Strona 67 z 224 PierwszyPierwszy ... 1757656667686977117167 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 661 do 670 z 2240

Wątek: Kursy liturgiczne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BelYaal Zobacz posta
    A tak z ciekawosci, to zdarzylo sie komus, ze mu nie pozwolono focic z powodu braku tego papierka?
    lepiej żeby taka sytuacja nie miała miejsca , dmuchać na zimne , bo gdyby faktycznie ktoś miał okazje spierniczyć młodym tak ważny dzień w ich życiu to marny los tej osoby...
    .

Początki nałogu Awatar BelYaal
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ale ta osoba nie bedzie przypadkiem klecha, ktory sie uparl na ten swistek? Kurcze nie dajmy sie zeswirowac, przeciez kazdy z nas raczej ma IQ wieksze od szympansa aby nie skakac po swiecznikach, chocby dlatego, ze potrafimy obslugiwac aparaty
    Szczerze powiedziawszy, to z czystej przekory odechciewa mi sie isc na ten kurs, aby spotkac sie z klecha, ktory "koniecznie" bedzie wymagal odemnie tego swistka
    Aparat mam i ja

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

Pierdoły prawicie... w Bielsku-Białej z racji na dużą ilośc uczestników kurs rozbity został na dwa spotkania, jedno się odbyło, drugie pod koniec marca. Koszt 70 zł. Ksiądz wyraźnie powiedział, że pozwolenie ważne jest na terenie wszystkich diecezji katolickich i ewangelickich i prawosławnych też. Dążą do tego aby pozwolenie ważne było do końca życia - wydawane jednorazowo.... Trzeba tylko uważnie słuchać a nie przysypiać ;-)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    ludzie.... przecież my zarabiamy grubą forsę za te śluby i Wy jeszcze macie jakieś problemy z kursem który kosztuje 5% czy 10% kasy którą sie bierze za jeden ślub?
    Ostatnio edytowane przez zanussi ; 07-03-2009 o 00:44 Powód: Automerged Doublepost
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Początki nałogu Awatar BelYaal
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zanussi Zobacz posta
    ludzie.... przecież my zarabiamy grubą forsę za te śluby i Wy jeszcze macie jakieś problemy z kursem który kosztuje 5% czy 10% kasy którą sie bierze za jeden ślub?
    Tu nie chodzi o to kto ile zarabia, kurs moze i kosztowac 5zl, chodzi mi o to, czemu jedynie w naszym kraju akurat jest to jedynie wymagane, slyszal ktos cos o fotografie slubnym, latajacym po kosciele na golasa, albo nawet ubranym i "bezszczeszczacym" swoim zachowaniem, ubiorem, badz nie wiem czym kosciol?
    Wspomnialem juz o Sycyli, tam fotograf wzial kase za slub o jakiej wielu pewnie by marzylo... a ma zlecen od cholery i czemu tam nie musi miec kursow, swistkow, czy nie wiem czego? Co zrobisz w sytuacji, gdy np zaczynasz focic slubnie, po tych kursach, nastepne sa za rok i klecha sie uprze na taki papier?
    Aparat mam i ja

Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

ja myślę, że my wiemy co robimy, ale taki ksiądz nie zawsze trafia na normalnego uporządkowanego fotografa i pewnie o to tu chodzi.... żyjemy w kraju "ustawowo" katolickim niestety i pewnych spraw na razie nie przeskoczymy...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Dzisiaj tj.6.03.2009 jestem po pierwszym dniu takiego kursu w archidiecezji lubelskiej, jutro jeszcze musze zmarnować parę godzin, żeby dostać zezwolenie. Koszt: 190zł. W cenę wliczyli teczkę w zmateriałami liturgicznymi - czyli cztery kartki xero z informacją na jakiej podstawie wprowadza się zezwolenia, wynajęcie sali w domu katechetycznym. Na 12.30 jutro przewidziano obiad dla uczestników więc prowadzący stwierdził że część kasy pójdzie na kieszonkowe dla sióstr które gotowały zupę. Kupę gadania o pierdołach, wnioski właściwie cudo: 1. Pozwolenie obowiązuje tylko na terenie archidiecezji lubelskiej czyli np. w Krakowie gdybym fotografował ślub ksiądz może zakazać mi wykonania zdjęć bo będę miał nieważne pozwolenie lub ksiądz może stwierdzić że na miejscu mają własnych fotografów. 2. Prowadzący klecha stwierdził, że jesteśmy tolerowanym podczas uroczystości "ciałem obcym". 3. Legitymację otrzymuję in blanco, widnieje tam tylko numer partyjny - zdjęcie wklejam sobie sam. 4. 95% czasu szkoleniowego to czcza gadanina o strukturze mszy świętej i zachęcanie do kupna książeczek o liturgii słowa. 5. Kurs jest moim zdaniem formą wyłudzenia pieniędzy - było ponad 80 osób x 190zł....6. 5 lat fotografowałem bez zezwolenia i mnie cholera podkusiło żeby wywalić w błoto pieniądze....AAAAAMMmmmmEEEEEN

Coś już napisał Awatar kristof77
    Miasto
    Budapest/W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zanussi Zobacz posta
    ja myślę, że my wiemy co robimy, ale taki ksiądz nie zawsze trafia na normalnego uporządkowanego fotografa i pewnie o to tu chodzi.... żyjemy w kraju "ustawowo" katolickim niestety i pewnych spraw na razie nie przeskoczymy...
    Dzięki temu forum wiem, że coś takiego jak obowiązkowy, odpłatny kurs dla foto/video jest konieczny aby w ogóle rozmawiać z księdzem o robieniu zdjęć w kościele... i że tylko jeden fotograf itd...
    Nie zajmuję się fotografowaniem za pieniądze, ale chciałem zrobić przysługę koledze (też Węgier) który będzie miał ślub w kwietniu br. dlatego też zapisałem się szybko na najbliższy termin. Z tego co mi wiadomo nie zamówił odpłatnej usługi u fotografa. Pewnie będzie to mój jedyny ślub kościelny na którym zrobię kilka zdjęć... Trochę się czuję naciągnięty przez kościół, bo przecież będę się różnił fizycznie jedynie sprzętem od pozostałych osób które będą cykali fotki kompaktami.

Ja brałem pół roku temu ślub na Węgrzech i po za fotografem to jeszcze kuzynka z ASP latała z moim lustrem. Nie było żadnych legitymowań, spisywania nr PESEL, pretensji czy uwag lub groźnych min proboszcza. Z tego co wiem nasz fotograf też nie płacił nic dla parafii.

Trochę się obawiam, że po ukończonym kursie i nieprzespanych nocach czytania forum o fotografii ślubnej... dostanę negatywną odpowiedź od proboszcza... i zostanie mi robienie fotek na 400mm za ławki w silent mode.
    Ostatnio edytowane przez kristof77 ; 07-03-2009 o 02:12
    Jestem użytkownikiem aparatów, obiektywów, lamp byłskowych marki Canon oraz statywu marki Manfrotto.

Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

co parafia to inne niby ich przepisy.... kler to jednak cicha, legalna czarna mafia....

Dopiero zaczyna Awatar SausageDog
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Właśnie wróciłem z kursu kursu w warszawie. 5h, trzech prowadzących i kupa śmiechu, bardzo sympatycznie i rzeczowo poprowadzone, polecam.
    Najważniejsze czego się dowiedzieliśmy, to że wszystko należy ustalić wcześniej z księdzem bo on w kościele może mieć zupełnie inne zasady a jak coś mu się nie spodoba to i papierek nie pomoże.
    40D C17-55/2.8 C100/2.8 580exII

Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

... no u mnie też rzeczowo i dużo wiedzy, ale fakt że co parafia to inny przepis jest niestety czasem dużym utrudnieniem.... ba - co ksiądz to inne podejście - czasem po roku w tym samym kościele można się zdziwić...

Strona 67 z 224 PierwszyPierwszy ... 1757656667686977117167 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów