Strona 9 z 17 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 167

Wątek: Trwałość migawki

Zablokowany

Domyślnie

mam wrazenie, ze u mnie jest dokladnie odwrotnie i na pelnej klatce mam wiecej zdjec nieostrych,

aaa i dodam jeszcze, ze zdjecia studyjne z uzyciem lamp blyskowych wychodza super ostro ( to jeszcze moge zrozumiec, blyskowe "zmarazaja" ruch, no ale z kolei "halogeny" "migotaja" i zdjecia na tych samych parametrach beda delikatnie nieostre (widac to np na rzesach modelki), tego efektu nie ma przy uzyciu lamp HMI, "krotkolukowch" i co na to powiecie?

t330
    Guest

Witam,
    Odpowiadając na pytanie Janusza postawione prawie trzy lata temu :
    w moim 300D migawka padła po 16748 fotkach. Czytając różne fora dowiedziałem się, że jest to 'standardowa' liczba fotek możliwych do zrobienia bez awarii. Generalnie - im wiecej fotek powyzej 15k tym większe prawdopodobieństwo usterki

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Za dużo to to nie jest .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Za dużo to to nie jest .
    No fakt - mało. Nawet bardzo - średnio userzy donosili o ok 35-45 tyś. Niektórzy doszli nawet do 80 tyś. To te 16 z groszami to felerna jakaś ta migawka była

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

magent
    Guest

Domyślnie

Zużyłem można powiedzieć 10 d, dwa razy wymieniałem migawkę w 10d, dwukrotnie po 60 tys. Podobnie już, ( na razie tylko raz po 60 tys.) w 20 d. Tak więc mowa o 150 tys. lub 15 jest nieprawdziwa, Naprawa około 600 zł . Obecnie zjeżdżam 400 d i jeszcze 20 d.

Coś już napisał Awatar MrDeadhead
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Kod:
    The Canon 400D / Digital Rebel XTi's shutter MTBF (mean time before failure) :> Shutter durability rated at 100,000 shots according to the information at USA.Canon.com
    Tylko ze pod linkiem tam zamieszczonym (klik) nie moglem sie doszukac zadnego info o migawce. Ale z tego co wygooglowalem to dla 400D w wiekszosci jest podawane to 100k.

Coś już napisał
    Miasto
    Berlin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez magent Zobacz posta
    Zużyłem można powiedzieć 10 d, dwa razy wymieniałem migawkę w 10d, dwukrotnie po 60 tys. Podobnie już, ( na razie tylko raz po 60 tys.) w 20 d. Tak więc mowa o 150 tys. lub 15 jest nieprawdziwa, Naprawa około 600 zł . Obecnie zjeżdżam 400 d i jeszcze 20 d.
    10D mialem krotko, bo kilka miesiecy. W tym czasie zrobilem 64 tys cykli i migawka padla.
    20D - dwoch kolegow mialo i nie doszli do 70 tys, zaden. Jedna padla po 60 paru, a druga 57 tys, tez ponizej roku.
    W serwisie, w Chicago powiedziano mi w 2005 roku, ze trafialy sie 20D takie po 5 tys cykli i rekodzista 150 tys cykli!
    Canon oficjalnie podal wytrzymalosc migawki dopiero dla modelu 30D, ktora ma wytrzymac 100 tys cykli.

W moim przypadku nie oplacalo sie kupowanie 10D, poniewaz w starych 1D mialem ponad 200 tys przebiegu i nadal dzialaly bez zarzutu.
    Przypomne tylko, ze 1D byl zbudowany na badzie analogowego 1V, gdzie gwarant na migawke wynosil 150 tys cykli.
    ::: Canon EOS 1D MkIII & Canon EOS 1Ds MkIII ::: Canon EOS 5D MkII ::: EF 16-35/2.8 L II USM ::: EF 24-70/2.8 L ::: EF 70-200/2.8 L IS ::: EF 300/2.8 L IS USM ::: EF 400/2.8 L IS USM ::: EF 600/4.0 L IS USM ::: Extender EF 1.4x II ::: Extender EF 2.0x II ::: Speedlite 580EX II :::

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tak więc mowa o 150 tys. lub 15 jest nieprawdziwa,
    Dlaczego nieprawdziwa? Na podstawie swoich pojedynczych egzemplarzy oceniasz WSZYSTKIE egzemplarze na swiecie? Dziwne...

Domyślnie

Mój 20D dojechał do ok. 80 tys. i muszę wymienić migawkę.

miły
    Guest

Domyślnie

Witaj, jesli mozesz, to daj namiar, gdzie wymieniaja migawke w 20D za 600 zl ?? A moze ktos inny wie ??

Strona 9 z 17 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów