Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 2240

Wątek: Kursy liturgiczne

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Też mnie uczono że w czasie Przeistoczenia nie powinno się nic robić. Natomiast kazanie i owszem nawet wskazane jest aby kamerzyści je filmowali żeby po latach przypomnieć sobie Słowo Boże a nie tylko oglądać figurki i żyrandole w kościele. Nie należy tylko wtedy łazić jak żyd po pusty sklepie bo to rozprasza słuchajacych kazanie i księdza, który je wygłasza.

Coś już napisał
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    Też mnie uczono że w czasie Przeistoczenia nie powinno się nic robić. Natomiast kazanie i owszem nawet wskazane jest aby kamerzyści je filmowali żeby po latach przypomnieć sobie Słowo Boże.
    Co kraj (a raczej miasto, region Polski) to obyczaj... W Płocku i okolicach w minionym sezonie podczas ślubów, na których robiłem zdjęcia na żadnym ksiądz nie zgodził się, aby kamerzyści filmowali. Co więcej, nie pozwalali bardzo często (mniej więcej w połowie przypadków) robić zdjęć, bo to rozprasza wiernych (a wtedy jest dla mnie akurat najlepszy czas, żeby popstrykać gości siedzących w ławkach).
    Co do robienia zdjęć podczas podniesienia - nigdy nie było problemów, co więcej zdarzało się, że mnie namawiano, aby wtedy robić zdjęcia, tylko nie z prezbiterium, a z dalszej częsci kościoła.
    Puszki dwie i kilka szkieł, światełka i parę innych gratów

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ely13 Zobacz posta
    Co kraj (a raczej miasto, region Polski) to obyczaj... W Płocku i okolicach w minionym sezonie podczas ślubów, na których robiłem zdjęcia na żadnym ksiądz nie zgodził się, aby kamerzyści filmowali. Co więcej, nie pozwalali bardzo często (mniej więcej w połowie przypadków) robić zdjęć, bo to rozprasza wiernych (a wtedy jest dla mnie akurat najlepszy czas, żeby popstrykać gości siedzących w ławkach).
    Ja po kursie dostałem taką książeczkę "Operator audiowizualny w czasie sprawowania liturgii" i dotyczy on Diecezji Gliwickiej i Opolskiej. Na stronie 34 w rozdziale dotyczącym Litrugii słowa pisze: "Podczas wygłaszania homilii fotografowie i kamerzyści nie powinni wykonywać swoich czynności przechodząc od ławki do ławki wzdłuż nawy głównej kościoła. Zakłóca to, bowiem porządek liturgii, przeszkadza celebransowi, a także odwraca uwagę wiernych od słuchania homilii".

Ciekawe jaki jest zapis w innych Diecezjach.

Bywalec
    Miasto
    Solec Kujawski

Domyślnie .

Ja po kursie dostałem taką książeczkę "Operator audiowizualny w czasie sprawowania liturgii" i dotyczy on Diecezji Gliwickiej i Opolskiej. Na stronie 34 w rozdziale dotyczącym Litrugii słowa pisze: "Podczas wygłaszania homilii fotografowie i kamerzyści nie powinni wykonywać swoich czynności przechodząc od ławki do ławki wzdłuż nawy głównej kościoła. Zakłóca to, bowiem porządek liturgii, przeszkadza celebransowi, a także odwraca uwagę wiernych od słuchania homilii".

Ciekawe jaki jest zapis w innych Diecezjach.
    Przepisy są wspólne dla całego kraju. W kwestii zaspisu: zaznaczyłem najbardziej znaczący fragment. Nie jest powiedziane, że nie wolno robić zdjęć, a jedynie aby nie chodzić wzdłuź nawy głównej - bo to rozprasza.
    ---------------
    Don_Pedro_123
    ---------------

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Don_Pedro_123 Zobacz posta
    Przepisy są wspólne dla całego kraju. W kwestii zaspisu: zaznaczyłem najbardziej znaczący fragment. Nie jest powiedziane, że nie wolno robić zdjęć, a jedynie aby nie chodzić wzdłuź nawy głównej - bo to rozprasza.
    Zgadza się tylko w tym szkopuł, że zdjęcia z różnych miejsc to nie to samo co z jednego Najlepiej faktycznie wybrać się wtedy na chór.

