400D/grip/17-40L/24-105L/70-200L/kit/S18-200/580 EXII
SIGMA 17-35mm F2.8-4 EX DG HSM zalicza się do obiektywów nieprogramowalnych. Dla użytkownika wiąże się to wysokimi kosztami (sprowadzenie płyty programowalnej z Japonii) oraz czasem oczekiwania (nawet do 8 tygodni).moze ktos logicznie wyjasnic fenomen tego szkla, skoro jest nieprogramowalny to po co plyta programowalna - co z nia zrobia, wloza, gdzie? Czy na nasz rynek daja szklo bez tej plytki a na inne z plytka? Nie nadazam za sigma.Wyjaśnienie serwisu Sigmy wydaje się racjonalne.
Płytka montowana jest wewnątrz obiektywu, taśma od niej widoczna wew. przy tylnej soczewce po ustawieniu ogniskowej obiektywu na 35mm (W moim przypadku wręcz wystawała - co prowadziło do dziwnego odgłosu kliknięcia przy zmianie ogniskowej ale poradziłem sobie z tym bez większego problemu).
Płytka jest po to aby obiektyw stał się programowalny - dzięki temu można usunąć większość usterek spowodowanych wadą elektroniki szkła - min. autofokusa.
Na każdym rynku oferowany był model nieprogramowalny - płytka pod konkretny obiektyw (serwis musi zdjąć jakieś pomiary - tak mi powiedziano) robiona jest na zamówienie serwisu bezpośrednio przez producenta.
kalibracja 17-70 2.8-4.5 do puszki 1000D szybko i bez problemu .
1000D , 18-55 IS , S 17-70 , C 50 1.4
wow ale syf, doslownie syf, przeciez taka plytka powinna byc w kazdym serwisie to jak czytnik kodow kreskowych w markecie
no w niektórych (jak moj) przypadkach syf - na forum można jeszcze znaleźć podobny. Jakiś użytkownik z Wrocławia czekał 2,5 miesiąca na płytkę i kalibracje która i tak została wykonana niepoprawnie i problem nie zniknal.
Jedyne rozwiązanie to albo kupno tego szkła które nie ma żadnego problemu z nasza puszka (co w sigmie rożnie bywa) lub wcześniejszy telefon do serwisu aby dokładnie się dowiedzieć czy obiektyw jest programowalny
Ja tak ich się zapytałem, bo miałem chrapkę na używaną 70-200/2,8ex dg (miała spory FF na moim 350d i właściciela 30d). To mi w odpowiedzi powidzieli, żeby przysłać nr seryjny wtedy sprawdzą bo bywa różnie. WIęc z sigmą, zwłaszcza chyba paroletnią, nie jest tak różowo. po takim info serwisu dałem sobie spokój z zakupami