Strona 177 z 224 PierwszyPierwszy ... 77127167175176177178179187 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 761 do 1 770 z 2240

Wątek: Kursy liturgiczne

Domyślnie

Komisja Liturgiczna Diecezji Bielsko-Żywieckiej informuje, że zajęcia kursu
    dla fotografów i operatorów sprzętu audiowizualnego podczas sprawowania liturgii,
    odbędą się w sobotę 12 marca. Zajęcia rozpoczną się o godzinie 9.00, zaś
    zakończenie jest przewidywane około godziny 13.00.
    Wykłady odbywać się będą w budynku parafialnym kościoła pw. Św. Pawła
    Apostoła w Bielsku-Białej (Osiedle Polskich Skrzydeł, ul. Św. Pawła 2).

Na zajęcia należy przywieźć:
    * jedną fotografię formatu paszportowego (podpisaną z tyłu),
    * opinię własnego Księdza Proboszcza (proszę powiedzieć, że chodzi o kurs),
    * 80,oo złotych - opłata za cały kurs oraz wydanie certyfikatu.

Tyle informacji o kursie w Bielsku-Białej.

I teraz małe pytanko do Forumowiczów, otóż jak wygląda "załatwienie" opinii u Księdza Proboszcza ? Rozumiem, że mam po prostu wstawić się u Niego osobiście i poprosić o opinię, w której winien jest napisać... no właśnie co ? Zakładam, że tekst w stylu "Pan XX jest praktykującym katolikiem, chodzi do kościółka blablabla..." ? Problem się pojawia, że mnie w Kościele to może "raz na ruski rok" widzą, więc nie będzie z tym problemu ? Jak się to u Was załatwiało ? Chodzicie na tyle często do Kościoła, że Ks. Proboszcz nie miał żadnych "ale" czy po prostu jest to kwestia czysto teoretyczna, iść - poprosić - podziękować, bez żadnych 'ale' ?

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Rozbraja mnie wymagania opinii od księdza proboszcza A co w przypadku gdy ktoś jest innego wyznania lub ateistą ?

Początki nałogu Awatar dulak
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dreamie Zobacz posta
    A ja z trochę innej beczki. Czy ktoś z Was się orientuje, czy księdzu wolno zabronić fotografowania wnętrza kościoła?? W OGÓLE, nie tylko podczas mszy?
    Taka sytuacja ma miejsce w Międzygórzu. Szczegóły opisane są na blogu: http://www.myfinepix.pl/pl/blog/301332/245111

Oczywiście, zakaz wzbudza ze mnie pierwotne uczucia sprzeciwu, ale chciałabym wiedzieć, jak to wygląda od strony prawnej.

Oczywiście. Dany ksiądz - niekoniecznie proboszcz, bo nie każdy kościół jest parafią, niektóre kościoły są to kościoły rektoralne - jest kustoszem kościoła, on odpowiada za świątynię i jeśli uzna, że z różnych powodów (np. cenne zabytki) świątynia nie powinna być fotografowana, ma do tego prawo.

pozdrawiam

Domyślnie

Ksiądz jest gospodarzem obiektu i ma prawo wydania zakazu fotografowania zresztą jak każdy gospodarz. Można jedynie wymagać od niego oznaczenia tego obiektu stosownymi znakami i do czasu oznakowania można próbować udawać, że się nie wie o tym zakazie.

Dopiero zaczyna Awatar Feudos

Domyślnie

Radom oszalał.
    Kurs kosztuje 200pln, cena kosmiczna w porównaniu do innych postów, gdzie kursy wahają się w cenie 100pln.

Czas chyba poszukać jakiejś alternatywy w regionie.
    Set: 400D, 18-55mm, 50mm, 8mm

All in all you're just another brick in the wall..

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Jak najbardziej ksiądz ma takie prawo. To tak samo jak każdy ma prawo wydać zakaz fotografowania jego domu.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Feudos Zobacz posta
    Kurs kosztuje 200pln,
    tak? a na ile lat to zezwolenie?
    jak 2 lata temu płaciłem 250zł/10lat(Częstochowa)

Dopiero zaczyna Awatar Feudos

Domyślnie

Telefonistka nie była pewna przekazywanych informacji, ale mówiła, że na 5 lat.
    Jak wygląda przedłużenie takiego "zezwolenia"? Zwykłe przebicie i kolejny powód do zapłaty, czy kurs od początku?
    Set: 400D, 18-55mm, 50mm, 8mm

All in all you're just another brick in the wall..

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ely13 Zobacz posta
    Co kraj (a raczej miasto, region Polski) to obyczaj... W Płocku i okolicach w minionym sezonie podczas ślubów, na których robiłem zdjęcia na żadnym ksiądz nie zgodził się, aby kamerzyści filmowali. Co więcej, nie pozwalali bardzo często (mniej więcej w połowie przypadków) robić zdjęć, bo to rozprasza wiernych (a wtedy jest dla mnie akurat najlepszy czas, żeby popstrykać gości siedzących w ławkach).
    Ja po kursie dostałem taką książeczkę "Operator audiowizualny w czasie sprawowania liturgii" i dotyczy on Diecezji Gliwickiej i Opolskiej. Na stronie 34 w rozdziale dotyczącym Litrugii słowa pisze: "Podczas wygłaszania homilii fotografowie i kamerzyści nie powinni wykonywać swoich czynności przechodząc od ławki do ławki wzdłuż nawy głównej kościoła. Zakłóca to, bowiem porządek liturgii, przeszkadza celebransowi, a także odwraca uwagę wiernych od słuchania homilii".

Ciekawe jaki jest zapis w innych Diecezjach.

Bywalec
    Miasto
    Solec Kujawski

Domyślnie .

Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    Ja po kursie dostałem taką książeczkę "Operator audiowizualny w czasie sprawowania liturgii" i dotyczy on Diecezji Gliwickiej i Opolskiej. Na stronie 34 w rozdziale dotyczącym Litrugii słowa pisze: "Podczas wygłaszania homilii fotografowie i kamerzyści nie powinni wykonywać swoich czynności przechodząc od ławki do ławki wzdłuż nawy głównej kościoła. Zakłóca to, bowiem porządek liturgii, przeszkadza celebransowi, a także odwraca uwagę wiernych od słuchania homilii".

Ciekawe jaki jest zapis w innych Diecezjach.
    Przepisy są wspólne dla całego kraju. W kwestii zaspisu: zaznaczyłem najbardziej znaczący fragment. Nie jest powiedziane, że nie wolno robić zdjęć, a jedynie aby nie chodzić wzdłuź nawy głównej - bo to rozprasza.
    ---------------
    Don_Pedro_123
    ---------------

Strona 177 z 224 PierwszyPierwszy ... 77127167175176177178179187 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów