Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Canon 50/1.8 II i filtr UV?

Coś już napisał
    Miasto
    Słupsk

Domyślnie Canon 50/1.8 II i filtr UV?

Witam szanowne grono!
    Tak się zastanawiam czy do 50/1.8 II warto zakupić filtr UV bo jest dużo o tym obiektywie, że zasysa brud. Czy taki filtr pomoże w jakimś stopniu czy wogóle szkoda pln-ów na taki zakup?

Początki nałogu

Domyślnie

Ja używam filtra UV do każdego szkła. Na to nie szkoda kasy bo jak Ci się porysuje filtr za 50 PLN to go wymienisz, a jak porysujesz soczewkę to...sam rozumiesz.

Uprzedzając następne pytanie wejdź na optyczne.pl i poszukaj test filtrów foto.
    Mordo Ty moja !

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ryjoslaw Zobacz posta
    Tak się zastanawiam czy do 50/1.8 II warto zakupić filtr UV bo jest dużo o tym obiektywie, że zasysa brud.
    Co Ci to pomoże?
    Nakręcisz filtr na tą ruchomą część tubusu, będzie sobie jeździł razem z tubusem, a pyły jak zaciągało, tak dalej będzie zaciągać szczelinami między ruchomą a stałą częścią obiektywu...

Poza tym nie wiem, gdzieś to wyczytał, bo stałki generalnie mało zaciągają pyłów; natomiast co do uszczelnienia obiektywu za pomocą filtru, to jedynym znanym mi obiektywem uszczelnianym w ten sposób jest 17-40/4L

Cytat Zamieszczone przez ryjoslaw Zobacz posta
    Czy taki filtr pomoże w jakimś stopniu czy wogóle szkoda pln-ów na taki zakup?
    Szkoda w ogole na UV.
    Zbieraj na polar :-) będą z tego przynajmniej jakieś widoczne efekty.

Cytat Zamieszczone przez ryszard_ochódzki Zobacz posta
    Ja używam filtra UV do każdego szkła. Na to nie szkoda kasy bo jak Ci się porysuje filtr za 50 PLN to go wymienisz, a jak porysujesz soczewkę to...sam rozumiesz..
    masz 50/1,8 ?
    soczewka siedzi tam tak głęboko, że porysować ją to taka sztuka, jak zbić za pomocą okrągłej miski jajko umieszczone w kącie pokoju :-)

Nie mówiąc już o tym, co zrobi ze zdjęć badziewny filtr za 50zł....
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Bywalec Awatar radmro
    Miasto
    Kraków/Warszawa

Domyślnie

Przednia soczewka w tej 50 jest dość głęboko osadzona więc prawdopodobieństwo jej porysowania jest raczej niewielkie. Sensowniej jest kupić osłonę przeciwsłoneczną do tego obiektywu. A jeżeli chodzi o kurz to filtr tu niewiele pomoże - sam obiektyw jest dość kiepsko zbudowany i o jakimkolwiek uszczelnieniu przez założenie filtra można zapomnieć.
    5d2 + 6D + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 IS II + 24 1.4 + 50 1.4
    flickr

Początki nałogu Awatar yogi-bear
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Filtr z pewnością nie ochroni szkła przed zasysaniem czegokolwiek. W 50 1.8 przednia soczewka jest schowana na tyle głęboko, że kręcenie filtrów w celu ochrony IMO nie ma sensu. Zresztą... dobry filtr kosztuje tyle co to szkło.

edit: radmro wyprzedził

Coś już napisał
    Miasto
    Słupsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    Co Ci to pomoże?
    Nakręcisz filtr na tą ruchomą część tubusu, będzie sobie jeździł razem z tubusem, a pyły jak zaciągało, tak dalej będzie zaciągać szczelinami między ruchomą a stałą częścią obiektywu...
    No właśnie nie wiedziałem czy pomoże, dlatego zapytałem.

Poza tym nie wiem, gdzieś to wyczytał, bo stałki generalnie mało zaciągają pyłów; ...
    Kilka razy czytałem jak ludzie piszą że 50/1.8 II zasysa brud do środka i przekonałem się o tym na własnej skórze...

POZDRAWIAM

Początki nałogu

Domyślnie

Podtrzymuję swoje zdanie. Hoya SHMC można kupić na allegro za 50-60 PLN

50 miałem, przeskoczyłem na jaśniejszą wersję . Rzeczywiście szkło osadzone głęboko, ale wg mnie i tak warto na zaś. Osłona przeciwsłoneczna obowiązkowo.
    Mordo Ty moja !

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

...
    natomiast co do uszczelnienia obiektywu za pomocą filtru, to jedynym znanym mi obiektywem uszczelnianym w ten sposób jest 17-40/4L
    ...
    Jeszcze Canon 10-22 tez sie tak uszczelnia.
    .

Bywalec Awatar gacek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jeszcze 10-22, właśnie.
    Osłona obowiązkowo, też pomaga chronić soczewkę. W niektórych sytuacjach lepiej niż filtr. A jakość obrazu poprawia, a nie psuje.
    Szkła: 10-22 + Σ 17-70 + Σ 50/1.4 + 100 macro + takie tam
    Dodatki: 400D + grip + 580EX II + takie tam

Puzzle Canona: 50/1.8, 3 kawałki, od lat 6.

Dopiero zaczyna Awatar atz1983
    Miasto
    Durango (Spain)

Domyślnie

Do **** z filtrami UV wg mnie wogóle. Jedynie co do drogi dobry filtr w góry czy coś.
    Tyle lat się analogami robiło bez filtrów i jakoś szkła się rysowały tylko u tych co nie dbali o sprzęt.
    Takie jest moje prywatne zdanie

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów