii Metropolitalnej:
    61-109 Poznań, Ostrów Tumski 2, z dopiskiem „Kurs dla fotografów”.

Początki nałogu Awatar mathom
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Buaha Zobacz posta
    Wypełniony formularz zgłoszeniowy z danymi kandydatów wraz z akceptacją księdza proboszcza,

dzieki za info. nie rozumiem tylko tej akceptacji proboszcza... wszedzie tak jest ?

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mathom Zobacz posta
    dzieki za info. nie rozumiem tylko tej akceptacji proboszcza... wszedzie tak jest ?
    W Łodzi nie ma takiego wymogu. Kurs przeznaczony jest dla wszystkich fotografujących, także tych, którzy liturgii nie znają z lekcji religii.
    5dmkII, 24-70/2.8, 70-200/4 IS, 50/1.8 II, Samyang 500/8

Bywalec Awatar galekeg
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bakek Zobacz posta
    Wrażenia po kursie w Lublinie:
    -większość uczestników zdjęcia robi okazyjnie, bądź od dawna fotografują, a na kurs przyszli, bo dość mają problemów
    -jak na jednym z wykładów prowadzący zaczął opowiadać co pstrykacze/kameruni wyczyniają w kościele to czasami nie dziwi ta niechęć ze strony księży
    -o fotografowaniu bardzo mało, więcej o samej liturgii i jej znaczeniu
    -nie było odpowiedzi na kluczowe pytanie: kiedy nie można robić zdjęć
    -było natomiast dużo ogólników i prawdę mówiąc nawet wykładowcy zwrócili uwagę, że dużo zależy od księży prowadzących mszę
    -uzyskałem odpowiedź na pytanie: czy dopuszczalne jest wejście na presbiterium: otóż jest dopuszczalne, ale lepiej tego unikać
    -ogólnie warto było wydać 190zł, bo jest zaświadczenie i mniej problemów, choć tych się nadal nie uniknie
    Zastanawiam się czego oczekujecie od prowadzących? - technicznych wskazówek fotograficznych?
    Byłem kiedyś na tym kursie w Lublinie (jeszcze za 100zł) i dowiedziałem się że fotograf nie jest elementem liturgii, wykonuje tylko zlecenie i ma nie przeszkadzać uczestnikom, a jak się dogada z księdzem to zawsze może więcej.
    SMENAZENITPRAKTICA(1 rok nikon)CANONCANON DIGITAL x2

Początki nałogu Awatar mathom
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

doczytałem gdzieś na stronie kurii, że to proboszcz musi skierować na ten kurs w Poznaniu, nie można się samemu zgłosić :/

czy ktoś z poznania mógłby to potwierdzić/zaprzeczyć ?

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mathom Zobacz posta
    doczytałem gdzieś na stronie kurii, że to proboszcz musi skierować na ten kurs w Poznaniu, nie można się samemu zgłosić :/

czy ktoś z poznania mógłby to potwierdzić/zaprzeczyć ?
    Na stronie Archidiecezji Poznańskiej (http://www.archpoznan.pl/content/view/1410/109/) jest informacja, że trzeba samodzielnie przesłać wypełniony formularz - proboszcz tego za nas nie zrobi:-). Na formularzu musi być jednak jego akceptacja. Można zatem zgłosić się samemu, ale niezbędna jest do tego zgoda proboszcza.
    5dmkII, 24-70/2.8, 70-200/4 IS, 50/1.8 II, Samyang 500/8

Dopiero zaczyna Awatar Honorata

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez galekeg Zobacz posta
    fotograf nie jest elementem liturgii, wykonuje tylko zlecenie i ma nie przeszkadzać uczestnikom, a jak się dogada z księdzem to zawsze może więcej.
    No wlasnie

Strona 169 z 224 PierwszyPierwszy ... 69119159167168169170171179219 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów