Pokaż wyniki od 1 do 10 z 2240

Wątek: Kursy liturgiczne

Mieszany widok

jeesoo
    Guest

Domyślnie

nie sposób się nie zgodzić z uwagą Preskalera dot. małych i dużych "grajdołków" ...

Co do prawosławnych ceremonii - samo ślubowanie podobnie jak w katolickim, tam dochodzą motywy z zakładaniem koron. Trudniej zrobić zdjęcia gościom zgromadzonym w kościele ponieważ jest nieco więcej modlitw (powtarzanych w większości po 3 razy) - wle jak komuś nie przeszkadzają klienci z otwartymi ustami na zdjęciu to problem znika.

Bez względu na obrządek nigdy nie wolno wchodzić pomiędzy księdza a parę młodą.

Co do uwagi o kamerzystach - nie tylko dźwięk migawki bywa dla nas denerwujący. Zdarza się fotograf próbujący "zagadać" w momencie pracy kamery, fotograf przepychający się "ciałem" podczas ślubowania, czy fotograf wchodzący w kadr (tło) - czy Wy czasem nie widzicie jak się tak ustawiacie że macie kamerzystę w tle który nie ucieknie nigdzie na bok ? ;>
    Najbardziej rozbrajający są fotografowie zakładający na ślubowanie krótkie obiektywy/robiący standardami ale na minimalnej ogniskowej - i podchodzący ekstremalnie blisko. Nie sposób takiego ominąć kadrem. Do tego kadrujący w pionie i zasłaniający lampą błyskową obiektyw kamery (brawo).

PS. Nagrywam i fotografuję - nie chciałbym żeby ktoś odebrał tego posta tendencyjnie ;>
    Ostatnio edytowane przez jeesoo ; 13-12-2008 o 00:27

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jeesoo Zobacz posta
    Co do uwagi o kamerzystach - nie tylko dźwięk migawki bywa dla nas denerwujący. Zdarza się fotograf próbujący "zagadać" w momencie pracy kamery, fotograf przepychający się "ciałem" podczas ślubowania, czy fotograf wchodzący w kadr (tło) - czy Wy czasem nie widzicie jak się tak ustawiacie że macie kamerzystę w tle który nie ucieknie nigdzie na bok ? ;>
    widzimy, ale musimy ;]
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Początki nałogu Awatar djcargo
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jeesoo Zobacz posta
    Nagrywam i fotografuję - nie chciałbym żeby ktoś odebrał tego posta tendencyjnie ;>
    Mam nadzieję, że nie naraz jedno i drugie
    Regulamin pkt 8.

Nikoden
    Guest

Domyślnie Miło poczytać

A ja miałem taką sytuację. Fociłem w kościele chrzest wszystko było omówione z księdzem i to, że nie mam pozwolenia i to, że wiem jak się zachować. Zdziwienie nadeszło wtedy gdy po zakończeniu liturgii podszedł do mnie jakiś młody ksiądz i zapytał o ledigimację. Kopara mi opadła bo z jednej strony dogadałem się z proboszczem, że takiego dokumentu nie posiadam a z drugiej strony ten młody który patrzył na mnie swoimi pięknymi oczami i czekał na papierek. Czułem, że praca się dla mnie skończyła a kulminacja chrzcin przede mną. Zgodnie z prawdą odpowiedziałem, że nie mam legitymacji, za to mam pozwolenie proboszcza. Wymiana spojrzeń i uśmiech ze strony młodego. Ot zażartował sobie ze mnie. :-D

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Rzeczywiście Bywa z tymi Proboszczami różnie i to nie koniecznie w małych miastach . Zdarzyło mi się być na ślubie (jako gość) w jednym z Łódzkich kościołów … gdzie proboszcz za każdym razem gdy kamerzysta lub fotograf odwracali się tyłem do ołtarza przerywał liturgię i milczał , ja byli odwróceni obaj przodem to kontynuował . Po jakiś 15 min zarówno do kamerzysty jak i fotografa dotarła „delikatna aluzja” i ci zaczęli chodzić tyłem i stawać bokiem…Wyglądało to dość groteskowo zwłaszcza jak biedak z kamerom przewrócił się .

jeesoo
    Guest

Domyślnie

djcargo : oczywiście że nie jednocześnie.

konsos : może z tego i dla księdza wynikła jakaś nauczka ...

Uprawnienia umieszczania postów