Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 108

Wątek: UWAGA oszuści na Allegro.

Bywalec

Domyślnie

Może warto popatrzeć z innej strony. Zawsze mówi się o nieuczciwym sprzedawcy, lub kimś kto się pod niego podszywa. Ale na co oni łapią? Na absurdalnie niską cenę! Moim zdaniem kupujący, mając świadomość ceny i warunków, ponosi 50% odpowiedzialności za sytuację. Bo to on dał się oszustowi wrobić w nadziei kupienia czegoś po super atrakcyjnej cenie. Znacznie poniżej wartości. Kto tu jest tak na prawdę nieuczciwy?
    Tylko Canon. Po 30 latach uzbierało się tego sporo

Uzależniony Awatar Chris_11
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nieuczciwy - sprzedający.
    Naiwny - kupujący.

Zawsze mnie to śmieszy jak czytam (szczególnie w ogłoszeniach o sprzedaży samochodów): "niska cena bo mi się spieszy z powodu wyjazdu/ślubu/narodzin dziecka... itp"
    Jeśli o mnie chodzi to omijam szerokim łukiem ogłoszenia pt.: "wielka okazja". OKAZJE NIE ISTNIEJĄ, bo dlaczego sprzedający miałby sprzedać coś taniej o niekiedy nawet 50% skoro ze spokojem mógłby to równie dobrze sprzedać 20% taniej?
    Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Początki nałogu Awatar Misiaque
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 1jac Zobacz posta
    Moim zdaniem kupujący, mając świadomość ceny i warunków, ponosi 50% odpowiedzialności za sytuację. Bo to on dał się oszustowi wrobić w nadziei kupienia czegoś po super atrakcyjnej cenie. Znacznie poniżej wartości. Kto tu jest tak na prawdę nieuczciwy?
    To, że w jakiś tam sposób przyczynił się swoją naiwnością do tego co się stało (przyczynił się też tym, że w ogóle się na świecie pojawił itd. itp.), nie czyni go w żaden sposób odpowiedzialnym. Przewrotne bardzo myślenie, a już pointa naprawdę boska Dałeś się oszukać, chciałeś okazyjnie kupić? Tak naprawdę to Ty jesteś nieuczciwy!

Bywalec Awatar greg7878
    Miasto
    k.Olkusza

Domyślnie

Akurat aukcją http://www.allegro.pl/item341506351_...e_idealny.html byłem zainteresowany , miałem go licytować , niestety dla mnie , obiektyw poszedł za 950 zł poza aukcją Allegro i to akurat w chwili gdy oglądałem przysłane przez sprzedającego sample z niego , przez dwa dni chodziłem wściekły. Dopiero gdy kupiłem C 85 1.8 to mi przeszło.
    Ostatnio edytowane przez greg7878 ; 09-04-2008 o 16:22 Powód: Automerged Doublepost
    6D mark II+BG-E21 / 60D+BG-E9 / 600D+BG-E8 / 350D+BG-E3 / C 16-35 4 IS L / C 17-55 2.8 IS /C 10-22 3.5-4.5 /T 28-75 2.8 /C 50 1.8 STM /C 85 1.8 /C 100 2.8 L MACRO /C 60 2.8 MACRO /C 35 2.0 IS /S 8 3.5 FISH-EYE /T 70-200 2.8 /C 70-300 4-5.6 IS /... / i coś tam jeszcze ...

Bywalec

Domyślnie

[QUOTE=Misiaque;455324]...a już pointa naprawdę boska ...QUOTE]

Gdzie tam boska - po prostu bliższa prawdy, dlatego tak szokująca. Czy istniał by rynek kradzionego sprzętu gdyby nie masa chętnych na "okazyjny" zakup? Chyba nie! Popyt rodzi podaż. I tyle.
    Tylko Canon. Po 30 latach uzbierało się tego sporo

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    Klasyczne dziadostwo w stylu żal D4 ściska. Można próbować złapać typa na powtarzaniu takiego numeru i wtedy zgłosić abuse do Allegro.
    http://www.wycofa.pl/ - można sprawdzić, czy potencjalny sprzedający nie figuruje w bazie.
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bakulik Zobacz posta
    http://www.wycofa.pl/ - można sprawdzić, czy potencjalny sprzedający nie figuruje w bazie.
    Fajna strona!

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

bakulik - świetna informacja!

Dzięki!

Bywalec
    Miasto
    Boruja Kościelna

Domyślnie

Krotko i rzeczowo:

Raz na ebay.pl (na samym poczatku jego istnienia) zapomnialem, ze to nie ebay.com/de/fr/jp itd. kupilem kilka komorek od 'firmy' w przyzwoitej cenie...
    Spieszylem sie, bo wyjezdzalem na jakis czas.
    Dalem sie porobic i poszlo w las niemalo gotowki :/
    Potem maile i telefony do ebay.pl do innych kupujacych (z innych aukcji sprzedajacego) itd.
    Szybko pisemko do prokuratury, wydruk blisko 120 stron z moich aukcji, dowody przelewow, korespondencja moja i innych ludzi oraz moja z innymi ludzmi, wszelkie inne mozliwe papiery swiadczace o wyludzeniu/oszustwie.
    Posortowalem, zapakowalem, priorytetem poleconym na adres prokuratury lokalnej i czekam.
    W miedzyczasie postraszylem bank, ze wiem, ze padlem ofiara oszustwa i jesli nic nie zrobia w kwestii sledzenia tego typa, ktory kontem zawiaduje, to naglosnie temat w prasie, ze ulatwiaja oszustwa! Pomoglo, bo bardzo szybko odsylali odp. na zapytania prokuratury i sadu.
    Trwalo pol roku, ale 'moi' sie postarali (kiedy innych oszukanych osob 'prokuratury' sledztwa zamknely bez wykrycia sprawcy!!) - znaleziony cwaniak i kasa.
    Gosc siedzi w pierdlu i juz innych nie oszukuje!

Zatem w takich przypadkach NIE CZEKAJCIE! ZGLASZAJCIE SPRAWE NA POLICJE!
    Ja to zrobilem pisemnie i poszlo gladko i mniej mnie wkur..li sami policjanci (rok wczesniej okradziono mnie w pociagu - koszmar z przesluchaniem, bezczelni policjanci, w koncu postraszeni powiedzieli wprost, ze sprawe zaraz zamkna, bo maja takie tematy w d...!!!)...
    Niemniej - ZGLASZAJCIE WSZYSTKO do PROKURATURY!
    ...ani krzty talentu + 1,5kg sprzetu...
    (40D + T 17-50 /f2.8 i glod na wiecej)

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Też powiem ZGŁASZAJCIE, kosztuje to trochę czasu przy spisywaniu protokołu. Ale nawet najbardziej beznadziejnej sprawy nie powinno się odpuszczać. Też miałem 'przyjemność' dać się wyrolować, jak się okazało gość podał fałszywe dane itd. Jedyne co było prawdziwe to nr konta.
    Dziś odebrałem pismo z prokuratury z informacją o dołączeniu mojej sprawy do postępowania przeciwko ......(tu imię i nazwisko złodzieja), z pisma dowiedziałem się rónież że gość w ciągu 2 miesięcy założył prawie 30 kont, naciągnął ponad 200 osób na około 80 000 zł.
    Dobrze że internetowi złodzieje nie mogą tak do końca czuć się bezkarnymi.
    Canon F1new (AE Finder FN, AE Power Winder FN), Canon F1new (Eye-Level Finder FN), FD 28/2,8, FD 50/1,4, FD 55/1,2 SSC, Tokina AT-X 90/2,5 macro FD, Tokina AT-X macro extender, Tokina AT-X 80-200/2,8 FD, Canon Extender FD 2x-B, Canon 40d, Tamron 17-50/2.8, Metz 58 AF-1, Rolleiflex 2.8F (Xenotar)

Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów