Strona 3 z 12 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 113

Wątek: Tani obiektyw makro

Dopiero zaczyna Awatar inferno
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marek69 Zobacz posta
    Maksymalne macro zależy od wielu czynników pierwsze czy zakładasz pierścienie przed obiektyw od razu uzyskujesz dużo większe macro możesz podpiąć odwrotnie mocowany np 50 od zenita uzyskasz jeszcze większe zbliżenia możliwości jest naprawdę sporo, jest jeszcze mieszek i inne rzeczy do powiększeń jeżeli chcesz fotki z macro zagadaj na gg mam tylko owady niestety dopiero się uczę i nie będę tu wystawiał się na krytykę fachowców.
    Moje gg 1315160 pokaże ci bez pierścieni z pierścieniami i oczywiście z dołożeniem obiektywu 50 odwrotnie mocowanej.
    Ps. canon 100 mm f 2,8
    dzieki za odpowiedz, jednak chce obiektyw juz gotowy bez dodatkow, bo liczy sie rowniez waga, dlatego chodzi mi wylacznie o lekki jasny obiektyw macro z ktorym bede mogla chodzic bez statywu.

Dopiero zaczyna Awatar mort_subite
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Warto rzucić okiem na www.optyczne.pl - przetestowano tam chyba wszystkie budżetowe szkła makro. I z tego co pamiętam, to pod względem jakości optyki, nie ma między nimi specjalnych różnic - wszystkie są naprawdę bardzo dobre.
    Sam korzystam z Tokiny 100 AT-X Pro na kliszaku i nie mam najmniejszych zarzutów do jakości zdjęć. Co prawda autofokus jest powolny i w kiepskim świetle lubi się mylić, ale w makrofotografii to akurat nie jest przeszkoda, bo z reguły i tak się doostrza ręcznie (w Tokinach przełącza się między trybami AF/MF przesuwając w przód/tył pierścień nastawiania ostrości, co jest dość dziwnym rozwiązaniem, ale można do tego przywyknąć).

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez inferno Zobacz posta
    No nie wiem czy myle czy nie, ale czy skala odwzorowania, dla obiektywu canon 100mm, ktora wynosi 1:1, po podpieciu do malej matrycy canona 400d sie zmienia czy nie? Bo przyznam ze do konca nie kumam, musze to poczytac, ale na razie prosze o szybka odpowiedz od znawcy
    skala odwzorowania to cecha ukladu optycznego, nie matrycy.

1:1 oznacza ni mniej ni wiecej, ze obraz obserwowanego przez obiektyw przedmiotu jest tej samej wielkosci co przedmiot. tzn. jesli fotografujesz mrowke dlugosci 5mm to obraz jaki powstaje na plaszczyznie filmu/matrycy ma rowniez wielkosc 5mm.

zrob sobie eksperyment: poloz maksymalnie wyciagniety obiektyw makro 1:1 na stole i od przodu umiesc jakis obraz na foli podswietlony latarka (zmierz linijka, zeby byl dokladnie w takiej odleglosci na jaka ustawiona jest ostrosc obiektywu). od tylu, przystaw biala kartke papieru i przystaw na jakies 3 cm do tylnej soczewki. jak przysuniesz albo odsuniesz (trzeba poprobowac) to pojawi sie ostry obraz. bedzie dokladna wymiarowo kopia obrazka na folii.

matryca czy film to po prostu wycinek tego obrazu, rzucanego przez obiektyw.
    www albo tez flickr

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez checiu Zobacz posta

przykład foty prosto z puszki 20d bez wyostrzania np.

http://acstudio.info/zdjecia/IMG_7453.JPG

z Kolei Tu masz fotkę z wcześniej wspomnianej 50 tki z mieszkiem

http://www.digart.pl/praca/1613866/Pecherzyki.html

i 50 bez mieszka

http://www.digart.pl/zoom/1597539/O_..._w_trawie.html

co do jakości Tamrona 90 to nie wiem bo nie używałem ale widziałem z tego foty i na prawdę nie odbiegały

Prawda jest taka że z tej klasy szkieł (canon 100, sigma 105 (bodajże) i tamron 90) to wszystkie są godne uwagi. Jeżeli nie masz pieniędzy na legendarną 100 Canona też możesz powalczyć tymi tańszymi - ewentualnie ściągnij sobie z USA 100 to będzie taniej :P)
    Te foty z 50 sa ekstra. ale chyba sa podrasowane , a fota z 100 ma malutka glębie ostr. no ciekawe co to bedzie dopoki nie kupie to nie bede wiedziec. Roznica w cenie canona i innych nie jest az taka duza o dziwo.

Początki nałogu Awatar Wini
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

... lekki jasny obiektyw macro z ktorym bede mogla chodzic bez statywu.
    Nikon 105/2.8 VR ?
    Wini

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

O, piekny temat, wlasnie tez jest w trakcie decyzji o obiektywie makro. Ogladam Tokiny Tamrony Sigmy i Canony. Chodzi mi generalnie o ok. 100mm, nie sa az tak drogie a chyba wystarczajaco dobre do makro. Skala 1:1.
    Mam Canona 400D. Czyli z mala matryca, czy w takim wypadku nadal obowiazuje skala 1:1? Chyba nie.... jak to jest?

I czy bez problemu taki obiektyw nastawia ostrosc na dal?

I jak z tym AF w canonowym obiektywie, bo czytalam ze zamienniki maja problem z AF i glosno chodzi... Tutaj jest USM czyli cicho chodzi?

Czy ktos moglby wstawic fotke tym obiektywem podpieta do lustrzanki z mala matryca (typu 350D, 400D itd.) i zrobic zdjecie, aby ukazac najwieksze makro jakie sie da zrobic tym obiektywem?

Troche duzo prosb ale moze cos sie z tego ud Wam odpowiedziec
    Pozdrawiam,
    Karolina

PS. Ten obiektyw Canona 100mm 2.8 ma przelacznik AF/MF czyli nie mozna "dostawic" ostrosci tak "od reki"? Bo czytalam ze niektore obiektywy maja taka mozliwosc.
    1:1 obowiązuje bo to cecha obiektywu, ale ... na małej matrycy aparat sobie "wykadruje" i będziesz miała jeszcze dodatkowe "powiekszenie" * 1,6

Ostrość "na dal" - generalnie nie ma problemu choc obiektywy makro nie są demonami szybkości AF. Często jest przełącznik autofokusa na obiektywie ograniczający zakres jego "poszukiwań" - tak jest m.in w Canon 100mm macro. Wyjątkiem jest Canon 65mm (skala nawet 5:1)- specjalstyczny obiektyw TYLKO do makro - na nim nie wyostrzysz na odległe obiekty.

USM chodzi cicho, ale dla macro często i tak lepiej ostrzyc ręcznie. Co innego portrety.

Największe makro to 1:1. Oznacza to że maksymalny obraz na matrycy będzie taki jak fotografowany obiekt w rzeczywistości. Co Ci pomoze fotografia? Kwiatek 1 cm będzie na matrycy mieć (maksymalnie) 1 cm. A jak wstawisz pierścienie pośrednie / mieszek to jeszcze więcej ... kombinuj.

Jest AF/MF.

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Optyczne.pl juz obczytalam wczesniej dzieki z link

Eksperymemt musze przeprowadzic zeby latwiej mi bylo skumac. dzieki!

Chyba zdecyduje sie na canona 100.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

albo porzadne makro, albo bez statywu.

VR to pic na wode, bo rece niestety lataja nie tylko w plaszczyznie fokalnej. stabilizacja mozna sobie robic obiekty w skali 1:5 gdzie glebia ostrosci nie jest papierowa, ale nie 1:1 gdzie ruch o byle milimetr rozwala ostrosc
    www albo tez flickr

Dopiero zaczyna Awatar HN70
    Miasto
    Sopot

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wini Zobacz posta
    Nikon 105/2.8 VR ?
    Fajny obiektyw za 2500pln. Do tego jeszcze nikon D300 z cmosem za 5100pln i ma się milusi micro-zestawik za nie-wielkie pieniądze do focenia w różnych warunkach pogodowych :-)

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

No nie wiem czy myle czy nie, ale czy skala odwzorowania, dla obiektywu canon 100mm, ktora wynosi 1:1, po podpieciu do malej matrycy canona 400d sie zmienia czy nie?
    teoretycznie nie, ale w praktyce tak ;-)

Czyli ten canon 100mm 2.8 macro nie ma takiej opcji.
    Uwaga! są dwa:
    stary
    http://www.canon.com/camera-museum/c...0_28macro.html

i nowy.
    http://www.canon.com/camera-museum/c...macro_usm.html
    Zdaje sie ze ta informacja jest w nazwie obiektywu, tylko ja akurat zapomnialam tego skrotu.
    Chodzi chyba o FTM (Full Time Manual) tzn. przełącznik AF/MF jest w pozycji AF a mimo tego możemy ostrzyc ręcznie.
    Nie ma tego w nazwie obiektywu, wskazówką jest USM, ale pełnej równoznacznosci nie ma.
    Jeśli chodzi o 100/2.8 macro Canona, to stary tego nie ma, a nowy ma USM i FTM.

Ja zamierzam focic nature: kwiatki roslinki owady itp. Chce robic bardziej artystyczne te fotki, nie dokumentalne wiec wazny jest rowniez bokeh,
    Zatem, jeśli wierzyć M. Johnston'owi,
    http://free.art.pl/fotografie/johnst...kehRatings.pdf (str.6)

powininnas poszukać starego Canona 100/2.8 Macro (tego bez USM)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Strona 3 z 12 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów