Na szczęście nie mam kompleksów związanych z małą (niech nawet będzie mikroskopijna) matrycą :-D Powiem więcej... po tygodniu obcowania z nią, całkiem ją polubiłem. Równie dobrze mogłem kupić xxD czy używanego 5D, ale to już temat nie na ten wątek, więc nie śmiecę więcej.
O f/64 wspomniałem bardziej w znaczeniu ideologicznym, niż regułą dotyczącą każdego zdjęcia.
... PhotoAnarchist ...
nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!
kolega przede mna juz podlinkował :-)
Krótko, jednym zdaniem: prowadzisz aparat za poruszającym się obiektem, w wybranym momencie wyzwalasz migawkę nie przerywając ruchu aparatu.
raczej powinna byc preselekcja czasu
miałaś za długi czas, moje były z czasem 1/20 - 1/30
ogniskowa 50mm @ crop x1,6 (300D/Sigma 18-50)
Wiem wiem że przez podwyższenie ISO podnoszę poziom szumów na zdjęciu, ale napisałem to w tym celu że to chyba jedyny sposób na dobre zdjęcie z ręki na większej ogniskowej.
Kurcze ąz wstyd się przyznać, ale wiem że to się nazywa głębia ostrości, nie wiem dlaczego wczoraj tak napisałem jak "lamer" (chociaż jestem początkujący) chyba musiałem być lekko zmęczony :P
Fakt chodziło mi właśnie o poruszone zdjęcie. Dzięki za małą lekcję
POZDRAWIAM
Dzięki, już przejrzałam i sobie wrzuciłam do ulubionych.
Prowadziłam, ale nacisnęłam i przerwałam prowadzenie...
Tez tak próbowałam, ale wychodziło słabo, dlatego zdecydowałam sie na przysłonę. Myślę że drugi plan był po prostu za blisko. Teraz popróbuje wedle Twoich wskazówek.raczej powinna byc preselekcja czasu
miałaś za długi czas, moje były z czasem 1/20 - 1/30
ogniskowa 50mm @ crop x1,6 (300D/Sigma 18-50)
Dzięki!
... PhotoAnarchist ...
nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!
Może i byłoby, ale to co jest - dobre jest. Zwłaszcza że "zatrzymałeś" dwa obiekty - psa i piłkę. Podoba mi sie.