Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: FF czy walnięty obiektyw?

Bywalec Awatar feder
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Chciałbym wierzyć, że to brak moich umiejętności, gdyż wtedy zaoszczęziłbym sobie nerwów z wymianą obiektywu, albo odsyłaniem aparatu do serwisu. Ale niestety wszystkie zdjęcia zrobione zarówno kitem, jak i Tamronem przy 75 mm są ostre. Jedynie przy 28 mm i okolicy mam kłopoty, stąd raczej winię sprzęt.
    Kiedyś miałem EOSa 350d z kitem...

Szymon
    Guest

Domyślnie

a nie zauważyłeś że przy 75 nie masz w kadrze przedmiotów które mogą "przeszkadzać" w łapaniu ostrości, a na każdym zdjęciu przy szerokim kącie masz ich pełno, zrób szerokim kątem kadr typu "drzwi od stodoły" żeby każdy czujnik af widział tą samą płaszczyznę, wtedy nie będzie wątpliwości.

Bywalec Awatar feder
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

A przeglądałeś zdjęcia, do których podałem linka? Wprawdzie nie ma tam drzwi od stodoły, ale są za to drzwi od garażu

Szymon
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez feder
    A przeglądałeś zdjęcia, do których podałem linka? Wprawdzie nie ma tam drzwi od stodoły, ale są za to drzwi od garażu
    Widziałem, ale cykniej je z 5 metrów a nie z 20,
    zauważ że na tym zdjęciu skrajny prawy czujnik był gdzieś w okolicach narożnika budunku (obok znaku drogowego), skrajny lewy był na przeciwległym bydynku, dolny był gdzieś w okolicach końca kostki brukowej.

Na 7 czujników 5 widziało bliższe obiekty niż drzwi od garażu, i ostrość została nastawiona prawdopodbie na skrajny prawy czujnik, tyle że to f2,8 i brzeg kadru, wiec mydełko może być.

Taka sama sytuacja jest na wszystkich zdjąciach które pokazałeś z szerokiego konta, przy 75 nie ma takich niejednoznaczności i ostrość też jest tam gdzie chciałeś.

Mam wrażenie że masz problem z wybraniem środkowego czujnika, więc spróbuj cyknąć te drzwi w ten sposób żeby wszystkie czujniki były na nich.

Bywalec Awatar feder
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Sugerujesz, że po wybraniu środkowego czujnika pomiar odbywa się nadal przez wszystkie 7?

Szymon
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez feder
    Sugerujesz, że po wybraniu środkowego czujnika pomiar odbywa się nadal przez wszystkie 7?
    nie sugeruje, staram się zrozumieć co może być przyczyną, bo mało prawdopodbne jest żeby to obiektyw był,
    może pomimo wybrania środkowego czujnika pomiar odbywa się i tak wszystkimi, a może źle wybierasz ten czujnik,

w każdym razie te zdjęcia tak sugerują, sfotografuj 1 płaszczyzne, jak będzie ostra to by wskazywało na brak kontroli nad czujnikami AF przy bardziej skomplikowanych scenach, albo z winy Twojej, albo z winy aparatu.

A jak płaszczyzna bedzie ostra przy niektórych ogniskowych a przy innych nie będzie, to może faktycznie obiektyw, ale raczej wątpie w taką dziwną usterkę, w końcu to body ustawia ostrość a nie obiektyw.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów