Taaak, wiem, wiem. Też wyznaje zasadę nie mierz wszystkich jedną miarą. Ale skoro do zwyczajowego "Co łaska" dodano "ale nie mniej niż 100zł", to dlaczego do "Nie mierz wszystkich jedną miarą" nie dodać "oprócz księży"?
Jak widzisz albo i też nie... Grupy zawodowe: lekarze, pielęgniarki, górnicy, nauczyciele to bardzo szerokie grupy liczące wiele tysięcy ludzi. Ale zobacz jak czasami ich wizerunek może być nadszarpnięty przez jednostkę?
Przykład: Łowcy skór - ludzie w Łodzi bardzo długo bali się dzwonić po pogotowie... sprawa kardiochirurga z Warszawy, który brał łapówki, strajk nauczycieli, który ma się odbić głównie na maturzystach (oni mają być kartą przetargową w rozmowach z rządem). Tak samo jest z księżmi, wystarczy że dla 10% z nich liczy się tylko kasa, kolejnych kilka procent molestuje ministrantów i ich wizerunek leży w gruzach. Bo ludzie na podstawie jednostek wysnuwają stereotyp, który bardzo ciężko zmienić.
Dorośli w większości to nie dzieci na lekcji religii, że wcisnąć klecha może że białe to czarne, a czarne to białe.
Taaa, obiło się o uszy, ale to przecież zrozumiałe, że nie mogą być bezpłodni, bo jak inaczej mieliby żyć w celib(r)acie![]()
Wiem, co miałeś na myśli, ale prawda jest taka że Kościół stał się cholerną instytucją łapczywą na kasę a nie na pełnienie misji, o którym tak bardzo głośno mówił. I w moim odczuciu, nie masz co bronić bo z gówna piany nie ubijesz.
40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
Ktoś naruszył Twoje prawa?
Ostatnio edytowane przez axk ; 22-05-2008 o 12:08
EOS + Speedlite
Pisze się poprawnie "skąd". Jeśli chodzi o kwestie finansowe to na podstawie własnych doświadczeń (ślub, chrzest), ale też od młodych par z którymi rozmawiam, czasami nawet same mówią jaki ksiądz był bezczelny jeśli chodzi o kwestie finansów itd.
Na dobrą sprawę, zgadzam się z tym co mówił Amat (jeśli dobrze pamiętam), że niedługo będzie wisiał cennik usług. Szkoda, że nie oprocentowany 19% podatkiem, bo w sumie składki zdrowotnej nie muszą płacić, bo i tak przecież leczą się prywatnie.??:
http://canon-board.info/announcement.php?f=21&a=3 punkt 6 : "JEDNAK nie tolerowane będzie zwracanie uwagi na ortografie innych forumowiczow (od tego są prywatne wiadomości)".
To tak na przyszłość :-).
Może to jest pewne rozwiązanie. Przynajmniej nie będzie żadnych niedomówień w kwestii finansowej :-).
Ostatnio edytowane przez axk ; 22-05-2008 o 12:20
EOS + Speedlite
Kolego zachowujesz się jak TVP, która wycina na potrzeby PISu to co jest im potrzebne. Wyciąłeś spoko fragment dotyczący mnie. Ale nie wycinaj czegoś by atakować, skoro reszta tego punktu dotyczy Ciebie:
każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta.Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości.
"A z kąd wiesz iż właśnie taka jest prawda? Bardzo mnie to ciekawi. Wiesz to na podstawie własnych doświadczeń?"
JA mogę to potwierdzić,żona, rodzina brata, wujostwo,znajomi,koledzy...i to na przestrzeni LAT.
Czy ta ilośc w przypadku moje osoby wystarczy?
Myślę że wystarczy.
Kto mi broni wstąpić w ich szeregi? A chociaby ten syf i kompletne zakłamanie jakie widzę,więc nawet nie warto rostrząsać tego choćby (!) teoretycznie.
Myślę że to również wystarczy.
ALE jest grupa która widzi to samo co ja,im pasuje, kapłani są jacy są im służą obojętne w jaki sposób, wszyscy są zadowoleni.
% kaplanów którzy spełniają choćby podstawowe wymogi tego zawodu w skali ilości kraju jest znikomy.to JEST margines, a z tego co można zauważć każdy kapłan który coś tam będzie marudził będzie "zesłany" lub "odstawiony".
Myślę że tu przykadów nie trzeba podawać, każdy ma w domu TV - a to tylko medialne, ponownie mały % tego co się dzieje.
I znowu pozostaje aspekt "danych" na przykładzie których wysuwasz takie tezy. Skąd wiesz iż " ... % kaplanów którzy spełniają choćby podstawowe wymogi tego zawodu w skali ilości kraju jest znikomy"? Z własnego "widzimisię"? Z przkazu telewizyjnego który jak wiadomo absolutnie nie jest miarodajny? Od razu podkreślam iż wcale się nie "czepiam", poprostu chciałbym abyś się odniósł do jakiś badań, danych liczbowych. Oczywiście możesz powiedzieć : "przecież nikt takich badań nie prowadzi, prawdopodobnie ciężko było by nawet takowe przeprowadzić ...", jednakże chciałbym jakiegoś "wiarygodnego konkretu" ponieważ wysuwanie tak daleko idących stwierdzeń bazujących na własnych doświadczeniach jest moim zdaniem nieporozumieniem, chyba że w/w stwierdzenie odnosisz tylko do własnej osoby .
EOS + Speedlite