ja robiłem w sumie 6 ślubów - amatorsko, dla znajomych za friko. Zawsze dowiaduję się który ksiądz będzie sprwował mszę, dzwonię do niego, jeśli mogę to idę. Przedstawiam się, tłumaczę jakie mam plany foto i pytam, czy ma jakieś przeciwwskazania. Nigdy mi się nie zdażyło usłyszeć odmowy, ba dwa razy dostałem specjalne przywileje, gdy kapłan zapraszał mnie do siebie do prezbiterium, gdzie normalnie bym nie wszedł - i to ku zazdrości około 15 zwyczajowych pstrykaczy z bliższej i dalszej rodzinyZruzumieć i uszanować trzeba tylko: to on jest tam gospodarzem i decyduje, oraz to jest dla ludzi wierzących sakrament - wielka sparawa. Wtedy będzie bezproblemowo i kursy niepotrzebne.
Dowiedziałem się już co nieco i wiem, że w Bdg takie kursy organizuje się raz do roku.Nie wiadomo ile to będzie kosztowało i w jakim dokładnie terminie,ale jeśli będzie coś wiadomo to będzie to zamieszczone w ogłoszeniach kościelnych.
Witam
Czy takie zaświadczenie upoważnia do robiernia zdjęć w całym kraju,czy
tylko lokalnie na terenie danego województwa ?
jestem ze śląska a najbliższy kurs jest w Krakowie
Canon 20D, Tamron 28-75 f2.8, 18-55, 580EX, pożyczone 75-300 USM, Mini Treker Clasic
Teoretycznie upoważnienie wydawane jest przez diecezję z ważnością na terenie diecezji, ale przepisy są w całym kraju takie same.
Więc powinny być akceptowane w innych diecezjach. I z tego co wiem tak właśnie jest.
Kurs odbywa sie w Poznaniu 16.12.2006 od godz 10.00
Kościół Najświętszego Zbawiciela ul Fredry 11.
Aby uczesniczyc w kursie należy KONIECZNIE mieć list polecający od swojego proboszcza (mi się na szczeście udało). Nie trzeba się wcześniej zapisywać-wystarczy przyjechać z kwitem od proboszcza.
Niestety nie znam kosztów kursu-dzwoniłem do Archidiecezji-odsyłali mnie w tej sprawie na Fredry-dzwoniłem na Fredy odsyłali mnie do Archidiecezji
Jeżeli ktoś z forumowiczów z Poznania jeszcze się wybiera to niech da znać - zawsze kupą raźniej![]()
czy wiadomo ile czasu może potrwać kurs?? i proszę o wpisanie jak będzie wiadomo kosztu termin mi pasuje to byłbym chętny
o ile mnie pamięć nie myli - to były jakieś 2...2,5h wykładu plus mała godzinka stania w kolejce po ręcznie wypisywane legitymacje (dlatego polecam usiąść w pierwszej ławce i potem szybko znaleźć się na początku kolejki) oraz koszt - chyba 20 zł, ale też już pewien nie jestem.
pozdro.,
m.
mam nadzieję, że wszystko będzie ok![]()
sprawne lewe oko i trochę gratów ułatwiających życie
niewiele piszę, więcej czytam, jeszcze więcej myślę
Fotograf ślubny
w przemyślu taki kursik kosztuje 50 zł i trwa jakieś 2 - 3 godziny