Ha Ha!!! Już wiem, było napisane na 84 stronie mojej instrukcji. E nie taki ten program straszny jak go malują ;-)
Aparaty cyfrowe C/O i analogowe F/O/P/E/F/Z. Dokładniej -tutaj-
serdel moj towarzyszu (nie)doli
Masz to samo co ja
Tyle, że ja już mam aparat.
na 18 kupiłam analoga eosa 33 z dwoma obiektywami KITowymi Tamrona.
Te 6 lat temu cyfrowa lustrzanka byla stanowczo poza moim zasiegiem a obecnie, gdybym miala te same pieniadze pewnie bym jednak cyfre kupila...ale nie wazne. Teraz uwaza, że przynajmniej mnie jako leniwa osobę analog ZMUSZA do przykladania wiekszej uwagi do popelnianych zdjęć. Wiecej się zastanawiam, wiecej analizuję. Napewno anaog wymusza wiecej myslenia....szczegolnie u osoby, ktora dopiero zaczyna. A to trzeba pomyslec jaki obiektyw, a to puszka, a to klisza (a jest ogromny wybor), a to trzeba pamietac o zapisaniu parametrow....czasem wkurzam sie sama na siebie bo zapominam i potem na oko oceniam co ja tu poustawialam itp...
Nie zgodze się, że zestaw KITowych obiektywów ogranicza artystyczne wykorzystanie...tak to było ujęte?? Coś w podobie w kazdym razie;p
Napewno jakość jest inna no ale myślę, że na razie ta sprawa będzie ostatnią rzeczą, którą bedziesz rozważał. Najpierw będziesz dobierał parametry przeslony, ognioskowej, czasu, kliszy, procesu wywolania, forsowania, skanowanie i potem obrobka tego w komputerze.
Ja np poki co tlumacze sobie to tak....jak juz bede zadowolona z efektow ktore uzyskuje tym co mam to wtedy pomysle o lepszym obiektywie. Gdy juz bede dobrze sie czula w fotografii i to co zamierzalam uzyskam na kliszy, bez n-liczby powtorek jednego zdjecia to wtedy z ogromna satysfakcja sięgne po cyfrę i będę mogła się ....(przepraszam użytjkowników dslr) odmóżdżać
Myślę, że puszka to poważny wybór i nie należy go bagatelizować. Bo np ważny jest zakres czasów migawki jaki oferują....jeśli oczywiscie rozwazamy hmmm....stare vs nowe modele np jakis zenit - canon.
Najlepiej poszukaj takiego zestawu, ktory bedzie wyposrodkowany czyli np lepsze body troszkę słabszy obiektyw nieKITowy.
Bez USM da się żyć..ja żyjęJednak bez AF byłoby mi chyba ciężko. Mimo, iż staram się używać M to jednak czesto cierpię na "trzęsące się łapki"
Pozdrawiam i czekam na Twoją galerię![]()
Tzn. tak teoria mówio praktykę mnie nie pytajcie;p
TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się
u mnie na obiektywie jest przełącznik trybu AF i M do ostrzenia więc chyba już jasne o co mi chodziło.....a co to IS?![]()
Tzn. tak teoria mówio praktykę mnie nie pytajcie;p
TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się
Ten przełącznik to: MF - manual focus (ostrzymy sami) lub AF (che ostrzyć aparat)
IS - Image Stabilization (Stabilizator być może) - stabilizacja obrazu. Więc jak rączki się trzęsą to się przydaje. I jest też przełącznik do tego na szkle.
Mam nadzieję, że pomogłem.
szkło, to oczywiste![]()