Strona 42 z 224 PierwszyPierwszy ... 3240414243445292142 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 411 do 420 z 2240

Wątek: Kursy liturgiczne

Bywalec
    Miasto
    Solec Kujawski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariuso Zobacz posta
    Z tego co wyczytałem w czasie ewangelii lepiej nie robić fotek...
    A gdzie to wyczytałeś? W Kościele katolickim podczas liturgii nie ma momentów, których nie wolno fotografować. Jedynie niektórzy księża proszą o powstrzymanie się z pstrykaniem podczas niektórych momentów - najczęściej dotyczy to homilii.
    ---------------
    Don_Pedro_123
    ---------------

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Amat Zobacz posta
    Może dokłądnie i ze zrozumieniem przeczytaj o czym piszę.
    Zawsze dokładnie czytam każdy Twój post w tym wątku.

Kradzież i jej opis to przykład pokazujący jak ze zwykłej kradzieży używając tego o czym pisał McKane można zrobić na rympał "krótkotrwałe użycie".
    Jesli chodzi o wymuszenie płatności to nie opskarżam bezpodstawnie,sam doświadczyłem choć nie w zupęłnie "bezpośredniej formie", natomiast moje wujostwo w bezpośredniej i nie negocjowalenej formie.
    Oczywiście nie pisałeś bezpośrednio iż kapłani to osoby które dopuszczają się kradzieży oraz wymuszeń ale stwierdzenie takie jasno wynika z treści Twoich wypowiedzi. Nawet osoba pobieżnie czytająca Twoje wypowiedzi odniesie takie wrażenie.

I teraz mam się zastanowić niby nad czym? Czy pisac czy w ogole nie pisać o faktach? Można wmieść pod dywan ,nie ma sprawy.
    Nie chodzi o to "czy w ogóle nie pisać o faktach", chodzi o to iż publicznie obrażasz pewną "grupę społeczną" opierając się tylko na doświadczeniach swoich oraz swoich znajomych. Tak jak napisała McKane nie znasz nawet 1% wszystkich kapłanów którzy "pracują" w naszym kraju a wszystkie swoje oskarżenia "rozciągasz" na całą ich wspólnotę. Nad tym się zastanów (a tak na marginesie przykład z aparatem jest bardzo dobry - taka sama analogia).

Więc nie wiem po co podajesz ten przykład czy argument na coś?Na co?
    Nie bardzo go rozumiem w tym kontekście w jakim piszę,bo niby mam całować po rękach że w ogóle są i w dostatku? Skakać i merdać ogonem?
    Przykład podałem aby pokazać iż nie szanujesz tego co masz (czyli posługi kapłańskiej). Zauważ iż piszesz o tym iż kapłani są tacy a tacy, robią to i to, ale są i możesz skorzystać z ich posługi. Ciekawe co byś zrobił gdybyś takiej możliwości nie miał. Lepiej chyba zapłacić kapłanowi który będzie udzielał ślubu kwotę którą sobie życzy (i nie wnikam czy opłata jest słuszna czy nie, czy jest dobrowolna itp.) niż postawić się w sytuacji kiedy to osoba ta nie będzie dostępna i nie udzieli odpowiedniego sakramentu.
    EOS + Speedlite

Mariuso
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Don_Pedro_123 Zobacz posta
    W Kościele katolickim podczas liturgii nie ma momentów, których nie wolno fotografować.
    Tak zgodzę się ale umówmy się że nie rozmawiałem z kapelanem przed foceniem.

Byłem przekonany ze raczej w czasie czytania ewangelii lepiej jest nie pstrykać? Homilia jest komentarzem do ewangelii więc pomyślałem że może wtedy obejść kościół pstryknąć kilka zdjęcia wiernym, nie rozpraszając kapłana.

Miasto
    SK

Domyślnie

Tak zgodzę się ale umówmy się że nie rozmawiałem z kapelanem przed foceniem.
    A to duży błąd. Taka rozmowa jest bardzo wskazana a nawet obowiązkowa. Wyjaśnia ona wszelkie sprawy odnośnie wykonywania zdjęć podczas poszczególnych "punktów" mszy. Każdy kapłan podchodzi do kwestii fotografowania w inny sposób, więc z każdym należy porozmawiać. Jak wiadomo nikt nie lubi niedomówień. Poza tym przywitanie oraz rozmowa z kapłanem przed rozpoczęciem ceremonii podkreślają Twoją kulturę osobistą oraz profesjonalizm.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 25-05-2008 o 14:23
    EOS + Speedlite

Bywalec
    Miasto
    Solec Kujawski

Domyślnie

2. Kiedy najlepiej jest robić fotki wiernym zgromadzonym w kościele?
    Najlepsze chwile to: wejście, przygotowanie darów i komunia.
    ---------------
    Don_Pedro_123
    ---------------

olahd
    Guest

Domyślnie

Dla wszystkich zainteresowanych kursem na terenie Archidiecezji Gnieźnieńskiej - kurs odbywa się RAZ w roku - w listopadzie. Pod koniec października będzie znana dokładna data. A do listopada musimy liczyć na szczęście!
    Miłosierdzia i dobroci niestety nie nabywa się "w pakiecie" z sutanną więc trzeba dużo szczęścia aby spotkać się z dobrą wolą księdza.
    Pozdrawiam!

Początki nałogu
    Miasto
    gdynia

Domyślnie

w 3miescie kurs bedzie 16 czerwca. Trzeba miec ze soba 2 zdjecia, koszt kursu nieznany. Lokalizacja: Gdynia Witomino.

pozdrawiam

c24rny
    Guest

Domyślnie

Witam,
    wie ktos cos moze o najblizszym kursie w rejonie krakow - katowice ?

pozdro.

Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez c24rny Zobacz posta
    Witam,
    wie ktos cos moze o najblizszym kursie w rejonie krakow - katowice ?
    Kurs w Archidiecezji Katowickiej organizowany jest raz w roku w okresie wielkiego postu. Jeżeli chodzi o zapisy to najlepiej dzwonić do kurii na przełomie lutego/marca.
    EOS + Speedlite

Coś już napisał Awatar jarq.
    Miasto
    Kórnik/Poznań

Domyślnie

A Poznań? ... czy mam czekać do listopada i podjechać do Gniezna? ...
    "Fotografuję, żeby zobaczyć, jak to będzie wyglądać na zdjęciach" – Garry Winogrand
    flickr

Strona 42 z 224 PierwszyPierwszy ... 3240414243445292142 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów