Migawka czy to 1/2 s czy 1/8000 s porusza się z ta samą prędkością z tej samej sprężyny. Jedyna różnica, że druga kurtyna (zamknięcie) jest wcześniej. To migawka szczelinowa i jak sama nazwa wskazuje przy czasach krótszych od 1/200 (około) przez kadr wędruje szczelina na 1/8000 bardzo wąska.
W zasadzie to gdzieś u mnie się wala taka migawka szczelinowa, razem z kilkoma częściami ze starych luster i to co mówisz się trzyma kupy.
Natomiast, jako użytkownik piątki z zazdrością patrzę na płócienną migawkę pionową starej zorki )
W zasadzie to gdzieś u mnie się wala taka migawka szczelinowa, razem z kilkoma częściami ze starych luster i to co mówisz się trzyma kupy.
Natomiast, jako użytkownik piątki z zazdrością patrzę na płócienną migawkę pionową starej zorki )
Pozdrawiam.
Ja właśnie w tej chwili patrzę na płócienną migawkę Zorki 4K. Szczelina jest pionowa, a porusza się poziomo. Kurtyny wyraźnie poruszają się o wiele szybciej na 1/1000 niż na 1/30. W 5D to nie jest chyba możliwe. Wiec skoro zazdroscisz, możemy sie zamienić.