Strona 3 z 11 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 108

Wątek: UWAGA oszuści na Allegro.

Zablokowany

Domyślnie

Tak idź na policję, pokaż kompa z lewą windą, PS-em i czym tam jeszcze. Na pewno panowie to zrozumieją i zastosują regułę mniejszego zła bagatelizując fakt posiadania nielegalnej kopii, bo przecież priorytetem jest złapanie oszusta... Sorry za sarkazm, ale jakoś brak mi wiary....

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Tak idź na policję, pokaż kompa z lewą windą, PS-em i czym tam jeszcze. ...
    Nie mierz innych swoją miarą.

Zablokowany

Domyślnie

Oczywiście wierzę, że 99 procent forum ma oryginalne programy

Domyślnie

ale czy musisz brać kompa i go im zanosić robisz wydruk e-maili a jak chcą oorginały to powiesz że z neta korzystasz w kafeii i możesz im na kompie się zalogowaćn a poczt ei zobacza orginalne e-maile.
    A idąc z kompem na policję masz przeważnie lapa a lapy to windowsa juz mają gratis.. wiec jeden problem z głowy
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

Sam byłem w podobnej sytuacji kilkanascie tygdoni temu, tzn wygrałem aukcje, ktos nagle napisał na gg podał nr. konta itp, ze sie spieszy itp, nie wpłaciłem chyba głównie z tego powodu iz przeczytałem wątek o takich manewrach na cyberfoto...niestety wczoraj mój znajomy o takim fakcie nie wiedział i wpłacił 1800zł na konto X i teraz odwiedza policje itp......ciekawe co jeszcze oszusci wymyślą, listy z nigeri, RPA juz tez dostawałem.....ze niby zakochany, a to cicia chora byle bym szybko wysłał i uwierzył w jakies psełdo potwierdzenie wpłaty.

Pzdr.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez towersivy Zobacz posta
    Sam byłem w podobnej sytuacji kilkanascie tygdoni temu, tzn wygrałem aukcje, ktos nagle napisał na gg podał nr. konta itp, ze sie spieszy itp, nie wpłaciłem chyba głównie z tego powodu iz przeczytałem wątek o takich manewrach na cyberfoto...niestety wczoraj mój znajomy o takim fakcie nie wiedział i wpłacił 1800zł na konto X i teraz odwiedza policje itp......ciekawe co jeszcze oszusci wymyślą, listy z nigeri, RPA juz tez dostawałem.....ze niby zakochany, a to cicia chora byle bym szybko wysłał i uwierzył w jakies psełdo potwierdzenie wpłaty.
    Wyróżniłem kilka słów w cytacie. Stanowią one moim zdaniem klucz do sprawy - starzy ludzie powiadali: co nagle, to po diable...
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Tak idź na policję, pokaż kompa z lewą windą, PS-em i czym tam jeszcze. Na pewno panowie to zrozumieją i zastosują regułę mniejszego zła bagatelizując fakt posiadania nielegalnej kopii, bo przecież priorytetem jest złapanie oszusta... Sorry za sarkazm, ale jakoś brak mi wiary....
    Cóż, wiara to sprawa serca... :-?
    Tylko Canon. Po 30 latach uzbierało się tego sporo

Domyślnie

Czytam to i czytam i mnie nerw bierze, ku przestrodze napiszę parę słów jak sam się dałem zrobić, żeby ktoś inny nie dał się zrobić.
    Otóż miałem fazę jakiś rok temu żeby nabyć planara 50/1.4. Na allegro ceny wysokie były, więc postanowiłem nabyć na ebay. Wylicytowałem, niestety nie wylicytowałem bo byłem drugi. Dzień potem otrzymałem emaila, który wyglądał identycznie jak wysłany z systemu z ebay, z nickiem typa który sprzęt sprzedawał (ale oczywiście z innego emaila), ze człowiek który wygrał wycofał się, że ja jestem drugi i jak chcę to mogę nabyć po tyle co oferowałem (jakieś 500zł). Ucieszyłem się i powiedziałem, że jasne spoko, w odpowiedzi dostałem (UWAGA) info, żebym wpłacił kasę przez westernunion na takie to a takie dane, bo będzie szybciej i wogóle lepiej. Konktakt wydawał się miły więc wpłaciłem. No i na tym się historia kończy, bo nie mam ani planara ani kasy. Przelew poszedł do włoch, potem się okazało, że była to jedna wielka ściema, nie doczytałem na ebayu procedur i kasa przepadła. To tyle, straszny frajer byłem ale wszystko wyglądało mega dobrze, no może poza western union, ale o tym przekonałem się po fakcie!

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Mnie z kolei krew zalewa, jak widzę inny mechanizm "oszustwa". Cudzysłów zamierzony, gdyż prawnie wszystko wydaje się OK, ale częstotliwość występowania zjawiska nie pozostawia wątpliwości.
    O co chodzi? Ano o aukcje Allegro, gdzie sprzedający z premedytacją nie daje ceny minimalnej, żeby na parę minut przed końcem aukcji (oczywiście tylko w przypadku, gdy wylicytowana cena go nie satysfakcjonuje) wycofać oferty pod pozorem uszkodzenia sprzętu.
    Przykład tutaj: http://www.allegro.pl/item341506351_...e_idealny.html
    Problem w tym, że nie ma możliwości wystawienia negatywnego komentarza takiemu "sprzedawcy", więc proceder kwitnie. W przeciągu 3-4 miesięcy widziałem taki manewr przynajmniej pięciokrotnie, a specjalnie często na Allegro nie zaglądam, więc skala zjawiska wydaje się niemała. Co o tym sądzicie?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    http://www.allegro.pl/item341506351_...e_idealny.html
    Problem w tym, że nie ma możliwości wystawienia negatywnego komentarza takiemu "sprzedawcy", więc proceder kwitnie. W przeciągu 3-4 miesięcy widziałem taki manewr przynajmniej pięciokrotnie, a specjalnie często na Allegro nie zaglądam, więc skala zjawiska wydaje się niemała. Co o tym sądzicie?
    Klasyczne dziadostwo w stylu żal D4 ściska. Można próbować złapać typa na powtarzaniu takiego numeru i wtedy zgłosić abuse do Allegro.

Strona 3 z 11 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów