a masz filtr UV na tej 100 2.8 ?
jak nie to kup, szkoda szkła - zwłaszcza w macro to ma uzasadnienie wg mnie...
czarną hoyę kupisz za 60 zł bodajże...
a masz filtr UV na tej 100 2.8 ?
jak nie to kup, szkoda szkła - zwłaszcza w macro to ma uzasadnienie wg mnie...
czarną hoyę kupisz za 60 zł bodajże...
Oslone polecam - filtru UV nie (to tylko prywatne zdanie) poczytaj sobie na forum o stosowaniu filtrow UV
bedzie hoya hmc super - tzn juz jest tylko jeszcze nie wkrecona. chcialem postrzelac surowym obiektywem na etapie tesowania.
wydaje mi sie ze filtr musi byc, jak mialem jeszcze analoga to nieborak wypadl mi kiedys z plecaka - oczywiscie obiektywem w kamien - filtr sie posypal w drobny mak a reszta byla ok.
jutro dalej bede sie nad szkielkiem pastwic i sprawdzac.
a jedno co zauwazylem patrzac na efekty jego pracy troche spokojniej - wydaje mi sie ze jest niesamowicie kontrastowe, nie trzeba kabinowac lub ewentualnie delikatnie przy wywolywaniu z rawa.
Ostatnio edytowane przez dendrome ; 06-04-2008 o 00:39
Tak. Bardzo ostre szklo. To jego zaleta. Cokolwiek nie zrobisz bedzie ostre (dlatego ciagle na forum sa klotnie ze ten sie nie naddaje do portretu - za ostry - pare postow wyzej masz odpowiedz jak chcesz "pory" modeli pokazac to szklo jak znalazl - w przeciwntm razie 100/2 albo 85 albo 135L itd.). Kontrast, kolor i ostrosc w tym szkle wymiata
ja robiłem ostatnio kilka portretów tym szkłem, poniżej link.
oczywiście fotki były "przemielone" przez photoshopa.
Faktycznie trzeba uważać, bo cholernie ostre to jest..
http://canon-board.info/showthread.p...770#post450770
gwozdzt np cos takiego: http://plfoto.com/1504194/zdjecie.html
chyba tak, jest bardziej wymagajace ale za to jakie efekty
to ja bym powiedział wręcz przeostrzone.
Nad szkłem nie ma sie już co zastanawiać, jest OK
Natomiast jeśli chodzi o zdjecia to zasadniczo nie pasują mi te zdjecia z czarnym tłem (domyślam sie, że tło było oddalone i błysk tam nie sięgnął?)
Przy próbach z pierścieniowką mi takie "wychodziły" (pewnie nie potrafiłem sie nią posługiwać).
Potem po przejściu na cyfrę w ogóle pozegnałem się z tą pierścieniówką, bo nie dość, że raczej sobie z nia nie radziłem, to jeszcze automatyka błysku przestała działać...
A więc jeśli chodzi o zdjęcia to na razie nr 1 to jaszczurka. I to mocny nr 1 :-)
czarne tlo to lampa, dzis bylo u mnie pochmurno. a jaszczurka zrobiona w sloneczku.
jakiej teraz uzywasz lampy ? ewentualnie jakie modyfikacje zastosowales?