Strona 171 z 224 PierwszyPierwszy ... 71121161169170171172173181221 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 701 do 1 710 z 2240

Wątek: Kursy liturgiczne

Początki nałogu

Domyślnie

za pięć dziesiąta wchodzę do kościoła, myślę sobie że chyba się msza zaraz skończy albo skończyła i się zacznie kurs (pełen kościół ludzi)
    Jednak wszyscy na kurs czekali ;]
    godzina z hakiem pogadanki później 40min czkenia na legitke
    Ogólnie hm jakoś super odkrywczych rzeczy się nie dowiedziałem
    30zł do koszyczka
    W fotografii najważniejszy jest pomysł, dobre światło i jeszcze raz pieniądze.

Dopiero zaczyna Awatar foto-oko
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie W Gdyni

kurs kosztowal ok. 120zł i odbyl sie, kiedy zebralo sie ze 30 osob, a trwalo to pol roku

Początki nałogu Awatar mathom
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja też w sobotę w Poznaniu przeżyłem szok jak wszedłem do kościoła. Myślałem, że parę osób będzie a tu kilkaset ... masakra.

Początki nałogu Awatar dulak
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mojwa Zobacz posta
    Czy to żart?
    Szczególnie z tym żegnaniem się na początku i na końcu.
    Na mój malutki rozumek - w kościele jesteś od robienia zdjęć a nie od odstawiania kościelnych rytuałów. Żegnanie się to przecież forma modlitwy!
    Jakim prawem niewierzącego fotografa może ktoś zmuszać do modlenia się w kościele?
    Rozumiem i popieram ciche zachowanie i nie przeszkadzanie.
    Nie rozumiem dlaczego niby fotograf ma się modlić.

Chyba czegoś tu nie rozumiemy, w kościele nie musisz się modlić, ale uszanować liturgię, w której uczestniczą inni, nikt Ci nie każe klękać, żegnać się ale w najistotniejszych momentach możesz zawsze usunąć się po prostu gdzieś w bok świątyni, a co jest dla wierzących najistotniejszym momentem liturgii - to idąc fotografować w kościele musisz wiedzieć. Fotograf w kościele nie jest postacią pierwszoplanową ani nawet drugoplanową, jest cieniem i tylko cieniem.

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Nie zajmuję się zawodowo fotografią więc moje doświadczenia z fotografowaniem w kościele są znikome. Przedstawię moje doświadczenie z fotografowaniem w kościele w Dunkierce. Zgłosiłem się do księdza przed mszą z zapytaniem czy mogę wykonać zdjęcia w trakcie mszy.
    Oczywiście, że tak.
    Powiedziałem, że nie mam przeszkolenia.
    Jakiego przeszkolenia-zapytał
    Wyjaśniłem, że w Polsce są kursy dla fotografów
    Poprosiłem o krótki instruktaż.
    Trwał dwie minuty i na koniec usłyszałem-polegaj głównie na swojej intuicji.

Bywalec Awatar _invictus
    Miasto
    Oświęcim

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Don_Pedro_123 Zobacz posta
    Osobom wierzącym modlitwa i uczestnictwo w obrzędach nie przeszkadza w fotografowaniu. Osoby innych wyznań i religii nie są zobowiązane do "odstawiania rytuałów", lecz muszą wiedzieć, jak się zachować. Jeżeli np. Twoja religia zabrania Ci klękać, to możesz stać - ale czy koniecznie musisz to robić na środku kościoła? Jeżeli zaś jesteś ateistą, to czy aby napewno nie możesz okazać szacunku wierze innych, skoro uczestniczysz w ich obrzędach? (Tu zawsze przypomina mi się osoba gen.Jaruzelskiego, który stojąc na trybunie podczas Mszy Świętej salutował w momencie podniesienia).

Nikt nie zmusza Ciebie do modlitwy.

Jeżeli nie jesteś osobą wierzącą, lub wyznajesz inną religię, to nie musisz się modlić. Zobowiązany jesteś jednak do godnego zachowania i postawy szacunku wobec wiary innych. "Ciche zachowanie i nie przeszkadzanie (cyt.) nie wystarczy. Uczestniczysz w misterium wiary, które dla wielu ludzi stanowi istotę ich życia.

A podsumowując: wiara katolicka jest jedną z bardziej tolerancyjnych na świecie. Wiele wyznań i religii nie pozwala innowiercom na uczestnictwo w swoich obrzędach, a w skrajnych przypadkach nawet na nawiedzanie swoich miejsc kultu. Warto o tym pamiętać zanim zaczniemy totalną krytykę rzymskokatolicycmu.
    wydaje mi się, że jak robiłem kurs, to wymagano ode mnie jakiś papierów od "mojej parafii" z "oceną mojej wiary" - więc jak wnioskuję, nie wierzący nie mogą dostać glejta, a co za tym idzie - fotografować w kościele.... tak?

Bywalec
    Miasto
    Solec Kujawski

Domyślnie

Oczywiście, że mogą...
    ---------------
    Don_Pedro_123
    ---------------

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

O ile nie będą się do tego przyznawać :-)

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _invictus Zobacz posta
    wydaje mi się, że jak robiłem kurs, to wymagano ode mnie jakiś papierów od "mojej parafii" z "oceną mojej wiary" - więc jak wnioskuję, nie wierzący nie mogą dostać glejta, a co za tym idzie - fotografować w kościele.... tak?
    NIE! Jestem ateistą i pozwolenie dostałem. Nawet ksiądz na kursie wspominał że nie trzeba być katolikiem żeby w kościele zdjęcia robić a kurs ma nauczyć jak robić żeby nikomu nie przeszkadzać

Bywalec
    Miasto
    Solec Kujawski

Domyślnie

I to jest chyba najlepsze podsumowanie zaistniałych wątpliwości...
    ---------------
    Don_Pedro_123
    ---------------

Strona 171 z 224 PierwszyPierwszy ... 71121161169170171172173181221 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów