Pokaż wyniki od 2 141 do 2 150 z 2240

Wątek: Kursy liturgiczne

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Domyślnie Odp: Kursy liturgiczne

Cytat Zamieszczone przez malwie Zobacz posta
    czy kurs liturgiczny muszę zrobić tylko i wyłącznie w moim województwie, czy mogę w całym kraju ?
    Zrobić w całym kraju, ale kiedyś teoria mówiła tak, że "ważny" jest robiony w tej diecezji, w której jest dany kościół. W tej chwili normalni księża nawet nie wymagają okazania zaświadczenia, większość jedynie pyta, czy "ekipa" (foto/video) była na kursach, ale jeśli trafisz na wyjątkowo up...wego, może sobie odpisać dane z Twojego "świadectwa"/"legitymacji"/"zaświadczenia"*, dokładnie oglądać, sprawdzać ważność** i mieć zastrzeżenia, jeśli będzie z innej diecezji.

* - w niektórych jest to "legitymacja" nawet ze zdjęciem, w innych "świadectwo ukończenia", w innych "zaświadczenie o udziale w ..."
    ** - bywały o określonej ważności, i bez żadnej daty ważności, zależnie od diecezji

Uzupełnienie: zgoda na pracę ekipy podczas uroczystości zależy od księdza, warto o tym pamiętać i odpowiednio wcześniej przyjść do niego, przedstawić się i poprosić o zgodę. Podejście "mam świadectwo to mogę robić co chcę i klecha nie będzie mi rozkazywał" nie jest najlepszym podejściem, znajomy był gościem na ślubie, na którym ksiądz poprosił pana fotografa przez głośniki o nieprzeszkadzanie w nabożeństwie i przerwał mszę do chwili, gdy fotograf usiadł w ławce.
    Ostatnio edytowane przez r_m ; 03-03-2016 o 23:17

Uprawnienia umieszczania postów