Witam
Mam bardzo powazny problem. Mianowicie Photoshop CS3 czysci mi opis zdjecia, czyli kolejnosc jest taka: otwieram opisane zdjecie, cos tam robie z nim zapisuje i nieststy to zapisane nie ma juz opisu. Bede bardzo wdzieczny za pomoc
Witam
Mam bardzo powazny problem. Mianowicie Photoshop CS3 czysci mi opis zdjecia, czyli kolejnosc jest taka: otwieram opisane zdjecie, cos tam robie z nim zapisuje i nieststy to zapisane nie ma juz opisu. Bede bardzo wdzieczny za pomoc
Dziekuje za wszyskie proby pomocy. Wyrazilem sie niejasno, przepraszam. Chodzi mi oczywiscie o dane exif. Opisuje plik jpg w Fotostation (pole Caption) i jesli pozniej otworze go w CS3 i zmodyfikuje a następnie zapisze używając save (nie save for web lub save as) to caly opis znika. To fatalna okolicznosc wlasciwie uniemozliwiajaca mi prace. Pozdrawiam
No niestety... Coś mi po oku chodzi że CMYK jako taki jest chroniony patentem, stąd brak jego obsługi w programie opensourcowym (niech mnie ktoś poprawi jak się mylę).
Gdzieś widziałem jakieś opisy jak radzić sobie "zastępczo" z CMYK ale to jak pamiętam trochę karkołomne było...
Zobacz przynajmniej czy GIMP wycina te komentarze - jak wycina to chyba taka specyfika ich umieszczania przez Fotostation - chyba większość programów będzie je cięło...
Zobacz jeszcze najprostszą rzecz: otwórz plik z obrazem w np. irfanview, zapisz go (z zaznaczeniem zachowania exifa) i zobacz czy komentarz został wyrzucony. Jeśli tak to chyba nic nie zdziałasz, bo jako może jakieś niestandardowe pole jest poprostu wycinany przy zapisie.
Może jest jakiś plugin do PSa pilnujący danych exif?