Strona 39 z 224 PierwszyPierwszy ... 2937383940414989139 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 381 do 390 z 2240

Wątek: Kursy liturgiczne

Bywalec

Domyślnie

Określenie "co łaska" już dawno zostało wyedytowane ze słownika duchowanych.
    Albo jest klasyczny cennik (chyba nawet wywieszany w ogłoszeniach) albo ksiądz mówi "ludzie dają "tyle" " co jest wyraźną sugestią co do aktualnej wysokości.
    Nikt nawet się nie żachnie,jest to unormowane zwyczajem.Norma.
    Znaczy....teraźniejsza.
    Na pocieszenie dodam że można się targować i zbić cenę.
    Więc nie jest tak zle.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tom517 Zobacz posta
    U mnie jest napisane na "legitymacji":
    "Upoważnienie do fotografowania i filmowania podczas liturgii na terenie Archidiecezji Białostockiej."
    Ale nawet jak się będze poza daną archidiecezją to lepsze takie coś niż nic. W sumie jeszcze wczoraj sprawdzalem zasieg archidiecezji, bo myslalem ze to bedzie gdzies jak powiat, a okazalo sie inaczej
    ??: No to ciesz się, bo tak samo ode mnie żaden ksiądz jeszcze tego nie chciał.

Cytat Zamieszczone przez TomS Zobacz posta
    A u mnie "uprawniony do rejestracji uroczystości kościelnych" i do kiedy ważne
    edit:
    dobrze jedynie że jeszcze nie miałem księdza co chciał to zobaczyć to akurat zdjęcie z paszportu czyli twarz prosto i irokez
    Otóż to, Bez żadnych diecezji itd. Równie dobrze, mogę być na terenie tej samej archidiecezji, a zwyczaje inne o czym pisał Krzychu... bez sens...

Cytat Zamieszczone przez Amat Zobacz posta
    Określenie "co łaska" już dawno zostało wyedytowane ze słownika duchowanych.
    Albo jest klasyczny cennik (chyba nawet wywieszany w ogłoszeniach) albo ksiądz mówi "ludzie dają "tyle" " co jest wyraźną sugestią co do aktualnej wysokości.
    Nikt nawet się nie żachnie,jest to unormowane zwyczajem.Norma.
    Znaczy....teraźniejsza.
    Na pocieszenie dodam że można się targować i zbić cenę.
    Więc nie jest tak zle.

To była ironia Ciekawa instytucja ... bezinteresowna jak to kiedyś mówiono.... A o tym ubóstwie czy coś to chyba zapomnieli

No ale przecież chyba wtedy pytając o zadośćuczynienie swojego zachowania to nie liczyłeś, że każe Ci odmówić 10 zdrowasiek?
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Bywalec

Domyślnie

To nie żadna ironia takie są fakty, sam się targowałem (i stargowałęem), obowiązywała maksyma "ludzie dają tyle".
    Wujostwo negocjowało rónież,ale klecha był tak nieustępliwy pomimo sugestii "nas nie stać" że w konsekwencji do transakcji nie doszło,a wuj choć niezmiernie spokojny i wyważony człęk (którego niezmiernie trudno wkurzyć)wrócił z zamiarem zabicia kogokolwiek

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Amat Zobacz posta
    To nie żadna ironia takie są fakty, sam się targowałem (i stargowałęem), obowiązywała maksyma "ludzie dają tyle".
    Wujostwo negocjowało rónież,ale klecha był tak nieustępliwy pomimo sugestii "nas nie stać" że w konsekwencji do transakcji nie doszło,a wuj choć niezmiernie spokojny i wyważony człęk (którego niezmiernie trudno wkurzyć)wrócił z zamiarem zabicia kogokolwiek
    Ironią było moje stwierdzenie "To już nie mówią "Co łaska"?"
    No cóż dowcip:

- Co dać pedofilowi, który ma już wszystko?
    - .. większą parafię

nabiera sensu .... Po drugie ciężką pracą panowie mają, poczytają trochę, rozdadzą komunie, przejdą się po tacy, a za ślub czy coś kasę jeszcze zgarną .... A na kasie w supermarketach ludzie pracują XXX godzin w miesiącu za 1000zł ......

A jeszcze na lekcji religii potrafią mówić dzieciom (bo ich najłatwiej zbajerować), że liczy się sakrament, to że chce się go przyjąć. Żaden ksiądz nie odmówi sakramentu chrztu dziecku itd. itd. Dlaczego nie powiedzą, że liczy się kasa?

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olszewski Zobacz posta
    nabiera sensu .... Po drugie ciężką pracą panowie mają, poczytają trochę, rozdadzą komunie, przejdą się po tacy, a za ślub czy coś kasę jeszcze zgarną .... A na kasie w supermarketach ludzie pracują XXX godzin w miesiącu za 1000zł ......
    Nikt chyba nie broni nikomu zostać księdzem ?
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Bywalec

Domyślnie

Właśnie że nie broni i dlatego jest jak jest.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Nikt chyba nie broni nikomu zostać księdzem ?
    Broni, bo do tego trzeba czuć powołanie Daj spokój, bardziej chodziło mi, po co dzieciom mówią, że liczy się sakrament, że trzeba czuć potrzebę przyjęcia sakramentu, a nie mówią, że dla nich to czysty zarobek?

Najbardziej mnie wkurza kiedy taka kasjerka idzie z dzieckiem do chrztu i słyszy to co Amat mówił: "że za mało", ale jej za godzinę "pracy" nie płacą tyle co temu pracusiowi, żeby za chrzest mogła zapłacić więcej.... Dno....

I dziwić się że Judasz sprzedał za trzydzieści srebrników, widać, że kasa jest najważniejsza, a nie sakrament ....

Bywalec

Domyślnie

Ciebie wkurza ,mnie wkuarza,a innych nie.
    Płacą kiedy trzeba płacić.
    I chwalą sobie.A jak ktoś jest zadowolony to czegóż więcej trzeba,chyba o to właśnie chodzi.

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olszewski Zobacz posta
    A jeszcze na lekcji religii potrafią mówić dzieciom (bo ich najłatwiej zbajerować), że liczy się sakrament, to że chce się go przyjąć. Żaden ksiądz nie odmówi sakramentu chrztu dziecku itd. itd. Dlaczego nie powiedzą, że liczy się kasa?
    Niczego nie można generalizować i tak jak to w życiu bywa od wszystkiego są wyjątki. Oczywiście napewno zdarzają się osoby wybierające służbę kapłańska jako swego rodzaju zawód i liczą na odpowiednie profity finansowe. Dla drugiej grupy osób (moim zdaniem zdecydowanie większej) służba kapłańska jest powołaniem i nie liczą oni na gratyfikacje pieniężne. Oczywiście otrzymują "wypłatę" jak każda pracująca osoba (w końcu oprócz służby wykonują także pracę) i nie ma w tym niczego dziwnego. Nikogo nie bronię, stwierdzam tylko fakt.

Jeżeli chodzi o sposób wydawania "pozwoleń" to zapewne każda archidiecezja kieruje się woimi prawami. W jednej "pozwolenia" są odpłatne, w innej terminowe, natomiast w archidiecezji Katowickiej nie dość iż kurs jest bezpłatny (księża proszą o dobrowolną wpłatę na wybrany cel charytatywny), zaświadczenia wydawane bezterminowo to jeszcze nie ma zaznaczonego na nich obszaru ich obowiązywania. Dodam iż na taki kurs może przyjść każda osoba z ulicy, nie ma zapisów, listów polecających od proboszcza itp..
    EOS + Speedlite

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

A jest jedna rzecz która nie pozwala być księdzem. A mianowicie jeśli jesteś bezpłodny to nie zostaniesz księdzem. Taką rzecz słyszałem już od dwóch księży.

Strona 39 z 224 PierwszyPierwszy ... 2937383940414989139 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów