Strona 206 z 206 PierwszyPierwszy ... 106156196204205206
Pokaż wyniki od 2 051 do 2 060 z 2240

Wątek: Kursy liturgiczne

Mieszany widok

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    UWAGA!

Ten wątek dotyczy FAQ fotografowania w kościele, czyli co wolno, co nie wolno itp.

Pytania na temat kursów liturgicznych typu "kiedy i gdzie w moim mieście" zadawajcie w dedykowanym wątku o kursach liturgicznych:

http://canon-board.info/showthread.php?t=32459
    No ładnie... ledwie 3 posty pod tym moim... dość chyba "zauważalnym" pojawiło się pytanie o kursy. Wyciąłem.
    Następna osoba która najpierw napisze i nie poczyta/nie pomyśli będzie z siebie baaardzo niezadowolona .
    A może ja niewystarczająco wyraźnie napisałem powyższego posta?
    A może czas zamknąć i przykleić ten wątek by nie kusił oftopicznymi pytaniami o kurs?

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kamil Ekiert Zobacz posta
    To się zaczęła rozmowa no niestety prawda jest taka że w kościele obowiązuje samowolka proboszcza i czy tego chcemy czy nie musimy się dostosować....
    Nie, prawda jest taka, że to nie samowolka, tylko prawa i zasady ustalane przez gospodarza - proboszcza. Masz takie samo prawo ustalać zasady w swoim domu, szef w swojej firmie etc. Problem jest wtedy, kiedy to godzi w ustalone z Młodymi warunki, a często bywa tak, że dla nich kwestia dogadania się między operatorami a księdzem leży tylko w gestii operatorów - i tu jest pies pogrzebany. Przykład ze ślubu kolegi: fotograf poszedł na rozmowę przed ceremonią, a ksiądz, że nikt z nim nie ustalał czy będzie fotograf czy kamerzysta, czy kto tam. Troszkę mina mlodym zbladła, jak poza podpisaniem protokołu małżeństwa musieli spisywać oświadczenie o wynajęciu fotografa i jego odpowiedzialności za wykonanie zdjęć na terenie parafii. Banalna głupota, ale każdy ma prawo ustalać u siebie zasady.

Nie dziwię się księżom, którzy robią problemy tym, którzy nawet nie mają chwili by poinformować ich i ustalić z nimi zasad i faktu, że będzie ktoś fotografem, kamerzystą, że operator nie zagada nawet, tylko jak pańska krowa na salony lezie.
    Warto by było też uczulać młodych, by przy opłatach, ustalaniu przebiegu ceremonii z proboszczem czy celebransem informowali ich o wynajęciu fotografa/kamerzysty - dla kogoś jest to może mało istotne, a młodzi w ferworze walki o tym zapominają. Później fotograf idzie do zakrystii i ściana.

Cytat Zamieszczone przez Kamil Ekiert Zobacz posta
    Z sytuacji "kościołowych" - kilka lat temu, jestem gościem na ślubie, trwa kazanie, fotograf poszedł na tył kościoła, coś tam popstrykał, idzie między ławkami po cichu, powoli w stronę młodych... nagle ksiądz przestaje prawić i patrząc w stronę fotografa mówi: proszę usiąść i słuchać, może i Pan się czegoś nauczy. Fotograf niewiele myśląc ze szczerym uśmiechem na twarzy: ksiądz wziął pieniądze za swoją robotę, ja wziąłem za swoją więc skończmy te dyskusje i wracajmy to sedna sprawy! ludzie o mało nie pospadali z ławek, ksiądz zrobił się purpurowy a młoda prawie zemdlała:-)
    Dobrze powiedziane, jednak tu pojawia się lekki niesmak, bo fotograf nie jest wynajęty przez księdza, czy kogoś tam a młodych i tu się ujawnia ten problem, o którym ja i inni piszą - brak ustaleń, brak rozmowy, poczucie, że skoro mnie wynajęli to ja mogę tu się czuć swobodnie. Nie. W moim domu ja ustalam zasady i kto nie szanuje wychodzi.
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawciolbn Zobacz posta
    Nie, prawda jest taka, że to nie samowolka, tylko prawa i zasady ustalane przez gospodarza - proboszcza. Masz takie samo prawo ustalać zasady w swoim domu, szef w swojej firmie etc.
    No nie do końca. Kościół Katolicki to międzynarodowa, feudalna instytucja i jako taka powinna kierować się jasnymi zasadami, na całym świecie identycznymi, jasnymi i powszechnie obowiązującymi. Tym czasem to że masz zaświadczenie pozwalające fotografować liturgię nic nie znaczy, w jednych diecezjach jest wydawane bezterminowo, w innych nie, w jednych jest świstkiem na kartce papieru, w innych legitymacją ze zdjęciem, w jednych na kurs można przyjść tylko z zaświadczeniem od proboszcza z własnej parafii że jest się praktykującym katolikiem, w innych przyjść może każdy. Jak już masz zaświadczenie to i tak nie gwarantuje ono nic bo jeden proboszcz może powiedzieć że wydane w innej diecezji w jego jest nieważne, inny może wręcz odmówić robienia zdjęć "bo tak" i nic mu nie można zrobić, ani zadzwonić do kurii, ani odwołać się do biskupa, nic. Proboszcz nie jest świętą krową ani udzielnym księciuniem, tymczasem może tak się zachowywać i ustalenia hierarchów mają się do tego nijak. Gdyby były jasne, ogólnie obowiązujące zasady było by wszystko ok, tymczasem co parafia to inne wymogi proboszcza. Paranoja.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    bo jeden proboszcz może powiedzieć że wydane w innej diecezji w jego jest nieważne,
    Nigdy nie miałem tej "przyjemności", zastanawiam się, co by odpowiedział taki proboszcz, na pytanie: "czy w innej diecezji to już nie jest ten sam kościół katolicki?"
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Strona 206 z 206 PierwszyPierwszy ... 106156196204205206

Uprawnienia umieszczania postów