Strona 3 z 17 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 167

Wątek: Trwałość migawki

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

To oczywiscie moje subiektywne zdanie.
    Do którego ja się obiektywnie przyłączam. U mnie to samo, parada homosexualistów, pełno ludu z plakietkami i tylko na pasku 2-3 aparaty, na punkach widokowych no samo. Wolni strzelcy robią na włąsnym sprzęcie, a jakimi strzelcami są, to po tym sprzęcie widać :wink:
    NO, not one of the First Ones,
    I AM THE FIRST ONE !!!
    PS G3\512MB Kingston\UV Hoya\POL King

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arek
    No, tak wlasnie wyglada rozmowa z teoretykami... Wiedza lepiej, bo gdziestam costam wyczytali...Wyslac ich np. na sztuke teatralna czy koncert i zrobia 20 zdjec, i 20 bedzie swietnych (np. przy ogniskowej 200 i dlugich czasach-z reki), tacy sa boscy. Maja do obskoczenia 3 tematy dziennie i zrobia 60 zdjec. Ech...

Kolego, zejdz na ziemie- nikt (przynajmniej w W-wie) nie pracuje na MarkII. Powiem wiecej, malo kto ma 1Ds, raczej 1D. Jedynym przypadkiem pracy na 2 body jaki widzielem byl zestaw 10D i D60 u fotoreportera z prestizowej agencji.

Ostatni Zawodowiec co walił wszystko "z ręki" zginął na Dzikim Zachodzie jakieś 150 lat temu ;-) tylko on używał Colta i przegrał z Winchesterem "z podpórki". Odkąd wymyślono lekkie tri- i mono-pody sztuki teatralne, zawody sportowe i inne temu podobne robi sie z użyciem tych podrórek (landszafty na szerokim też).

W prestiżowej agencji to gdzie? Ktora agencja jest "prestiżowa" a która nie? W PAP od dawna uzywali Hasselblada (już za Gierka). W NG też raczej aparaty i szkła z najwyższej półki i tylko analogowe. NG jakieś 2 lata temu ogłosiło, że w cyfre narazie sie nie bedą bawic. Nie należy zbytnio przeceniać roli samego aparatu - szkło jest chyba ważniejsze.

Kolego, zejdź na ziemię - mało kto uwierzy w te 200-300 zdjęć dziennie. Mało która redakcję stać na 10 filmów a 24 klatki na jednego faceta co biega po mieście z aparatem. Chyba zdecydowana większość ludków na forum to "hobbyści - amatorzy" i takie jest przeznaczenie aparatow typu 10D. One są DEDYKOWANE dla tej właśnie grupy ludzi. Znam pare osób, które używają 10D w celach profesjonalnych - tyle, że robi on wówczas za trochę lepszy światłomierz. Finalne zdjecie i tak idzie na żelatyne.

Zdarzyło mi się (amatorsko) zrobić i 300 zdjęć jednego dnia ale to "raz na 10 lat". Mam srednią około 6-7 tyś fotek na rok a i tak uważam, że pstrykam za dużo i za często.

Janusz

PS. Pomysł dla adminów - może mała ankieta kto ile pstryka. Nawet na tak małym forum da to jakiś obraz.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    PS. Pomysł dla adminów - może mała ankieta kto ile pstryka. Nawet na tak małym forum da to jakiś obraz.
    Temat typu ankieta moze napisac kazdy... o ile hazan tego nie przyblokowal ale watpie bo nie bylo ptorzeby 8)

Edit: ale przydalyby sie przynajmniej dwie oddzielne ankiety... albo po prostu watek typu "przyznajcie sie". czemu dwie? Ile srednio na dzien albo na tydzien... oraz ile srednio na miesiac. Mi sie zdarza miec caly miesiac bez ani jednego zdjecia, a kiedy mam miesiac gdzie as dwie kocie wystawy + pare spotkan ze znajomymi + jakis plenerek to potrafie i ze 2 tysiace w takim miesiacu pstryknac.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

He he,...
    Dzisiaj zrobilem ponad 400 zdjec (a focilem od 10-tej do 15-tej)...

Nie chłopie, bez urazy, Ty nie zrobiłeś 400 zdjęc. Ty 400 razy nacisnąłeś spust migawki a to DUZA róznica. No chyba, że pracujesz w jakims np. klubie sportowym i na Ultra High Speed robisz serie fotek np. facetowi rzucającemu młotem - jakość zdjęc marna i nieistotna bo potrzebne jest to wyłapania błędów technicznych.

Rób sobie te swoje 400 pstryknięć dziennie ale nie zawracaj głowy, że wszyscy fotoreporterzy tak robią i że tak trzeba a każdy kto robi mniej nie zasługuje na miano człowieka bo to zwyczajnie nieprawda. No i nie zarzucaj innym, że czytają ksiązki i że ta wiedza jest zbędna i przeszkadza w "dobrym foceniu" bo to zwyczajnie głupota.

Janusz.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

'Dyskusje' z megalomanami-teoretykami sa raczej jalowe.
    Ciekawe czemu jestes tak zaslepiony. Ja podalem dwa dobre, praktyczne przyklady fotoreporterki, i nie byly to kocie wystawy, a ty nadal twierdzisz ze to teoretyczne rozwazania?
    Naprawde nie widzisz ze glupio piszesz nazywajac ludzi ktorzy CHODZA z aparatami na rozne okazje, ROBIA zdjecia na tych okazjach a przy okazji widza jak, na jakim (i iloma body) sprzecie robia "koledzy po fachu" .
    Ja nie pisze ze cos tam wyczytalem, ja pisze tylko to co SAM WIDZIALEM gdy sam robilem zdjecia.
    To co widzialem, to co sam zrobilem - nie nazwalbym tego teoria a ty w uparte brniesz z tymi "teoretykami" .
    Coz... naciskaj sobie dalej wlasnym sprzetem te 400 pstrykniec migawki dziennie, a ja nadal przy kazdej okazji (a jest takich w Warszawie mnostwo, koncerty, teraz Juwenalia, parady, demonstracje) jestem pewien ze nadal bede widzial (WIDZIAL a nie "czytal" tak jak tobie sie nadal slepo wydaje) to co widzialem do tej pory - wielu akredytowanych fotoreporterow z kilkoma body na sobie. A to ze ty ich nie widzisz to juz twoj problem, albo agencji w ktorej pracujesz panie zawodowco.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Odwracasz kota ogonem.
    A ile zdjec robisz Ty fotoreporterze przy realizacji tematu?
    Arku. Przeczytałem wszystkie Twoje posty w tym wątku. Sorry ale to Ty odwracasz kota ogonem. Raz piszesz, ze "No, tak wlasnie wyglada rozmowa z teoretykami... Wiedza lepiej, bo gdziestam costam wyczytali..." i chwile potem że "Sporo sie z tych stron dowiedzialem, forum bede czytal stale..." - chyba jestes niekonsekwentny :-) i nie do konca dżentelmeński, że wspomne o czysto pieniackich odzywkach w stylu "jesteście żałośni..."

Znam (raczej znałem) kilku znanych polskich reporterów foto. Znam kilka osob zawodowo (dokładniej prawie zawodowo) trudniących się fotografią (głownie przyrodniczą) i ZADNA z tych osob nie pstrykneła 15 tyś zdjęć w ciągu miesiąca. Co to, ma być jakis rekord Guinessa czy jak. Napisałeś ze: "smieszniejsze jest zrobienie 100 zdjec/miesiac sprzetem za 6500 zeta" - dlaczego miałoby byc to wogóle śmieszne? Naprawde wolę zrobić 100/miesiac z czego 10 "do pokazania" niż 10000 - do pokazania zero. Chyba, że aż tak bardzo uwierzyłeś w statystyke NG, że z 30 tyś nadesłanych zdjęć ukazuje się w druku jedno i Ty chcesz jak najszybciej zrobic te 30tys. Powtórzę raz jeszcze NG nie publikuje zdjec z cyfry (z wyjątkiem jednego specjalnego numeru).

Janusz

PS. Fotografią zajmuje sie amatorsko - jedno z wielu hobby - ogromna wiekszość moich zdjęc to, wciąż jeszcze, analogi i w konkurencji "na ilość" nie zamierzam brać udziału.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    przynajmniej dwa 1DMkII (w tym jeden z gripem)
    ..że z czym byl ten Canon?

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wykasowalem swoje posty (reszta wygasnie po jednym dniu)
    Gratuluje odwagi publicznej.

Czacha: nie mieszaj mi, pilem wtedy duzo piwa (i nie bylem z aparatem) wiec tak sobie strzelilem. Cos tam z gripem na pewno biegalo :>

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

1D, 1Ds oraz 1DmkII maja, ze tak powiem, gripa na stale.. nie da sie odczepic ;-)

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha
    1D, 1Ds oraz 1DmkII maja, ze tak powiem, gripa na stale.. nie da sie odczepic ;-)
    No... to dobrze napisalem ze byl z gripem ? :wink:

Strona 3 z 17 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów