Strona 215 z 224 PierwszyPierwszy ... 115165205213214215216217 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 141 do 2 150 z 2240

Wątek: Kursy liturgiczne

Coś już napisał

Domyślnie Odp: Kursy liturgiczne

W Poznaniu jutro, tj. 21.11.2015

Początki nałogu Awatar merida

Jakieś wieści o kursie liturgicznym w Małopolsce?

Coś już napisał
    Miasto
    Sulejówek

6D || 5D || EF 17-40mm f/4 L || EF 35mm f/1.4 || EF 50mm f/1.4 || EF 85 mm f/1.8 || EF 135 mm f/2.0 || SPEEDLITE 580 EX II

Witam powiedzcie mi proszę czy kurs liturgiczny muszę zrobić tylko i wyłącznie w moim województwie, czy mogę w całym kraju ?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Nysa

W całym kraju.
    40d z gripem, 17-55 2,8 IS, 85 1,8 70-200 4,0L IS, 300d z gripem, 18-55, 50 1.8 II, 28-135 IS USM, 420 EX

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Zrobić możesz, ale z honorowaniem już jest różnie. Generalnie zazwyczaj zaświadczenie z jednej diecezji powinno być honorowane w pozostałych, ale wcale nie musi. Tak naprawdę w diecezjach innych, niż ta, która wydała zaświadczenie, wszystko zależy od dobrej woli księdza. Tyle w teorii (informacje zasłyszane kilka lat temu na kursie od księdza prowadzącego kurs) a jak jest w praktyce, to pewnie więcej potrafią powiedzieć inni koledzy, bo ja osobiście fotografuję tylko dla znajomych i poza diecezję jeszcze nie wyjechałem
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez malwie Zobacz posta
    czy kurs liturgiczny muszę zrobić tylko i wyłącznie w moim województwie, czy mogę w całym kraju ?
    Zrobić w całym kraju, ale kiedyś teoria mówiła tak, że "ważny" jest robiony w tej diecezji, w której jest dany kościół. W tej chwili normalni księża nawet nie wymagają okazania zaświadczenia, większość jedynie pyta, czy "ekipa" (foto/video) była na kursach, ale jeśli trafisz na wyjątkowo up...wego, może sobie odpisać dane z Twojego "świadectwa"/"legitymacji"/"zaświadczenia"*, dokładnie oglądać, sprawdzać ważność** i mieć zastrzeżenia, jeśli będzie z innej diecezji.

* - w niektórych jest to "legitymacja" nawet ze zdjęciem, w innych "świadectwo ukończenia", w innych "zaświadczenie o udziale w ..."
    ** - bywały o określonej ważności, i bez żadnej daty ważności, zależnie od diecezji

Uzupełnienie: zgoda na pracę ekipy podczas uroczystości zależy od księdza, warto o tym pamiętać i odpowiednio wcześniej przyjść do niego, przedstawić się i poprosić o zgodę. Podejście "mam świadectwo to mogę robić co chcę i klecha nie będzie mi rozkazywał" nie jest najlepszym podejściem, znajomy był gościem na ślubie, na którym ksiądz poprosił pana fotografa przez głośniki o nieprzeszkadzanie w nabożeństwie i przerwał mszę do chwili, gdy fotograf usiadł w ławce.
    Ostatnio edytowane przez r_m ; 03-03-2016 o 23:17

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Generalnie posiadanie zaświadczenia nie zwalnia z pytania księdza o pozwolenie - też jest o tym na kursie. Powinno być za to tak, że jeżeli już mamy zaświadczenie z danej diecezji, to ksiądz, po wcześniejszym uzgodnieniu warunków fotografowania, nie powinien odmówić fotografowi.
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Początki nałogu Awatar merida

Kurs kursem, ale są czepialscy księża. Miałem sytuację, gdzie ksiądz ewidentnie chciał się*o coś*przyczepić i jak już*pokazałem papier, to dosłownie wyrzucił mnie z zakrystii za brak krawata(czarne spodnie,biała koszula,czarne buty i marynarka były. Na szczęście miałem w samochodzie krawat, którego już*nie wyciągam ze schowka na wszelki wypadek.

Bywalec Awatar DarekB
    Miasto
    Działdowo

W Olsztynie tylko dla swoich ziomków robią. Pierwsze pytanie przy zapisywaniu to miejscowość i jak nie podlega się pod ich jursdykcję to nie ma szans.

Strona 215 z 224 PierwszyPierwszy ... 115165205213214215216217 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów