Strona 2 z 11 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 108

Wątek: UWAGA oszuści na Allegro.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chmurny Zobacz posta
    Ludzie, dla czego wy nie zgłaszacie takich spraw na policję. Wydział do spraw przestępczośći internetowej, idziemy pokazujemy maile , historię gg i tym podobne, numer konta już dużo pomoże policji, chyba że konto założone jest na lipnych papierach (lewy dowód, prawo jazdy)
    Jest duże prawdopodobieństwo, że konto byłoby założone na słupa (np. kloszarda lub naiwnego człowieka, bądź ofiarę kradzieży tożsamości).

chmurny
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    Jest duże prawdopodobieństwo, że konto byłoby założone na słupa (np. kloszarda lub naiwnego człowieka, bądź ofiarę kradzieży tożsamości).
    Nawet mi do gowy nie przyszło, że takie numery się robi.
    Nie wiem czy ja się za dużo telewizora naoglądałem, ale przecież te pieniądze z lipnego konta oszusta muszą gdzieś zostać wypłacone, przlewem na inne konto, w banku, bankomacie, a tam wszędzie są kamery, pewnie że można kogoś wysłać po kasę np. już wspomnianego kloszarda ale to już jest jakiś trop i w zależności na jaką kasę kogoś naciągnął, na tyle tej osobie zależy na złapanicu cwaniaczka. Jedno jest pewne, że pisząc o takich przekrętach nawet tych najmniejszych przestrzegamy innych przed staniem się ofiarą takich skur.........

Dopiero zaczyna Awatar cineo
    Miasto
    Civitas Kielcensis

Domyślnie

A skąd ten łotr miał numer gg kupującego?
    Cokolwiek robisz, staraj się mieć powód. Forrest Gump

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cineo Zobacz posta
    często w aukcjach podają (jeśli coś sprzedawał), może być też google. wpisujesz nicka, często zobaczysz inne profile na forach itd. O nr gg nie trudno...
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Dopiero zaczyna Awatar cineo
    Miasto
    Civitas Kielcensis

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    często w aukcjach podają (jeśli coś sprzedawał), może być też google. wpisujesz nicka, często zobaczysz inne profile na forach itd. O nr gg nie trudno...
    no tak rzeczywiście, gapa ze mnie - nie pomyślałem.....dzięki
    Ostatnio edytowane przez cineo ; 04-04-2008 o 12:54
    Cokolwiek robisz, staraj się mieć powód. Forrest Gump

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chmurny Zobacz posta
    Ludzie, dla czego wy nie zgłaszacie takich spraw na policję. Wydział do spraw przestępczośći internetowej, idziemy pokazujemy maile , historię gg i tym podobne, numer konta już dużo pomoże policji, chyba że konto założone jest na lipnych papierach (lewy dowód, prawo jazdy) .
    Moim zdaniem takie numery (niby do przestępstwa nie doszło, ale doszło do usiłowania oszustwa)są podpięte pod jakiś paragraf i można w jakiś sposób choćby najmniejszy, ukarać takich cwaniaczków.
    A my nie robiąc nic z czymś takim, godzimy się na oszustwa z ich strony.
    Niby racja, ale zgłaszałeś coś kiedyś na policji?
    Gdy zgłaszałem kradzież dowodu zeszło półtorej godziny! Po prostu gdy Cię jeszcze nie okradli to sama wizja chodzenia, czekania, wyjaśniania, zgłaszania...ehh po prostu się odechciewa.

Uzależniony
    Miasto
    Namysłów/Wrocław

Domyślnie

To lepiej dawac się oszukać!!! Chłopie idź na policje!!!!

Bywalec Awatar unicorn78
    Miasto
    Pabianice, Cambridge

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE Zobacz posta
    .... Jesli odpisze z tego samego adresu to mamy pewnosc, ze nikt sie nie podszywa.
    NIE ! Jeśli chcesz się przekonać wyślę Ci mail z Twojego adresu W sensie podmienienie adresu nadawcy, nie jest niestety problemem, tak i odpowiednie przekierowanie odpowiedzi...., również ważnych instytucji, dlatego TYLKO telefon, przez maile, GG, itp nie przeprowadzajcie takich tranzakcji
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez cineo Zobacz posta
    A biorąc pod uwagę fakt, że ludzie zakładają konta w takich portalach jak "Nasza klasa", .....potem zdziwienie skąd on wie gdzie ja mieszkam itd.....Niestety, zanim coś się zrobi należy to przemyśleć!
    Ostatnio edytowane przez unicorn78 ; 04-04-2008 o 17:20 Powód: Automerged Doublepost

chmurny
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gonzo44 Zobacz posta
    Niby racja, ale zgłaszałeś coś kiedyś na policji?
    Gdy zgłaszałem kradzież dowodu zeszło półtorej godziny! Po prostu gdy Cię jeszcze nie okradli to sama wizja chodzenia, czekania, wyjaśniania, zgłaszania...ehh po prostu się odechciewa.
    Nie przeczę, że na naszej Polskiej Policji jest jak jest. Osobiście tylko raz miałem niemiłą przygodę z policją jak okradli mnie i moim znajomym dom, który wynajmowaliśmy dla potrzeb zespołu muzycznego. Złodzieje ukradli nam cały sprzęt , sześć gitar kilka wzamcniaczy , i wiele wiele innych drogich gadżetów, a policja powiedziała nam że to nasza wina bo trzymamy taki sprzęt w domu w którym de facto nikt nie mieszka. Po tym jak się poskrażyliśmy, że policja nic nie chce zrobić, przyjechali policjanci z powieatowej, i wtedy czułem się jakbym film oglądał , zbierali odciski, byli grafolodzy( złodzieje na ścianie napisali flamastrem "my tu byli fajna perkusja), były psy tropiące ślad i takie tam inne techniczen czynności policyjne. Niestety na nic policyjne techniki się zdały. Na szczęście sami znaleźliśy złodzieji, a policja dokonała aresztowań.
    Z kolei mojemu znajomemu ostanim czasem ukardli własnie dowód osobisty, prawo jazdy karty płatnicze, gdy opowiadał ile to musiał spędzić czasu na komendzie i jak się bujał z załatwianiem wszystkiego na policji to szczerze byłem przerażony, ale wyjątki się zdarzają , inny mój kolega zakupił telefon poprzez alledrogo wpłacił pieniądze (500zł) i tyle. Koleś go zwodził przez miesiąc i ani pieniędzy ani telofonu nie było. W końcu znajomy postanowił się nie cackać z kolesiem i zgłosił zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa w wydziale do przestępstw internetowych i ku mojemu zdziwieniu policjia to tak szybko rozegrała, że kolo oddał kasę w trybie ponadświetnlnym i zaistniał w kartotekach jako przęstępca potem sąd i oczywiście umorzenie sprawy z powodu znikomej szkodliwości społecznej czy jakoś tak.
    Ale w tej ostaniej historii policja pokazała, że potrafi .
    Tak więc trzeba poprostu trochę wytrwałości ,cierpliwości i nie dawać się kiwać cwaniaczkom jak robić wszystko żeby ich ścigać.

Początki nałogu Awatar kris75
    Miasto
    pomorze

Domyślnie

no raz kolega opowiadal jak to ktos kupil od niego towar podszywajac sie pod zwyciezce aukcji - napisal po prostu maila z prosba o nemer konta i ze przelewa pieniadze za towar - pieniadze przelal, a kumpel wyslal mu co trzeba -no i za dzien czy dwa odzywa sie zwyciezaca aukcji z prosba o numer konta )
    ________
    Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
    Immanuel Kant

Strona 2 z 11 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów