Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Back focus kilka cm 24-70 ?

Mieszany widok

Domyślnie Back focus kilka cm 24-70 ?

Witam, w zestawie body 5d + 24-70L udało mi się uzyskac poniższe zdjęcie, na 70 mm ostrość jest w punkt, na 24 back focus.

Znajomy z tym samym body i obiektywem 28-70 L na 28 mm back focusa nie ma. Czy możliwe że te 4mm szerzej ujawnia wadę body? Czy raczej obiektyw walnięty?
    Po ustawieniu ostrości (nieostrości) przez autofocus widać nawet w wizjerze że obraz nie jest ostry....
    Ostatnio edytowane przez wickermann ; 01-04-2008 o 19:32

Zablokowany

Domyślnie

Stawiam na osławiony na forum cyrk z AF 5 d, możliwe, że masz pecha i trafiłeś na jedną z wadliwych sztuk. Choć skoro przy skrajnych ogniskowych jest różnie...To może jednak szkło.
    Ostatnio edytowane przez himi ; 01-04-2008 o 19:53

Początki nałogu
    Miasto
    Racibórz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Stawiam na osławiony na forum cyrk z AF 5 d,
    zaden cyrk z 5d. odnosze wrazenie ze ostatnie partie 24-70L poprostu tak maja z obojetnie jakim body. kiedy kupowalem mojego zooma w tym czasie chyba jeszcze dwoch kolegow z forum mialo podobna przygode a wiec backfocus na szerokim zas na tele idealnie w cel. z tego co pamietam u mnie problem byl gdzies od 24 do 35. wyslalem na zytnia i o dziwo za pierwszym razem zrobili "mi dobrze" tak wiec na 99% to bedzie szklo... moze canonowi w fabryce tez podmienili tablice testowe ;-)

Domyślnie

Body sprawdzane na dwóch eLkach 24-70, 24-105 i 28-70 nie wykazuje back focusa. Obiektyw sprawdzany na innym body też strzela w punkt !! Czy ktoś ma koncepcję o co chodzi?

Zdjęcia robione punktem centralnym na kontrastowe wzorki i ludzkie twarze...

Coś już napisał
    Miasto
    Bielsko-Biala

Domyślnie

Dokładnie, mój zachowywał się podobnie z 5D na 24mm, ale od 28mm super.Wszystkie problemy znikły po przesiadce na 1D MkIII.

Domyślnie

ja kupilem w sobote w fotopanoramie (ostrzy w punkt z 40d), ponoc ze świeżej dostawy.
    Ostatnio edytowane przez ABJ ; 01-04-2008 o 21:33

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

24mm przy świetle 2.8 to najsłabszy punkt tegoż szkiełka, kiepski poprostu w tym momencie jest. Sam się zastanawiałem nad własnym, ale po zobaczeniu wykresu
    http://www.optyczne.pl/index.php?tes...st_ob=97&roz=4
    raczej unikam tego zestawienia.
    Elunia kapryśna bywa
    C-F-K - forever

Domyślnie

Sprawdzałem na różnych przysłonach przy ostrzeniu ręcznym - jest bardzo dobrze, tylko na 24 mm back focus przy użyciu autofocusa. Więc nie jest mydlana tylko łapie ostrośc nie w tym miejscu.

Bywalec
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

U mnie było tak samo z 24-70L i 30D jak pisze wickermann. Na 70 mm było wszystko ok, natomiast na 24 mm występowały problemy z BF.
    Po kalibracji w serwisie na Żytniej jest wszystko w porządku i L-ka nie choruje.
    Trwało to raptem 2 lub 3 dni.

Obecnie używam 5D i z tym obiektywem po kalibracji nie występują żadne problemy.

Domyślnie

A jak po takiej kalibracji obiektywu w serwisie sprawuje się on z innym (innymi) body?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów