Mistrz Wojciechowski twierdzi, że nie uzyskasz ostrego zdjęcia z ręki, jeśli czas naświetlania będzie dłuższy niż odwrotność ogniskowej. Znaczy to, że jeśli Twój zoom ustawiony jest na ogniskowa 100mm to zapomnij o ostrym zdjęciu jeśli czas naświetlania będzie dłuższy niż 1/100 sek. Jeśli na długim końcu obiektywu masz na przykład 300 mm, to czas musi być krótszy niż 1/300 sek. Im większa ogniskowa (w wiec tzw. zbliżenie) tym krótszy czas pozwalający uzyskać ostre zdjęcie.
Musisz oczywiście uwzględnić crop i dodać do tych wzorców jeszcze trochę. Jeżeli masz np. 400D, to musisz pomnożyć 100mm przez 1,6 i „czas gwarancyjny” na ostre zdjęcie dla ogniskowej 10mm skraca się do 1/160, a dla 300mm aż do 1/480.
Kup se chłopie dobry statyw!
Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 02-04-2008 o 10:11
Wszystko to prawda, ale to dopiero lekcje w drugiej klasie
Domniemywam, że Kolega rozważający ewentualność kupienia statywu panningiem sobie na razie głowy nie zawraca, lecz podstawą (dosłownie
No i sądzę, że nieporuszone zdjęcie, ze źle ustawioną ostrością GDZIEŚ będzie ostre, poruszone - nigdzie.
A na kiepskie szkło nie ma chyba żadnej rady..
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A to juz Brudny Harry musiałby Ci poradzić.
Albo Robin Hood
A poważnie - spróbuj. Jeżeli masz pewną rękę i będziesz robił na wdechu - może się udać. Pamiętaj o cropie.
Ostatnio edytowane przez ewa_olsztyn ; 02-04-2008 o 10:32 Powód: Automerged Doublepost
Ja Jemu głowy nie zawracałem tylko Tobie ;-) ale jestem zdania by uczyć się od razu nazywać rzeczy i zjawiska po imieniu, co dobrze zrobi wzajemnej komunikacji i zrozumieniu :-)
Z dwojga złego już wolę, gdy ktoś powie, że zdjęcie jest "niewyraźne" bo przynajmniej wtedy wiadomo, że nic nie wiadomo i mozna szukać przyczyn zarówno po stronie braku ostrości jak i poruszenia.
gdzieś będzie, ale gdy się bardzo postarasz źle ustawić ostrość to może wypaść poza kadrem i nie zobaczysz tego miejsca :-)
no przecież panoramowanie jest sytuacją, kiedy poruszone zdjęcie jest ostre na śledzonym obiekcie :-)
jak to nie ma![]()
kupić lepsze![]()
Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 02-04-2008 o 10:46
A to co innego - zawracaj![]()
Hihi... zdarzało się postarać!gdzieś będzie, ale gdy się bardzo postarasz źle ustawić ostrość to może wypaść poza kadrem i nie zobaczysz tego miejsca :-)
Chyba u Ciebie!no przecież panoramowanie jest sytuacją, kiedy poruszone zdjęcie jest ostre na śledzonym obiekcie :-)
U mnie panoramowane zdjęcia mają kosmiczne fale i różne inne rozmazy, ale ostrości nie mają. Nigdzie! A już na pewno nie na śledzonym obiekcie![]()
Nie miałam śmiałości proponować...kupić lepsze![]()
Tzn. tak teoria mówio praktykę mnie nie pytajcie;p
TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się