A mieliście już sytuację gdzie podczas mszy odbywa się kilka ślubów jednocześnie ? Co wtedy z operatorami audiowizualnymi jak każda para ma swojego ? To musi być jazda, a duchowni coraz częściej zachęcają Pary Młode do takiej formy ślubu.

Bywalec
    Miasto
    Solec Kujawski

Domyślnie

Zgadza się tylko w tym szkopuł, że zdjęcia z różnych miejsc to nie to samo co z jednego Najlepiej faktycznie wybrać się wtedy na chór. (...)
    Można iść na chór - dlaczego nie... Można też zająć odpowiednie miejsce przed rozpoczęciem kazania i zrobić kilka fajnych ujęć PM.
    Jak mawiają: "wolność dowolna".
    ---------------
    Don_Pedro_123
    ---------------

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Przepisy są wspólne dla całego kraju....
    ale te z KK, KPW, KW, KC itp.
    ja po kursie dostałem tylko legitymację i wspomniane było zalecenie, coby to nie rozpraszać swoim zachowaniem wiernych podczas liturgii, nie być "gwiazdą", a swoje czynności wykonywać w sposób dyskretny. To ksiądz jest szefem na kwadracie i on ustala zasady gry. Dlatego też nie tylko dobrym zwyczajem, ale i obowiązkiem jest przed uroczystością porozmawiać z nim i ustalić co wolno a czego nie.

Zatem - co kraj to obyczaj. Poza tym, chyba każdy zdrowo myślący i wychowany człowiek wie jak się w takiej instytucji zachować - wierzący czy nie - szacunek i kultura to podstawa.
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawciolbn Zobacz posta
    ....
    No niby tak ale już interpretacja może być różna.

Bywalec
    Miasto
    Solec Kujawski

Domyślnie

ja po kursie dostałem tylko legitymację i wspomniane było zalecenie, coby to nie rozpraszać swoim zachowaniem wiernych podczas liturgii, nie być "gwiazdą", a swoje czynności wykonywać w sposób dyskretny. To ksiądz jest szefem na kwadracie i on ustala zasady gry. Dlatego też nie tylko dobrym zwyczajem, ale i obowiązkiem jest przed uroczystością porozmawiać z nim i ustalić co wolno a czego nie.

Zatem - co kraj to obyczaj. Poza tym, chyba każdy zdrowo myślący i wychowany człowiek wie jak się w takiej instytucji zachować - wierzący czy nie - szacunek i kultura to podstawa.
    Ponieważ dyskutujemy o fotografowaniu w kościele to bardziej celowe będzie odwołanie do KKK i "Wskazania Komisji Episkopatu Polski ds. Liturgii i Duszpasterstwa Liturgicznego dotyczące fotografowania i filmowania podczas celebracji liturgii" niż do wszystkich innych (choć i one obowiązują).
    Niestety Twoje stwierdzenia:
    Dlatego też nie tylko dobrym zwyczajem, ale i obowiązkiem jest przed uroczystością porozmawiać z nim i ustalić co wolno a czego nie.

nie są "oczywistą oczywistością" dla wielu fotografujących - o czym możemy się przekonać czytając niektóre wypowiedzi.
    ---------------
    Don_Pedro_123
    ---------------

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Ponieważ dyskutujemy o fotografowaniu w kościele to bardziej celowe będzie odwołanie do KKK i "Wskazania Komisji Episkopatu Polski ds. Liturgii i Duszpasterstwa Liturgicznego dotyczące fotografowania i filmowania podczas celebracji liturgii" niż do wszystkich innych (choć i one obowiązują).
    Niestety Twoje stwierdzenia:

nie są "oczywistą oczywistością" dla wielu fotografujących - o czym możemy się przekonać czytając niektóre wypowiedzi.
    zgadza się. dlatego nie podchodzę do tego, że tu tak tu siak, tylko jest jasno wszystko powiedziane, ale i tak ostatni głos ma gospodarz. A to, że co niektórzy robią tak czy inaczej - świadczy tylko o dwóch istotnych cechach, które wymieniłem na końcu swojej wypowiedzi.
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów