Strona 2 z 17 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 167

Wątek: Trwałość migawki

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez XCR
    wiekszym problemem jest chyba to ze znaczaco spadnie jakosc matrycy.
    "To bardzo ciekawe co pan mowi" ... . A jakies dowody?
    Podejrzewam ze dotyczy to tylko aparatow ktore maja migawke tylko elektroniczna albo elektroniczno-mechaniczna. Czyli - aktywuja i dezaktywuja czujniki na matrycy na odpowiednio dobrany czas naswietlania, zamiast otwierac "dziurke" migawki mechanicznej. Dla niektorych czasow (nie wiem czy za dlugich czy za krotkich) takie aktywowanie nie dziala sprawnie stad kombinowane migawki.
    Wtedy takie "aktywowanie" czujnikow przy kazdym strzale owszem - moze zuzyc matryce.

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Za wyjatkiem "reporterki" mało kto ma szanse sprawdzić trwałość migawki i matrycy. Zanim dojdzie do 150tys (zwykle to pare lat pstrykania) to i tak aparat zuzyje sie moralnie i postep techniczny zrobi swoje - czyli "wymusi" wymiane aparatu na nowy. W analogu 150tys to dla amatora abstrakcja bo kasa na materiały mogłaby doprowadzić do bankructwa :-)

Pozdrawiam

Janusz
    Wszystko fajnie Panowie, ale te 150,000 czy 200,000 gwarantowanych cykli migawki dotyczy z tego co pamietam (niestety na szybko źródeł nie podam) modeli klasy profi i semi-profi - zaś "konsumenckie" korpusy mają o wiele niższa trwałość migawki.

ZTCP to:
    Eos 5 i stara seria 1 (1, 1n) miała trwałość 50,000 cykli
    Eos 3 podniósł poprzeczke do 100,000
    Eos 1v podbił to do 150,000
    najnowszy cyfrowy Eos dobil do 200,000

Ale jak już pisałem to moim zdaniem dotyczy top-modeli - wydaje mi się że przyjąć należy iż dotyczy to dwóch najwyższych w danej linii konstrukcji.

Nie sądze by do konsumenckich modeli stosowano najbardziej zaawansowane migawki, predzej jestem skłonny sądzić że używane są migawki używane wcześniej w starych konstrukcjach konsumenckich - czyli o gwarantowanej trwałości nie przekraczającej (w porywach) 50,000 cykli.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AbrahaM
    ZTCP to:
    Eos 5 i stara seria 1 (1, 1n) miała trwałość 50,000 cykli
    Eos 3 podniósł poprzeczke do 100,000
    Eos 1v podbił to do 150,000
    najnowszy cyfrowy Eos dobil do 200,000

Ale jak już pisałem to moim zdaniem dotyczy top-modeli - wydaje mi się że przyjąć należy iż dotyczy to dwóch najwyższych w danej linii konstrukcji.

Nie sądze by do konsumenckich modeli stosowano najbardziej zaawansowane migawki, predzej jestem skłonny sądzić że używane są migawki używane wcześniej w starych konstrukcjach konsumenckich - czyli o gwarantowanej trwałości nie przekraczającej (w porywach) 50,000 cykli.

co może ostudzi nieco namietnosci niektórych pstrykaczy tłukacych po (podobno) 15tys /mieś ;-)

Janusz

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

co może ostudzi nieco namietnosci niektórych pstrykaczy tłukacych po (podobno) 15tys /mieś
    Niech tłuką - będziemy wiedzieli po ilunastu latach u mnie padnie.
    Nikon od 14/09/09
    ex-Canon

http://blog.moridin.pl - Blog o fotografii, Makach i nurkowaniu ...
    http://photography.moridin.pl
    http://mac-abc.moridin.pl - Poradniki i tutoriale dla switcherów z Windows na Maka

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mori
    co może ostudzi nieco namietnosci niektórych pstrykaczy tłukacych po (podobno) 15tys /mieś
    Niech tłuką - będziemy wiedzieli po ilunastu latach u mnie padnie.
    Muhihi. Nieco złośliwe podejście, ale w zasadzie naukowo słuszne A tak swoją drogą nie wyobrażam sobie jak można taką ilość miesięcznie natłuc. I to pisze zupełnie poważnie ..

Dopiero zaczyna Awatar -= Barton =-
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arek
    ...Dla tych ludzi normalna sprawa jest zrobienie 300 zdjec/ dzien.
    300 zdjęć na dzień to nawet ja IXUS'em nie raz miałem okazję robić.

EDIT: ale żeby było jasne, ja nie mam nawet 8000 fotek na liczniku, a aparat ma już blisko rok.
    Canon Digital IXUS 400, Hitachi 512MB CF card, kieszeń spodni 8)

5R
    Guest

Domyślnie

Tak reasumując i powracając do tego gościa co trzepie 15 tyś fotek na miesiąc to przykre że jemu ta liczba wejdzie w życie po około roku, ale jak dla mnie mam 300D od stycznia i mam 3 tysiączki jest oki
    pozdro
    MK

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jestescie zalosni, te wasze glupawe nasmiewania... Nie potraficie zrozumiec, ze 10D nie jest tylko zabawka dla zamoznych amatorow (smieszniejsze jest zrobienie 100 zdjec/miesiac sprzetem za 6500 zeta). Na tym sprzecie pracuje wiekszosc 'kotleciarzy' i spora grupa fotoreporterow (tak, tak i to z najlepszych agencji). Dla tych ludzi normalna sprawa jest zrobienie 300 zdjec/ dzien.
    Po pierwsze "Uderz w stół nożyce sie odezwą", masz chyba jakieś kompleksy

Po drugie - o ile w to ze 'kotleciarze' tłuką na tym sporo zdjęć i rzeczywiście mogą sporo miesięcznie natłuc uwierzyć moge (choć z zastrzezeniami) - to drugi argument o reporterach i agencjach mnie rozbawił. Chcesz przez to napisać ze szanujące się agencje do reporterki używają korpusu z takimi ograniczenami prędkości oraz długości serii zdjeć? Wolne żarty.

Jednemu z nich wysiadla niedawno migawka w 10D, gdzies po 35-40 tys przebiegu. Koszt naprawy 800 zeta (tak mi sie przynajmniej wydaje, bo to wiadomosc z drugiej reki.
    Co sie by zgadzało z informacjami które podawałem. Migawki od amatorskich korpusów EOSów analogowych (za to głowy nie dam w odróżnieniu od poprzednich informacji których jestem pewien) miały/mają gwarantowaną żywotność (coś około) 25,000 cykli - co nie oznacza że po tylu padną.

Podczas testu EOSa 3 który ma gwarantowane 100,000 migawka zdechła po przeszło 140,000

Więc "pad" po 35-40 000 jest jak najzupełniej przystający do założen.
    Canon EOS 300D | Canon EF-S 17-85 IS | Manfrotto 479-4B | 234RC | PowerShot A95

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Kiedys napisalem, ze zrobilem 15k w poltora miesiaca. Niektorzy podlapali temat i jada na nim od miesiaca...
    Wiesz, to jest raczej spore osiągnięcie, jeżeli chodzi o sprzęt o foto, ja cię z pewnej perspektywy podziwiam, lecz osobiście uważam <choć nie żyje z fotorafi, jest to raczej hobby i to jedno z wielu> że pstyknięcie w przeciągu 1,5 miesiąca około 15000 zdjęć < mi wychodzi z czystej artmetyki 200 fotografii dziennie> to wyczyn nie do zrobienia. Często mam w rękach książki o profesjonałach z NG <National Geographic> i oni machają dużo fotek <ok 1000 - 5000 na wyjazd> tylko, że oni są w 100% sponsorowni przez korporację, która stawia im wymagania, więc jak się czają w jakiejś norze prze tydzień o wodzie i jakiś sucharach, to walą co leci zoomami. Ty raczej nie, bez obrazy.
    Jednych owszem stac na najwyzsze modele, a inni pracuja na klasie 10D.
    Najwyższy model od 10D to 1D MK II w klasie canona, co jest czterokortnością ceny 10D, jeżeli ktoś robi foty na reporterkę zawodowo <żeby na rodzinę zarobić> to jestem pewien, że albo ma ok. 5 x 10D z różnymi obiektywami na pasku przy robieniu fotek na "pracy" albo jednak macha 1D Mk II z dobrym obiektywem do ekspozycji na jaką został wysłany.
    Wiesz, jeżeli ludzie podłapali motyw na twoim poście, to znaczy, że coś z tym jest. My forumowicze jesteśmy tu z szczerej chęci pomocy, a nie <wyjątek "alien"> żeby ci dogryźć, ale jeżeli wpadasz i od pierwszych posów walisz ściemę, że pstrykasz praktycznie z non-stop wciśniętym sputem i bateriami w grippie wymienianymi co 5h , to proszę nie dziw się naszej reakcji. :wink:
    NO, not one of the First Ones,
    I AM THE FIRST ONE !!!
    PS G3\512MB Kingston\UV Hoya\POL King

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Kolego, zejdz na ziemie- nikt (przynajmniej w W-wie) nie pracuje na MarkII. Powiem wiecej, malo kto ma 1Ds, raczej 1D. Jedynym przypadkiem pracy na 2 body jaki widzielem byl zestaw 10D i D60 u fotoreportera z prestizowej agencji.
    Demonstracja antyglobalistow - co chwile ktos w kamizelce "prasa" przemykal obok majac przynajmniej dwa body z roznymi obiektywami (na oko ponad 60% akredytowanych fotoreporterow mialo min dwa body).

Koncert KULTU Juwenalia w ta sobote - jeden 10D, Jeden Nikos D100,przynajmniej dwa 1DMkII (w tym jeden z gripem), kilka 1D, jeden albo dwa 1Ds plus rozne analogi, Nikony, Minolty itp (w sumie ok 20 fotografow).

Hmmmm... moze to wyjatkowe sytuacje mi sie trafily, ale raczej ty Arek powinienes zejsc na ziemie i pochodzic chwile po niej przy roznych fotoreporterskich okazjach.

Caly dowcip kryje sie w stwierdzeniu "dobre agencje informacyjne" .

Czym odroznic dobra agencje od zlej?

Dobra agencja/wydawnictwo daje swoim fotografom najlepszy mozliwy sprzet i wysyla na akcje.
    Zla agencja kaze pracowac na wlasnym sprzecie, poszukiwac samemu tematu a "moze odkupimy od was jakies ciekawe zdjecia".

To oczywiscie moje subiektywne zdanie.

Strona 2 z 17 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów