Cytat Zamieszczone przez p13ka
Uważam, że to jest "coś dobrego". Z fotek wykonanych tymi obiektywami i opinii wynika, że to bardzo porządne szkła.
Oczywiscie ja tez tak uwazam to bylo tak z przymrozeniem oka. Wszystkie z tych szkiel sa ostre i idealnie nadaja sie do makro.

Cytat Zamieszczone przez p13ka
Mam tę Sigmę i w prawie całej rozciągłości podzielam opinię z jednym zastrzeżeniem: zastosowanie nawet całego kompletu pierścieni (niech będzie Soligor 12+20+36) powiększy nieznacznie odwzorowanie w tym szkle do ok. 1,3 :1.
Min. odległość ostrzenia skróci się z 48cm do ok. 35cm co jednak nadal pozwala zachować komfort dystansu.
Acha, zapomniałem wcześniej wymienić jeszcze Sigme 150/2.8 Macro. To nowość a opinie o niej są bardzo zachęcające.
Hmm musze przyznac ze nie widziec czemu (pewnie gdzies wyczytalem na necie) myslalem ze zastosowanie tych pierscieni zwiekszy skale odwzorowania powyzej 1,5:1. Chyba musze zweryfikowac swoja wiedze Tak czy inaczej nawet te 1,3:1 nie jest rezultatem najgorszym szczegolnie w zwiazku z faktem iz odleglosc nie maleje jakos specjalnie drastycznie.