Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 40

Wątek: Zdjęcie ostre w całym kadrze na większej ogniskowej?

Bywalec Awatar Marek69
    Miasto
    Będzin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta
    Są wyjątki, czasami szumy są zamierzone. W Photoshopie jest nawet filtr do wykonania szumu.
    :-D oczywiście zgadzam się z tobą chciałem mu tylko prosto wytłumaczyć czym będzie się objawiać duże ISO.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MaciejW Zobacz posta
    Czy aby na pewno potrzebna jest koledze ostrosc w calym kadrze?Molochy takie jak Canon i Nikon dwoja sie i troja by wypuscic jak najjasniejsze szkla,dzieki ktorym fotograf ma do dyspozycji jaknajmniejsza glebie ostrosci dzieki ktorej moze wyeksponowac,wyodrebnic konkretny temat na zdjeciu.Jak wszystko na zdjeciu jest ostre to nie wiadomo na czym wzrok skupic.
    Fotografia to nie tylko portret, packshot czy ślub.

Początki nałogu Awatar ewa_olsztyn
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Mistrz Wojciechowski twierdzi, że nie uzyskasz ostrego zdjęcia z ręki, jeśli czas naświetlania będzie dłuższy niż odwrotność ogniskowej. Znaczy to, że jeśli Twój zoom ustawiony jest na ogniskowa 100mm to zapomnij o ostrym zdjęciu jeśli czas naświetlania będzie dłuższy niż 1/100 sek. Jeśli na długim końcu obiektywu masz na przykład 300 mm, to czas musi być krótszy niż 1/300 sek. Im większa ogniskowa (w wiec tzw. zbliżenie) tym krótszy czas pozwalający uzyskać ostre zdjęcie.
    Musisz oczywiście uwzględnić crop i dodać do tych wzorców jeszcze trochę. Jeżeli masz np. 400D, to musisz pomnożyć 100mm przez 1,6 i „czas gwarancyjny” na ostre zdjęcie dla ogniskowej 10mm skraca się do 1/160, a dla 300mm aż do 1/480.
    Kup se chłopie dobry statyw!

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewa_olsztyn Zobacz posta
    Mistrz Wojciechowski twierdzi, że nie uzyskasz ostrego zdjęcia z ręki, jeśli czas naświetlania będzie dłuższy niż odwrotność ogniskowej. Znaczy to, że jeśli Twój zoom ustawiony jest na ogniskowa 100mm to zapomnij o ostrym zdjęciu jeśli czas naświetlania będzie dłuższy niż 1/100 sek. Jeśli na długim końcu obiektywu masz na przykład 300 mm, to czas musi być krótszy niż 1/300 sek. Im większa ogniskowa (w wiec tzw. zbliżenie) tym krótszy czas pozwalający uzyskać ostre zdjęcie.
    Musisz oczywiście uwzględnić crop i dodać do tych wzorców jeszcze trochę. Jeżeli masz np. 400D, to musisz pomnożyć 100mm przez 1,6 i „czas gwarancyjny” na ostre zdjęcie dla ogniskowej 10mm skraca się do 1/16, a dla 300mm aż do 1/480.
    nieporuszone, wyraźne, nierozmazane... jak chcesz, ale prosze nie utożsamiać nieostrości z poruszeniem!

Zdjecie poruszone moze być ostre! (panoramowanie/panning).
    Zdjecie nieporuszone moze być nieostre! (źle ustawiona ostrość, kiepskie szkło).
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 02-04-2008 o 10:11
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Zablokowany
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie

Musisz oczywiście uwzględnić crop i dodać do tych wzorców jeszcze trochę. Jeżeli masz np. 400D, to musisz pomnożyć 100mm przez 1,6 i „czas gwarancyjny” na ostre zdjęcie dla ogniskowej 10mm skraca się do 1/160, a dla 300mm aż do 1/480.
    Ok się zgadzam ale czy w takim przypadku z lekka stabilizacja nie pomaga?Tak mi się jakoś wydaje,że daje radę.Czyli przy takim 400D i ogniskowej 300mm obiektyw ze stabilizacja to można dać czas 1/200 podejrzewam i też powinno być dobrze.Może się mylę?

Pozdrawiam

Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    nieporuszone, wyraźne, nierozmazane... jak chcesz, ale prosze nie utożsamiać nieostrości z poruszeniem!

Zdjecie nieporuszone moze być nieostre! (źle ustawiona ostrość, kiepskie szkło).
    Wszystko to prawda, ale to dopiero lekcje w drugiej klasie
    Domniemywam, że Kolega rozważający ewentualność kupienia statywu panningiem sobie na razie głowy nie zawraca, lecz podstawą (dosłownie

No i sądzę, że nieporuszone zdjęcie, ze źle ustawioną ostrością GDZIEŚ będzie ostre, poruszone - nigdzie.
    A na kiepskie szkło nie ma chyba żadnej rady..
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez JiNN Zobacz posta
    Ok się zgadzam ale czy w takim przypadku z lekka stabilizacja nie pomaga?Tak mi się jakoś wydaje,że daje radę.Czyli przy takim 400D i ogniskowej 300mm obiektyw ze stabilizacja to można dać czas 1/200 podejrzewam i też powinno być dobrze. Może się mylę?
    Pozdrawiam
    A to juz Brudny Harry musiałby Ci poradzić.
    Albo Robin Hood

A poważnie - spróbuj. Jeżeli masz pewną rękę i będziesz robił na wdechu - może się udać. Pamiętaj o cropie.
    Ostatnio edytowane przez ewa_olsztyn ; 02-04-2008 o 10:32 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Wszystko to prawda, ale to dopiero lekcje w drugiej klasie
    Domniemywam, że Kolega rozważający ewentualność kupienia statywu panningiem sobie na razie głowy nie zawraca, lecz podstawą (dosłownie
    Ja Jemu głowy nie zawracałem tylko Tobie ;-) ale jestem zdania by uczyć się od razu nazywać rzeczy i zjawiska po imieniu, co dobrze zrobi wzajemnej komunikacji i zrozumieniu :-)

Z dwojga złego już wolę, gdy ktoś powie, że zdjęcie jest "niewyraźne" bo przynajmniej wtedy wiadomo, że nic nie wiadomo i mozna szukać przyczyn zarówno po stronie braku ostrości jak i poruszenia.

No i sądzę, że nieporuszone zdjęcie, ze źle ustawioną ostrością GDZIEŚ będzie ostre,
    gdzieś będzie, ale gdy się bardzo postarasz źle ustawić ostrość to może wypaść poza kadrem i nie zobaczysz tego miejsca :-)

poruszone - nigdzie.
    no przecież panoramowanie jest sytuacją, kiedy poruszone zdjęcie jest ostre na śledzonym obiekcie :-)

A na kiepskie szkło nie ma chyba żadnej rady..
    jak to nie ma
    kupić lepsze
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 02-04-2008 o 10:46
    Pozdrowienia, Tomek

Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Ja Jemu głowy nie zawracałem tylko Tobie ;-)
    A to co innego - zawracaj

gdzieś będzie, ale gdy się bardzo postarasz źle ustawić ostrość to może wypaść poza kadrem i nie zobaczysz tego miejsca :-)
    Hihi... zdarzało się postarać!

no przecież panoramowanie jest sytuacją, kiedy poruszone zdjęcie jest ostre na śledzonym obiekcie :-)
    Chyba u Ciebie!
    U mnie panoramowane zdjęcia mają kosmiczne fale i różne inne rozmazy, ale ostrości nie mają. Nigdzie! A już na pewno nie na śledzonym obiekcie

kupić lepsze
    Nie miałam śmiałości proponować...

Domyślnie

Chyba u Ciebie!
    U mnie panoramowane zdjęcia mają kosmiczne fale i różne inne rozmazy, ale ostrości nie mają. Nigdzie! A już na pewno nie na śledzonym obiekcie
    cóż, nie jest to łatwa technika :-)
    Pierwsze próby mam za sobą, przy okazji postaram się pokazać :-)

Nie miałam śmiałości proponować...
    a niby dlaczego?
    W specyficznych przypadkach można nawet wyjść finansowo do przodu
    np. 17-85 --> 50/1.8 :-)
    Pozdrowienia, Tomek

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

A czy moglbys pokazac jakis przyklad wyzej wymienionych przez ciebie przypadków? Wtedy miałabym zupelna jasnosc
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów