Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Uszkodzony obiektyw 50 1.8

zup_pomidorovy
    Guest

Domyślnie Uszkodzony obiektyw 50 1.8

Witam,
    Zdarzył mi się dziś nieszczęśliwy wypadek, mianowicie spadł mi z wysokości około 1 metra obiektyw Canon 50mm 1.8. Rozpołowił się na dwie części. Niestety zauważyłem małe popękane elementy. Ze względu na delikatność tego typu sprzętu nie zamierzam podejmować się jego naprawy samodzielnie.

Pragnę uzyskać poradę: czy warto naprawiać tak uszkodzony obiektyw, czy ze względu na jego względnie niską cenę naprawa będzie nieopłacalna? Może jest ktoś, kto byłby w stanie wycenić (mniej/więcej) koszt takiej naprawy. Czy jest gdzieś w na terenie Trójmiasta punkt do którego mógłbym się udać z moim problemem?

Serdecznie dziękuję za wszelkie podpowiedzi
    pozdrawiam
    Zup

P.S. Załączam odnośniki do fotografii ilustrujących uszkodzenia w/w obiektywu.

http://images33.fotosik.pl/200/41cd0c8a23079cbe.jpg
    http://images30.fotosik.pl/187/4aa9a06452b6ff2a.jpg
    http://images28.fotosik.pl/187/4753227b0f34ec56.jpg
    http://images30.fotosik.pl/187/e21a95521e43c158.jpg

Bywalec Awatar gacek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Chyba warto jednak spróbować poskładać go do kupy. Był tu gdzieś artykuł o rozkładaniu i składaniu tegoż obiektywu, nie jest to bardzo skomplikowane zajęcie. A jeśli elektronice nic się nie stało to nie powinien po operacji sprawiać problemów.
    Szkła: 10-22 + Σ 17-70 + Σ 50/1.4 + 100 macro + takie tam
    Dodatki: 400D + grip + 580EX II + takie tam

Puzzle Canona: 50/1.8, 3 kawałki, od lat 6.

Początki nałogu Awatar bruckner
    Miasto
    Opole

Domyślnie

wznowię temat, nie mogę znaleźć tego tematu o rozbieraniu 50/1.8
    ktoś mógłby pomóc?? potrzebuję na jak najszybciej.....
    dzięki z góry
    pozdr.
    Gripped EOS 350d+KIT | Gripped EOS 33 | Sigma 70-300 APO DG | EF 50/1.8 | [M42] Jupiter 9 85/2 | [m42] Helios 58/2 (stary) | SmenaMacro(home made) | Speedlite 430EX | Velbon Sherpa 600r | Lowepro Stealth Reporter D200 AW | Skrzypce warte więcej niż cały ten zestaw :cool:
    Fotki Digart
    FOTOblog

Początki nałogu Awatar Calliactis
    Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gacek Zobacz posta
    Chyba warto jednak spróbować poskładać go do kupy. Był tu gdzieś artykuł o rozkładaniu i składaniu tegoż obiektywu, nie jest to bardzo skomplikowane zajęcie. A jeśli elektronice nic się nie stało to nie powinien po operacji sprawiać problemów.
    To ja go właśnie rozkładałem...

Cały opis masz pod TYM LINKIEM - przeczytaj ten wątek, tam są cenne linki (gdzieś w moich wypowiedziach) zarówno do PDF'a z 'exploded view' 50-tki, oraz do strony, gdzie cały obiekty jest rozłożony na części pierwsze.

To co pokazujesz na 100% można samemu złożyć, taniej niż w byle serwisie optyki. Będzie chodził na pewno. To jest jak budowa cepa

Jakby co, to pisz na PM. Ja już tego obiektywu nie mam, więc mogę mieć pewne problemy z przypomnieniem sobie co i jak, ale w miarę możliwości pomogę.
    5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
    rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...

Początki nałogu Awatar SdoubleU
    Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

NIe sądzę zeby po takich przejścia ten obiktyw nadawał sie do czegokolwiek a już napewno nie do robienia zdjęć z zastosowaniem AF. Do serwisu nie ma co go oddawać bo cena naprawy może przekroczyć jego wartość. Nie zostaje nic innego jak kupić inny na szczęście nie kosztuje za wiele.
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

Początki nałogu Awatar Calliactis
    Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SdoubleU Zobacz posta
    NIe sądzę zeby po takich przejścia ten obiktyw nadawał sie do czegokolwiek a już napewno nie do robienia zdjęć z zastosowaniem AF. Do serwisu nie ma co go oddawać bo cena naprawy może przekroczyć jego wartość. Nie zostaje nic innego jak kupić inny na szczęście nie kosztuje za wiele.
    Działać będzie. Uszkodzenie nie jest aż takie poważne. Pomyślę, że to jest plastikowy obiektyw za ok. 300zł - tam i tak AF nie działa tak dokładnie jak w wersji 1.4 USM. Po złożeniu wszystkiego do kupy powinno działać. Nie da się 'niepoprawnie' złożyć tego obiektywu - w nim każda część blokuję się o pozostałe. Jeśli tylko elektronika działa, to za poprawność AF odpowiada już w większości korpus, ten obiektyw nie przesyła informacji o odległości ostrzenia, a elektronika służy jedynie do sprawdzenia czy przełącznik jest na AF czy MF, przymykania przesłony i funkcji przód/tył/stop silnika.
    5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
    rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...

zup_pomidorovy
    Guest

Domyślnie

Witam.
    Udało mi się znaleźć zakład który podjął się naprawy tego obiektywu. Jak pisałem ze względu na delikatność tego typu sprzętu nie podjąłem się jego naprawy samodzielnie. Co do efektów będę mógł się wypowiedzieć kiedy odbiorę naprawiony już sprzęt. Nie jestem w stanie podać dokładnej ceny gdyż został mi podany tylko koszt orientacyjny. Kalkulując bardziej opłacalne wydało mi się naprawienie uszkodzonego obiektywu niż zakup nowego.
    pozdrawiam
    Zup

Domyślnie

jak widfać conajmniej jeden zaczep się tam ułamał jeśłi byś miał jego część i byś przykleił to powinien smigac jeszcze troszke jesli oni nie dostali tego kawałka to moga próbowac czyms to uzupełnić a jeśłi nie to złożą i tak i powinien działąc tylko ze będzi emiał luzy i może niedokładnie ostrzyć..
    ale to się okaże po odebraniu
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Coś już napisał Awatar spino
    Miasto
    Ostrów Mazowiecka

Domyślnie

Mialem dokładnie taki sam przypadek, obiektyw rozpadl sie na 2 czesci, a ponadto wyłamała się jakaś plastikowa część (coś jakby zaczep?).
    Oddałem do serwisu na Żytnią (bez tego złamanego kawałka), powiedziano mi ze naprawa bedzie kosztowala 120zł. Zgodziłem się bo to taniej niż miałbym kupić drugi (250-300zł) a pewnie i tak był kupowałdrugi bo na solidniejszy 50/1,4 brak kasy.
    Naprawiono ekspresowo !!!
    Obiektyw działa bez problemu, AF też jest OK, a może nawet jest lepiej niż "od nowości". :-)
    ------
    Właśnie obejrzałem Twoje zdjęcia tego uszkodzenia i widzę że to jest to samo co u mnie :wink:

Domyślnie

mam to samo, tylko czemu zytnia jest tak daleko, a wyjazd tak blisko?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów