jako nowy członek canon-borda przeczytałem z uwagą cały post od dechy do dechy i trochę mnie zmartwiły info o często padających migawkach - dokładnie po tygodniu dotknęła mnie ta sytuacja osobiście i w moim staruszku - canonie 1d MKII rozpadła się migawka...
możecie mi pomóc w znalezieniu jakichś serwisów gdzie mogę kupić - wymienić migawkę - w Poznaniu gdzie dotychczas serwisowałem aparat cena to ponad 1000zł - na ebayu i amazie ceny migawek też są dosyć wysokie i naprawa wygląda na ekonomicznie nieopłacalną,
przebieg tej uszkodzonej to 145tyśięcy więc według wszystkich norm nie dotrwała do 200 tysięcy no ale to już jakieś 8 lat po gwarancji((
W serii 1D Canon podaje gwarantowaną ilośc cykli która dla 1Dmk2 wynosi:
Nie ważne jak wiekowy masz aparat to i tak przysługuje Ci darmowa wymiana jeżeli nie przekroczyłeś 200k...The EOS-1D Mark II offers outstanding resilience, boasting improvements such as dramatically increased shutter durability capable of withstanding 200,000 cycles.
A tak w ogóle 1D2 to model z 2004 więc zakładając, że Twój egzemplarz jest nawet z początku produkcji to gwarancja skończyła się w 2005 czyli 6 a nie 8lat temu :-P
Ślij na Żytnią i ciesz się nową migawką...
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
Zadzwoń do nich - 22 379 20 90. Dokładnie Ci powiedzą co i jak z wysyłką - na koszt Canona. Wyślij, a tchną nowe życie w Twój aparat bezpłatnie.
dzięki za radę - fakt że 200 tysięcy jeszcze nie przekroczyłem - kontaktowałem się z serwisem i jutro mój staruszek leci do nich mam nadzieję na bezpłatną wymianę...
pozdr.
Mi w MkIII wymienili bezpłatnie i bardzo szybko mirror box, choć gwarantowany przebieg dotyczy migawki. Było to przy ok 140000 klapnięć.
Już kiedyś wspominałem że migawkę i mirror box wymieniają razem.Tak powiedział mi znajomy handlowiec z Canona .
słuchajcie a w 5D MII gwarancja na migawkę również jest
oddzielna od reszty?
Również, gwarantują do 150 tyś trwałość.