Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 56

Wątek: co wybrać "lepsze" body czy "lepszy" obiektyw

Mieszany widok

serdel
    Guest

Domyślnie

Koledzy dziękuje za tą dyskusje a raczej licytacje pomiędzy wami na temat zalet/wad cyfrówek i analogów Jestem nastawiony tylko i wyłącznie na analoga bo po pierwsze jestem studentem i mam ograniczony budżet, po drugie to dopiero mój początek fascynacji fotografią i naprawde nie musze mieć sprzętu ze średniej czy wyższej półki tylko taki w sam raz dla początkującego.

Jednakże pragnę wszystkich zapaleńców uspokoić- obojętnie jaki aparat kupię,będę sie starał zrozumieć go od A do Z czyli wykorzystać wszystkie funkcje które mi daje...Nie ma również mowy abym nawet przy "uczeniu się fotografii" pstrykał jak oszalały bez sensu.

z tego co czytałem na forum,rzadko się zdarza aby kitowy obiektyw był wystarczający do eksperymentów,dlatego jak już zakupie jakiś sprzęt napewno chciałbym obiektywik dołożyć, ew. może uda się wyrwać jakis fajny zestaw z 2 obiektywami.
    Ostatnio edytowane przez serdel ; 04-04-2008 o 12:32

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez serdel Zobacz posta
    Koledzy dziękuje za tą dyskusje a raczej licytacje pomiędzy wami na temat zalet/wad cyfrówek i analogów Jestem nastawiony tylko i wyłącznie na analoga bo po pierwsze jestem studentem i mam ograniczony budżet, po drugie to dopiero mój początek fascynacji fotografią i naprawde nie musze mieć sprzętu ze średniej czy wyższej półki tylko taki w sam raz dla początkującego.

Jednakże pragnę wszystkich zapaleńców uspokoić- obojętnie jaki aparat kupię,będę sie starał zrozumieć go od A do Z czyli wykorzystać wszystkie funkcje które mi daje...Nie ma również mowy abym nawet przy "uczeniu się fotografii" pstrykał jak oszalały bez sensu.
    Bardzo podoba mi się Twoje podejście do tematu :-)
    Miałem 300V (pierwsza lustrzanka) i wbrew pozorom wcale nie jest taki zły. Następna pewnie będzie 30/33. W niej już absolutnie nic mi nie brakowało.
    Ostatnio edytowane przez Bagnet007 ; 04-04-2008 o 13:20

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez serdel Zobacz posta
    Do wydania na sprzęt mam około 600-700zł i tu pytanie do was profesjonalistów czy też zaawansowanych amatorów co wybrać: lepsze body typu 50/30/33 i kitowy obiketyw czy może zacząć od eos 300,300v i wyrwać jakiś fajny obiektyw?
    mnie 3-letni eos30 z małym przebiegiem i gripem kosztował 450zł. do tego kit 28-80 I wersja z oryginalną osłoną za 300zł. jestem bardzo zadowolona i odkąd mam analoga to rzadziej sięgam po cyfrę (400D). jakimś sposobem więcej frajdy daje mi klisza + M.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dickory dare Zobacz posta
    mnie 3-letni eos30 z małym przebiegiem i gripem kosztował 450zł. do tego kit 28-80 I wersja z oryginalną osłoną za 300zł. jestem bardzo zadowolona i odkąd mam analoga to rzadziej sięgam po cyfrę (400D). jakimś sposobem więcej frajdy daje mi klisza + M.
    I to jest właściwe podejście
    Również proponuję koledze 300 plus 28-105. Ten zestaw wystarcza na bardzo długo. Ja do dziś nie rozstaję się z analogiem i popełniam na nim mniej błędów niż na cyfrze

Coś już napisał

Domyślnie

Na Twoim miejscu postawiłabym na dobre obiektywy i gorsze body. Sama wielokrotnie zmieniałam sprzęt i to co zostawało to obiektywy dobrej klasy.
    A jeśli chodzi o rozważania analog - cyfra to jest to temat rzeka. Ja swojego czasu przesiadłam się na cyfrę, ale z sentymentu analoga sobie zostawiłam i muszę przyznać, że co jakiś czas sięgam po niego z rozrzewnieniem
    udanych początków życzę
    Foto Epoka

Bywalec Awatar tigerstyle
    Miasto
    Bournemouth - UK

Domyślnie

Mój zestaw odgrzebywanych lustrzanek: Zenit, 2xPraktica, i Exa, wraz z 4 sprawnymi szkłami kosztował około 250 zł.
    Dowcip polega na tym, że cyfrówka idzie ze mną na dobre akcje czy też plenery, a na co dzień do kieszeni trafia któraś stara lustrzanka albo viewfinder. Bo na film.
    Moim zdaniem, jeżeli kogoś naprawdę ciągnie do fotografii, to zacznie nawet naukę od nawet jednorazówki. I jak wiemy jak raz się zacznie to już tak zostaje do śmierci w 99% przypadków.

Aha. I ja na przykład osobiście nie wiem jak w 40D korzystać z trybu 'P'. I co powiecie hę?

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez tigerstyle ; 09-04-2008 o 22:34
    Aparaty cyfrowe C/O i analogowe F/O/P/E/F/Z. Dokładniej -tutaj-

Uzależniony Awatar Riccardo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tigerstyle Zobacz posta
    Aha. I ja na przykład osobiście nie wiem jak w 40D korzystać z trybu 'P'. I co powiecie hę?
    Że gadasz "gupoty"?
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

Domyślnie

Mój zestaw odgrzebywanych lustrzanek: Zenit, 2xPraktica, i Exa, wraz z 4 sprawnymi szkłami kosztował około 250 zł.
    Dowcip polega na tym, że cyfrówka idzie ze mną na dobre akcje czy też plenery, a na co dzień do kieszeni trafia któraś stara lustrzanka albo viewfinder. Bo na film.
    Moim zdaniem, jeżeli kogoś naprawdę ciągnie do fotografii, to zacznie nawet naukę od nawet jednorazówki. I jak wiemy jak raz się zacznie to już tak zostaje do śmierci w 99% przypadków.

Pozdrawiam
    jak korzystać z trybu P ?
    Przełączasz na tryb P i robisz zdjęcia...
    Ja też tęsknię do analoga.
    Zwłaszcza że kwestia ostrości - nieostrości, FF/BF itd. pozbawiła
    mnie 40 % zdrowia psychicznego, a Zenitem po prostu robiłem
    zdjęcia.

Bywalec Awatar tigerstyle
    Miasto
    Bournemouth - UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    Ja też tęsknię do analoga.
    Zwłaszcza że kwestia ostrości - nieostrości, FF/BF itd. pozbawiła
    mnie 40 % zdrowia psychicznego, a Zenitem po prostu robiłem
    zdjęcia.
    No więc trzeba odgrzebać Zenita. Chociaż to ciężki bydlak jest, stary Trip 35 jest najlepszy :-)
    Aparaty cyfrowe C/O i analogowe F/O/P/E/F/Z. Dokładniej -tutaj-

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

No więc trzeba odgrzebać Zenita. Chociaż to ciężki bydlak jest, stary Trip 35 jest najlepszy :-)
    Ale i tak OM czwórka rządzi :-)

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów