Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 63

Wątek: canon 100 f2,8 usm macro

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dendrome Zobacz posta
    testy robilem bo szklo otrzymalem wieczorem i az mnie skrecalo zeby nim postrzelac.
    i naprawdę nie było w domu nic ciekawszego? Nawet takiej małej figurki?

Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie

Domyślnie

mor_feusz jeszcze jedno pytanie - jesli to wina puszki czy wgranie nowszego firmware`u moze poprawic sytuacje ?
    Moim zdaniem cos nie tak z testem bylo. Czy pod 45 stopni robiles, jakie oswietlenie, jaka odleglosc ostrzenia. Firmare polecam ostatni jaki jest. Zrob "normalne" zdjecia - ja mysle ze jest O.K. tylko zrobiles bledy w tescie.
    Edit.
    Spojrz, gwozdzt zrobil zabki i pewnie jest zadowolony. Walnij jakas zapalniczke, dlugopis - czy co tam jeszcze masz pod reka. Walnij ze 3 fotki roznym obiektom (trzymja sie zasady ze czas minimalny od nieporuszonego zdjecia o odwrotnosci ogniskowej x crop czyli jesli szlo ma 100mm ogniskowa i crop 1.6 to czas = 1/(100x1.6) czyli jasli bedzi ponizej 1/160 ot moe byc zle). Dobierz tak parametry zeby czas byl O.K. Walnij co masz pod reka (polecam piornik - tam dlugopisy, kredki, olowki, gumki - morze pieknych rzeczy do uwiecznienia tym szklem). Walnij z 3 zdjecia (ustaw centralny punkt af albo pamietaj gdzie zlapal AF - jesli nie ostrzysz recznie - np na brzeg gumki lub olowka) i wystaw tu. A my zobaczymy co i jak (nie boj sie wyzszych ISO - w domu moze byc "nieciekawie" ze swiatlem)
    Ostatnio edytowane przez mor_feusz ; 03-04-2008 o 12:35

Uzależniony

Domyślnie

tablice tablicami a makro makrem. to jedno z lepszych szkiełek canona i tak pewnie i w Twoim przypadku jest tylko musisz robale pstrykać a nie tablice. Mnie osobiście AF nie obchodzi bo wiekszość na manualu robię, szczególnie duże zbliżenia, a tam automatyka na nic sie nie przyda.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

testy robilem bo szklo otrzymalem wieczorem i az mnie skrecalo zeby nim postrzelac. na kwiatkach oczywiscie sprawdze.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    mor_feusz jeszcze jedno pytanie - jesli to wina puszki czy wgranie nowszego firmware`u moze poprawic sytuacje ?
    Słuchaj,[nie traktuj prosze jako złosliwosc] na 99% to Tylko Twój błąd.Mimo duzego stazu to jezeli obiektyw [nie jest ewidentnie uszkodzony] .potrzebuje duzo dłuzszego czasu niz kilka godzin zeby go oceniac.Macro to obiektywy o płaskiej płaszczyznie obrazowej, małej GO, i dosc trudne w opanowaniu.To ze masz problemy to normalne.Moim zdaniem poczytaj,pocwicz .Bedzie dobrze.To dobre szkło i dosc wszechstrnne.Powodzenia.Pozdrawiam.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

janmar to nie zlosliwosc tylko pocieszenie - mam nadziej ze to moj blad. zaraz cos zapodam z popoludnia

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

janmar to nie zlosliwosc tylko pocieszenie - mam nadziej ze to moj blad. zaraz cos zapodam z popoludnia
    Ok,jak tak podchodzisz do sprawy bedzie dobrze.Sam z nim walczyłem dosc długo,ale to b.dobre szkło.Pozdrawiam. :smile:

Dopiero zaczyna

Domyślnie

oto fotki, zrobione po pracy - wszystkie z reki, swiatlo zastane.
    http://www.iv.pl/view/145448.html - f2,8
    http://www.iv.pl/view/145450.html - f2,8
    http://www.iv.pl/view/145451.html - f4,5
    http://www.iv.pl/view/145452.html - f2,8

rawy wywolane do jpg - surowizna bez zadnego obrabiania. kontrasty i wyostrzanie nie ruszane.
    Ostatnio edytowane przez dendrome ; 04-04-2008 o 00:10

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    że źle zacząłeś.

Należało zacząć robić zdjęcia, a dopiero gdyby na zdjęciach cos wychodziło nie tak, to szukać powodów, najpierw u siebie, a na koniec dopiero w obiektywie.

olać testy, robić zdjęcia.

zobaczyłem jedno, dramat, dalej nawet nie zaglądam...

idź robić takie:

jak coś nie będzie wychodzić, to pogadamy...
    przepraszam ale co Ty pierdzielisz człowieku..
    jak kupujesz obiektyw za 2 tysiaki to chcesz mieć pewność że jest OK, a wiadomo, puszki canona i obiektywy są jakie są - różnie można trafić.
    Akurat robiłem zdjęcia tym obiektywem i AF (jeśli nie jest popsuty) jest świetny robiąc MACRO, widziałem tę jedną fotkę tego autora wątku (tej tablicy testowej) i jeśli facet celował w tę czarną grubą kreskę a wyszło tak jak wyszło, to ja bym mu doradził zrobić jeszcze 20 podobnych fotek - ten obiektyw powinien celować bardzo dobrze z AF (oczywiście mówię o rozsądnych testach - mocne, kontrastowe przedmioty).
    Załączasz swoją fotkę i mówisz żeby szedł robić takie fotki...i co to ma być ?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    przepraszam ale co Ty pierdzielisz człowieku..
    (...)
    ?
    bardzo ladna nadinterpretacja. z duza doza checi, zeby szukac niepozytywnych elementow.

w zasadzie to ja tylko w tym momencie zacytuje

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    i co to ma być ?
    no wlasnie, co?
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    no wlasnie, co?
    ano to, że trzeba w tym momencie wrócić na początek niniejszego wątku, do postu #2
    Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    - bo szkoda słów
    i się do tego zastosować. (szacunek Kolego za dar przewidywania)

Szkoda się było wychylać...
    Trzeba bedzie się z tym pogodzić, że uzytkownicy sprzętu fotograficznego dzielą sie fotografujących oraz na wszelkiej maści testowaczy i dać tym drugim spokój, niech spłoną w piekle tablic testowych, ceglanych murów, back/front fokusów, itd...
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów