Nawet mi do gowy nie przyszło, że takie numery się robi.
Nie wiem czy ja się za dużo telewizora naoglądałem, ale przecież te pieniądze z lipnego konta oszusta muszą gdzieś zostać wypłacone, przlewem na inne konto, w banku, bankomacie, a tam wszędzie są kamery, pewnie że można kogoś wysłać po kasę np. już wspomnianego kloszarda ale to już jest jakiś trop i w zależności na jaką kasę kogoś naciągnął, na tyle tej osobie zależy na złapanicu cwaniaczka. Jedno jest pewne, że pisząc o takich przekrętach nawet tych najmniejszych przestrzegamy innych przed staniem się ofiarą takich skur.........
A skąd ten łotr miał numer gg kupującego?
Cokolwiek robisz, staraj się mieć powód. Forrest Gump
Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...
To lepiej dawac się oszukać!!! Chłopie idź na policje!!!!
NIE ! Jeśli chcesz się przekonać wyślę Ci mail z Twojego adresuW sensie podmienienie adresu nadawcy, nie jest niestety problemem, tak i odpowiednie przekierowanie odpowiedzi...., również ważnych instytucji,
dlatego TYLKO telefon, przez maile, GG, itp nie przeprowadzajcie takich tranzakcji
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A biorąc pod uwagę fakt, że ludzie zakładają konta w takich portalach jak "Nasza klasa", .....potem zdziwienie skąd on wie gdzie ja mieszkam itd.....Niestety, zanim coś się zrobi należy to przemyśleć!![]()
Ostatnio edytowane przez unicorn78 ; 04-04-2008 o 17:20 Powód: Automerged Doublepost
Nie przeczę, że na naszej Polskiej Policji jest jak jest. Osobiście tylko raz miałem niemiłą przygodę z policją jak okradli mnie i moim znajomym dom, który wynajmowaliśmy dla potrzeb zespołu muzycznego. Złodzieje ukradli nam cały sprzęt , sześć gitar kilka wzamcniaczy , i wiele wiele innych drogich gadżetów, a policja powiedziała nam że to nasza wina bo trzymamy taki sprzęt w domu w którym de facto nikt nie mieszka. Po tym jak się poskrażyliśmy, że policja nic nie chce zrobić, przyjechali policjanci z powieatowej, i wtedy czułem się jakbym film oglądał , zbierali odciski, byli grafolodzy( złodzieje na ścianie napisali flamastrem "my tu byli fajna perkusja), były psy tropiące ślad i takie tam inne techniczen czynności policyjne. Niestety na nic policyjne techniki się zdały. Na szczęście sami znaleźliśy złodzieji, a policja dokonała aresztowań.
Z kolei mojemu znajomemu ostanim czasem ukardli własnie dowód osobisty, prawo jazdy karty płatnicze, gdy opowiadał ile to musiał spędzić czasu na komendzie i jak się bujał z załatwianiem wszystkiego na policji to szczerze byłem przerażony, ale wyjątki się zdarzają , inny mój kolega zakupił telefon poprzez alledrogo wpłacił pieniądze (500zł) i tyle. Koleś go zwodził przez miesiąc i ani pieniędzy ani telofonu nie było. W końcu znajomy postanowił się nie cackać z kolesiem i zgłosił zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa w wydziale do przestępstw internetowych i ku mojemu zdziwieniu policjia to tak szybko rozegrała, że kolo oddał kasę w trybie ponadświetnlnymi zaistniał w kartotekach jako przęstępca potem sąd i oczywiście umorzenie sprawy z powodu znikomej szkodliwości społecznej czy jakoś tak.
Ale w tej ostaniej historii policja pokazała, że potrafi .
Tak więc trzeba poprostu trochę wytrwałości ,cierpliwości i nie dawać się kiwać cwaniaczkom jak robić wszystko żeby ich ścigać.
no raz kolega opowiadal jak to ktos kupil od niego towar podszywajac sie pod zwyciezce aukcji - napisal po prostu maila z prosba o nemer konta i ze przelewa pieniadze za towar - pieniadze przelal, a kumpel wyslal mu co trzeba -no i za dzien czy dwa odzywa sie zwyciezaca aukcji z prosba o numer konta)
________
Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
Immanuel Kant