Problemu nie ma, tylko niesmak.
Problemu nie ma, tylko niesmak.
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
Wiesz wchodzimy w tematykę (której nawiasem mówiąc lepiej nie kontynuować), która ze smakiem ma ogólnie mówiąc niewiele wspólnego. Pozostaje przyjąć reguły i żyć z tym - jak to zauważyłeś wyżej.
Ja ze swojego doświadczenia z księżmi mogę powiedzieć tylko tyle - bardzo dużo można sprawić rozmową bez napinania się. Ostatnio miałem do czynienia z wyjątkowo ciężkim przypadkiem, a jednak mimo początkowej odmowy udało się przekonać do tego, że jak się chce coś zrobić to nie starczą tylko dobre chęci. W sumie nie dziwię się, że chłop trochę protestował, bo do kościoła wnieśliśmy ciężarówkę sprzętu
. Fotograf ma nie wątpliwie znacznie prostszą sytuację
.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Zdaję sobie z tego sprawę, księża też ludzie, zdarzają się lepsi i gorsi. Zawsze przed ceremonią idę do zakrystii przedstawić się celebrantowi i nigdy nie miałem problemów, ale gdyby zdarzył się ksiądz z muchami w nosie to może powiedzieć nie bo nie i nie ma żadnej wyższej instancji do której można się odwołać, no chyba że modlić się o grom z jasnego nieba albo dar ducha świętego, ale to tylko dla wierzących![]()
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
W moim regionie (diecezja Legnicka) nie trzeba być katolikiem, żeby uzyskać zaświadczenie o ukończeniu kursu dla obsługi foto-video uroczystości kościelnych.
Legitymacja nie jest dowodem Twojej wiary bądź niewiary, a jedynie tego, że przeszedłeś kurs, i wiesz jak się zachować podczas liturgii. Żadne zaświadczenia od proboszcza, odpisy aktu bierzmowania itp nie są tu wymagane, co podkreślali nawet księża prowadzący kurs. Przychodzi się na szkolenie, słucha się uważnie, odbiera legitymację. I tyle.
Przypuszczam że nie jest to jedyna diecezja w kraju z tak zdroworozsądkowym podejściem, więc po prostu zrób rozeznanie w swojej okolicy, wykonaj parę telefonów, będzie szybciej i łatwiej.
Pozdrawiam
Puszki dwie i kilka szkieł, światełka i parę innych gratów
Często rozmawiam z księżmi przed ślubem. Bardzo często też pytają o zaświadczenie. Śmieszne jest to, że jak sięgam po nie do kieszeni to mówią .." Nie, nie , w porządku, nie trzeba, ..." i odwracają głowęMoże myślą, że księdza nie można okłamać
. Poza tym zaświadczenia bardzo różnią się od siebie. Kumpel ma kartkę papieru z bazgrołami a ja mam plastykową jak dowód osobisty.
Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
Biadoli kilku kolegów tutaj jak stare babska, żenujące.
Papier jest po to by taki delikwent fotograf jak ja i Ty wiedział jak ma się zachować podczas liturgii, która dla innych uczestników może coś znaczyć, po to by taki delikwent jak ja i Ty miał świadomość kiedy nie powinien naciskać spustu migawki czy podczas podniesienia nie zmieniać szkieł na stojąco - to wszystko przez wzgląd na doniosłość chwili.
Osobiście uważam, że w czasach ogólnej olewki takie zaświadczenie ma jak najbardziej sens, szczególnie w obliczu takich sytuacji którą miałem możność ostatnio wysłuchać - kamerun opowiadał mi o fotografie, który z gumą w gębie wparował na ceremonię i go leciwy infułat zrugał bezpardonowo![]()
A czy coś innego napisałem?