Pokaż wyniki od 1 do 10 z 167

Wątek: Trwałość migawki

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Migawka czy to 1/2 s czy 1/8000 s porusza się z ta samą prędkością z tej samej sprężyny. Jedyna różnica, że druga kurtyna (zamknięcie) jest wcześniej. To migawka szczelinowa i jak sama nazwa wskazuje przy czasach krótszych od 1/200 (około) przez kadr wędruje szczelina na 1/8000 bardzo wąska.
    W zasadzie to gdzieś u mnie się wala taka migawka szczelinowa, razem z kilkoma częściami ze starych luster i to co mówisz się trzyma kupy.

Natomiast, jako użytkownik piątki z zazdrością patrzę na płócienną migawkę pionową starej zorki )

Pozdrawiam.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    W zasadzie to gdzieś u mnie się wala taka migawka szczelinowa, razem z kilkoma częściami ze starych luster i to co mówisz się trzyma kupy.

Natomiast, jako użytkownik piątki z zazdrością patrzę na płócienną migawkę pionową starej zorki )

Pozdrawiam.
    Ja właśnie w tej chwili patrzę na płócienną migawkę Zorki 4K. Szczelina jest pionowa, a porusza się poziomo. Kurtyny wyraźnie poruszają się o wiele szybciej na 1/1000 niż na 1/30. W 5D to nie jest chyba możliwe. Wiec skoro zazdroscisz, możemy sie zamienić.

Uprawnienia umieszczania postów