Strona 79 z 224 PierwszyPierwszy ... 2969777879808189129179 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 781 do 790 z 2240

Wątek: Kursy liturgiczne

Coś już napisał Awatar fotosc
    Miasto
    Elizabeth , New Jersey

Domyślnie

a ja mimo tego bym focil , go od roznych wyzwal , a jak podczas mszy zwrocil by mi uwage to i wpie... by dostal choc w BOGA wierze a w ksierzy kamieniami rzucam

to nie jest jego kosciol!!!!!!!

Dopiero zaczyna Awatar diverek
    Miasto
    Kostrzyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotosc Zobacz posta
    a ja mimo tego bym focil , go od roznych wyzwal , a jak podczas mszy zwrocil by mi uwage to i wpie... by dostal choc w BOGA wierze a w ksierzy kamieniami rzucam

No i co byś tym osiągnął? To że w ekstremalnym przypadku msza ślubna by się nie odbyła i tyle. I skrzywdziłbys młodych przede wszystkim a nie księdza. A stawiając sie okoniem w opisany przez siebie sposób pokazałbys się jaki reprezentujesz poziom.
    Stary, księża zauważyli że moga zarobic na tych pozwoleniach i zarabiają. Może to jest nie fair. A moze sposób na zarobienie dodatkowych pieniędzy. A na co pójda te pieniądze to już kwestia ich potrzeb jak i sumienia. Podobnie dzieje się wszędzie. Po prostu świat staje sie coraz bardziej komercyjny. I Kościól też z tego korzysta. I póki polskim Kościołem rządzi Episkopat a nie Ty to tak będzie.
    Jeśli sie z tym nie zgadzasz to poprostu szukaj innej okazji robienia zdjęć a uroczystosci kościelne omijaj szerokim łukiem. Nie wiem jak jest w tej gestii w USA. U nas póki co są te kursy, raz na jakis czas zdarzy się komuś byc wylegitymowanym. Ale na szczęście ekscesów podobnych do tych, planowanych przez Ciebie chyba jeszcze nie stwierdzono.

I na koniec. Piszesz że to nie ich (K)kosciół. Chmmm i tak i nie. W kwestii formalnej właścicielem budynku są na pewno oni. I choćby z tej racji mogą mieć pewne sugestie czy stanowić jakieś zasady, podczas uroczystosci odprawianych w tych budynkach. Natomiast, rzeczywiście, Kościól jako zgromadzenie nie należy do nich. Sa oni jednach członkami Koscioła jak i duchownymi przewodnikami tego "stadka". No i znowu tak się złozyło że o całej otoczce tej naszej wspólnoty decyduja oni. Cóż począć tak jest i już.

Zawsze jako ludzie żyjący w świecie gdzie nie ma juz wypraw krzyżowych a za ateizm się nie pali na stosie ani nie "nawraca" na wiarę ogniem i mieczem mamy wybór. Możemu ale nie musimy chodzic do kościołów. Jeśli jesteśmy wierzącymi możemy wierzyc po swojemu w zaciszu domowym. mamy także mozliwość być członkiem innych Kościołów obecnych w Polsce czy na świecie. A możemy także nie wierzyć w nic.
    Canon 1d mark IIN | Canon EOS 5D | Canon EF 85 mm f/1,2 L mkII | Canon 24-70/2.8 L | Canon 70-200/2.8 IS L |CANON EF 100-400 mm f/4.5-5.6 L IS USM | Canon 100 mm f/2,8 MACRO USM | 2 x Canon SPEEDLITE 580EX | Trochę studyjnych błyskaczy Elinchroma i innego szpeju
    Canon G10

Początki nałogu Awatar woyd
    Miasto
    Dębno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotosc Zobacz posta
    I tu się kolego mylisz Z wczorajszego kursu w Szczecinie, na wykładzie nt. prawa autorskiego i prawnych podstaw certyfikowania dowiedziałem się, że na mocy konkordatu między RP a KK Kościół jest organizmem autonomicznym i jest uprawniony, by stosować swoje przepisy i wymogi. Na mocy zaś Kodeksu Prawa Kanonicznego na proboszczach czy administratorach kościołów spoczywa obowiązek zapewnienia porządku liturgii w podległych im placówkach. Dlatego to ksiądz proboszcz (w konsekwencji konkordatu) jest osobą rozstrzygającą o tym kto się będzie poruszał a kto nie po kościele.

Prawnik z Uniwersytetu Szczecińskiego ujął to krótko: wchodząc do kościoła wchodzisz (w myśl konkordatu) na prywatny teren.

Muszę powiedzieć, że wczorajszy kurs w Szczecinie trochę zmienił moje nastawienie do tematu. Fakt - 90 osób x 100zł to niezła kaska, ale poza wykładem o architekturze sakralnej, który był jak dla mnie nieporozumieniem, reszta była naprawdę OK. Najbardziej podobał mi się wykład specjalisty od prawa z US, który w swoim wykładzie mocno wykroczył poza fotografowanie w kościele. Było o prawie autorskim, o tym jakie mamy prawa itp. Był też wykład prowadzony przez operatora z TVP i jakiegoś profi-fotografa (niestety operator przeważał) o praktycznych aspektach pracy w kościele itp. Domyślam się, że ci ludzie za friko tam nie przyszli. Kawa wprawdzie była tylko w automacie a ciastka w kawiarence na dole, ale spora część z tych 100zł miała swoje uzasadnienie.

Dobrą nowiną dla pracujących w Zachodniopomorskiem jest to, że certyfikat (ładne "dyndadełko") jest wprawdzie ważny tylko 2 lata, ale o ile nie będzie w tym czasie poważnych zastrzeżeń do pracy danej osoby (w sensie - nie wlezie na ołtarz dla dobrego kadru ) - certyfikaty będą po tym okresie przedłużane bezterminowo.

Pozdrowienia dla forumowiczów, z którymi miałem przyjemność rozmawiać.

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Początki nałogu Awatar 5pirit

Domyślnie

Potwierdzam wypowiedź "woyd'a", kurs dość ciekawy i rzeczywiście z tą architekturą to trochę przesadzili bo to nie miało żadnego związku z tym co tak naprawdę robimy (no chyba że ktoś zajmuje się również fotografią architektoniczną).

Najciekawszym wykładem były kwestie prawne i nie tylko chodziło o prawa autorskie zdjęć które wykonujemy, ale mówiąc wprost jak sobie nie narobić bigosu czyli co robić żeby nie stanąć przed sądem .

Wykłady pana kamerzysty jak i fotografa tak na dobrą sprawę nic nowego nie wniosły, a już bełkotu pana kamerzysty to czasami słuchać nie mogłem, motał się chłopina co niemiara.

Generalnie czasami spałem, ale i tak nie żałuję tego że musiałem wyjechać o 6 rano żeby przejechać 180km, siedzieć 6 godzin i słuchać, ale parę rzeczy nowych weszło do główki i te 100zł spokojnie myślę za udany wydatek.

Mieć tylko nadzieję że przed dwa latka żadnemu księdzu nie podpadnę i automatycznie przedłużą to pozwolenie :P
    eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

to napisz z czego egzaminowali bedzie mozna sie posmiac , bo ja nie wiem z czego egzamin tutaj moze byc...
    no comment...

JasDa.
    Guest

Domyślnie W diecezji zielonogórsko-gorzowskiej

U nas w zielonej górze ( tam jest kuria ) brali ostatnio 100zł za samą legitymację a 120zł z ozdobnym certyfikatem do powieszenia na ścianę.
    Kurs całkiem normalny poza faktem że zorganizowany niepotrzebnie w ciągu dwóch dni i doszło sporo kosztów na paliwko bo ja z pod Gorzowa jechałem jakieś 140km w jedną stronę razy 4, troszkę czasu w aucie spędziliśmy.

Domyślnie

A orientujecie się może czy w najbliższym czasie będą szkolenia w Szczecinie, Zielonej Górze lub w Koszalinie? Zgłosiłem się na szkolenie do Szczecina (21 marca) - ale niestety brakło miejsc i przeleciało mi koło nosa. W maju mam komunie, później ślub ... nie chciałbym, żeby mnie ksiądz za brak legitymacji wygonił z kościoła
    Finally I've found that I belong here

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

mnie interesują okolice Poznania/Piły +- 100km, może ktoś wie o jakims kursie, wybiera sie i ma wolne miejsce?

Początki nałogu Awatar 5pirit

Domyślnie

Jak bym wiedział o takim kursie Piła-Poznań to bym nie jechał do Szczecina, ale chyba raczej nie ma co liczyć na to iż w najbliższym czasie takowy kurs będzie. Na szczęście ja już po :razz:
    eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN

Zablokowany

Domyślnie

Piła ma kurię? Poznań robi w grudniu...Dlatego byłem w Legnicy.

Strona 79 z 224 PierwszyPierwszy ... 2969777879808189129179 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów