Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Sigma APO 70-200mm F2.8 II EX DG MACRO HSM

waldi_1
    Guest

Domyślnie Sigma APO 70-200mm F2.8 II EX DG MACRO HSM vs stara wersja

Cześć

Czy ktoś używa lub testował nową Sigme APO 70-200mm F2.8 II EX DG MACRO HSM ?
    Czy różni się czymś od starej wersji I ?
    Czy poprawili aberracje przy 200mm na którą narzekali użytkownicy?

Pozdrawiam

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Ja już zjebkę dostałem za założenie podobnego tematu: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=31582

Bywalec Awatar radmro
    Miasto
    Kraków/Warszawa

Domyślnie

Z tym, że pytanie tutaj dotyczy nowej wersji tego obiektywu. Przypuszczam, że mało kto jest w jego posiadaniu - dopiero co pojawił sie on u nas w sprzedaży, więc na opinie trzeba będzie jeszcze poczekać (aż znajdą się odważni co go kupią i przetestują :-)).
    5d2 + 6D + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 IS II + 24 1.4 + 50 1.4
    flickr

waldi_1
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta
    Ja już zjebkę dostałem za założenie podobnego tematu: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=31582
    Mi chodzi o coś innego: różnice m-dzy starą wersją I a nową wersja II.
    Czy coś poprawili i jeśli tak, to co.
    Bo dołożyli 1 szkło przeciw aberracji, tylko czy to pomogło ?
    To jest moje konkretne pytanie, a na niego nie znalazłem jasnej odpowiedzi na forum.
    Pozdrawiam

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez radmro Zobacz posta
    Przypuszczam, że mało kto jest w jego posiadaniu - dopiero co pojawił sie on u nas w sprzedaży, więc na opinie trzeba będzie jeszcze poczekać (aż znajdą się odważni co go kupią i przetestują :-)).
    No z tym "dopiero co" to sie zgodzić nie moge, na rynku (allegro) jest już jakiś czas (nie chce rzucac datami ale mysle ze kolo jesieni ubieglego roku), cena juz zdazyla z 3,5k na 2,9k spasc... A nawet za 2400 mozna teraz dostac, z 3 letnia gwarancja...
    Ostatnio edytowane przez MaciekH ; 01-04-2008 o 11:06
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

wisior
    Guest

Domyślnie

widział ktoś jakiś test w necie ? ew sam testował wersje II bo ja niestety we Wrocławiu dorwać nie moge II tylko pierwsza wersje mają w Sigmie ...

Miasto
    Londyn

Domyślnie

Teraz to sobie kolego głowy sigmą nie zaprzataj, jak przyjechał juz do Polski tamron 70-200...
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Coś już napisał Awatar spino
    Miasto
    Ostrów Mazowiecka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MaciekH Zobacz posta
    Teraz to sobie kolego głowy sigmą nie zaprzataj, jak przyjechał juz do Polski tamron 70-200...
    Ja bym nie był taki pewny, bo Tamron jest znacznie krócej na rynku i na opinnie -jak faktycznie sprawuje się w "codziennym" użytkowaniu -trzeba bedzie poczekać. No i T. nie ma nic w rodzaju HSM lub USM.
    Trzeba poczekać, mimo że pierwsze wrażenia T. są pozytywne.

Miasto
    Londyn

Domyślnie

Czegoś w rodzaju USM to nie ma nikt poza C., bo nawet temu HSM z S. to daleko do USM, no ale napewno dużo bliższej niż T. bez niczego, ale myśle jak dla kogoś priorytetem jest szybkość AF to nie zdecyduje sie na nic poza C.

Bywalec Awatar Dragunov
    Miasto
    Wrocław

Arrow Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO-amatorskie wrażenia

Witam,

wszystkich zainteresowanych tym szkłem oraz ogniskową, którą oferuje ten obiektyw.
    Dzisiaj stałem się szczęśliwym/nieszczęśliwym posiadaczem tego obiektywu. Postaram się na bieżącą przekazywać wrażenia i uwagi odnośnie użytkowania tej Sigmy. Proszę uzbroić się w cierpliwość, dzisiaj dosłownie przez godzinę "bawiłem się" w domu, więc pierwsze wnioski nie do końca mogą być obiektywne. Postaram się sukcesywnie rozwijać wątek o wrażenia i uwagi odnośnie tego "niby testu". O to pierwsze:
    WADY:
    - 200mm przy f2.8 to mydło dopiero powyżej f5.6 zaczyna być w miarę użyteczne
    - CA widoczna przy mocnym świetle na błyszczących powierzchniach
    - z 30D ponad 2kg przy zdjęciach "z ręki" wymaga solidnej podpory(trzymania) przy gorszym świetle
    - mój egzemplarz ustawia ostrość przed punktem AF(korekta bezpłatna w serwisie Sigmy)
    ZALETY:
    - bardzo ładny bokeh
    - w zakresie 70-135 przy 2.8 ostry na wyrównanym poziomie (nie sprawdzałem jeszcze zakresu pomiędzy 135-200)
    - AF szybki, porównywalny do C85/1.8usm, na "al servo" nawet szybszy, cicho pracuje
    - kolory i kontrast bez zastrzeżeń
    - po nakręceniu obiektywu na body 30D prosi się o grip, dla pewniejszego uchwytu i wyważenia.

Na dniach postaram się dodać jakieś sample.
    7D l EOS 30 Date l sure shot WP-1 l 40/2.8 l SPEEDLITE 580EXll l MAMIYA RB67 + SEKOR 90/3.8
    http://piotrplyszewski.pl/

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów