Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 94

Wątek: rozwoj DSLR - "ksiega zyczen"

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kavoo
    Ciekawi mnie to zyczenie... moglbys rozwinac?

Chodzi ci o pojemnosc tonalna materialu swiatloczulego (zwana rowniez zakresem pracy). Jesli tak, to rzeczywiscie zyczenie jest wyjatkowo skromne, i dla mnie mogloby zostac spelnione nawet za 15 lat... biorac pod uwage roznice miedzy zakresem 0-20EV (EOS 1v) a 1-20EV (caly cyfrowy EOS od 300D do 1DsMkII) ;-)

Sa chyba troche wazniejsze niedociagniecia od 1EV na lewym krancu histogramu ;-) A jesli dla kogos rozpietosc 20EV jest tak wazna, to zawsze moze wybrac system, ktory takowa oferuje... w koncu to tylko narzedzie ;-)
    kavoo, koledze chodzi o rozpiętość tonalną sceny jaką jest w stanie zarejestrować element światłoczuły, a nie zakres pracy aparatu. Nie ma takiego matriału, który ma rozpiętość 20EV - niezależnie, czy to negatyw, slajd czy matryca.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan
    kavoo, koledze chodzi o rozpiętość tonalną sceny jaką jest w stanie zarejestrować element światłoczuły, a nie zakres pracy aparatu. Nie ma takiego matriału, który ma rozpiętość 20EV - niezależnie, czy to negatyw, slajd czy matryca.
    Chyba ze tak, zle zrozumialem w takim ukaldzie :-)

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

A ja bym w koncu chcial NIE MIEC problemow typu FF i BF

Domyślnie

Ja chce wbudowany modul Wi-Fi. Transmisja danych bedzie IMHO jednym z wazniejszych problemow w niedalekiej przyszlosci. Kamery beda pewnie pracowaly z UMTS, beda sie laczyly z hot-spotami i bedziemy mogli fotografowac bez kart pamieci a zdjecia beda przesylane bezprzewodowo na kompa lub na jakis "storage device" typu iPod. I zaczna sie niezle jazdy z zabezpieczeniami, bedzie mozna np. "podgladac" czyjs aparat
    "Czarny pudel na sniegu sie sprawdza"

Domyślnie

A ja powiem krótko:
    Chciałbym mieć z syfrą tak mało problemów jak miałem w analogu.... I tyle.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

To jeszcze dodam drobiazg. Większy zakres korekty ekspozycji. Co im szkodzi zrobić do np. +/-5 jak w 650?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Domyślnie

Wiesz prawdopodobnie nic im nie szkodzi, aczkolwiek bardzo czesto mam wrazenie ze projektowaniem tego sprzetu zajmuja sie ludzie, ktorzy niespecjalnie robia zdjecia...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    To jeszcze dodam drobiazg. Większy zakres korekty ekspozycji. Co im szkodzi zrobić do np. +/-5 jak w 650?
    nawet +/- 3 by wystarczylo. skoro rozpietosc matrycy siega 6 dzialek, to ograniczenie do +/- 2 jest smieszne.

kolejny relikt fotografii analogowej
    www albo tez flickr

Coś już napisał
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    milo, ze wprowadzono osobne mocowania dla cyfr (EF-S, DX, ...). fajnie. to bardzo slodko, ze marketingowcy bija piane jak to nie jest wypasione i jak to nie wspaniale, ze mozna konstruowac mniejsze, lzejsze i tansze obiektywy. tylko co z tego? ano ... z tego wynika. poza 10-22 i macro 60mm Canon nie wypuscil nic pod EF-S, czego nie trzeba sie wstydzic.
    Jest nie tylko problem jakości ale też ilości, przecież canon wypuścił więcej dSLR z cropem x1,6 niż dedykowanych do tychże body obiektywów ef-s. Nie znam statystyk sprzedaży ale podejrzewam że body full frame i x1,3 muszą stanowić jakiś promil w stosunku do sprzedaży APSC, dlatego wstrzemięźliwość firmy w rozbudowie gamy obiektywów dedykowanych do cyfry 1,6 jest zastanawiająca. Na dodatek, to chyba błąd marketingowy, Canon zachowuje się tak jakby produkował na potrzeby raczej średniej i starszej wiekowo klienteli, która przesiada się na cyfrę z analoga i dysponuje już arsenałem obiektywów EF. A przecież na rynku są już młodzi konsumenci którzy nie mieli styczności z analogami, zaczynają od cyfry i chcieliby kupić np. lekki efs 15-50 2/8, a tu nic.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jarl Bjorn
    Na dodatek, to chyba błąd marketingowy, Canon zachowuje się tak jakby produkował na potrzeby raczej średniej i starszej wiekowo klienteli, która przesiada się na cyfrę z analoga i dysponuje już arsenałem obiektywów EF.
    kazdego moglbym posadzic o bledy marketingowe, ale nie Canona (i Microsoft). niestety, pod wgledem wyciagania forsy Canon jest fenomenalnie skuteczny.

pomysl jest prosty: kastrowac sprzet na tyle, by "zachecac" uzytkownikow do przesiadki na lepszy. docelowo, Canon chce profesjonalistow "przerzucic" na segment cropa 1.3 albo 1.0, a crop 1.6 ma pozostac dla zaawansowanych amatorow i pol-profesjonalistow.

i zeby zwiekszyc sprzedaz 1D i 1Ds system 1.6 musi byc kastrowany.

Cytat Zamieszczone przez Jarl Bjorn
    A przecież na rynku są już młodzi konsumenci którzy nie mieli styczności z analogami, zaczynają od cyfry i chcieliby kupić np. lekki efs 15-50 2/8, a tu nic.
    jeszcze 2-3 lata - musi sie najpierw rynek 1D/1Ds nasycic, zeby Canon mogl produkowac pod cropa 1.6. smutne ale prawdziwe...
    www albo tez flickr

Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów