Pokaż wyniki od 1 do 10 z 113

Wątek: Tani obiektyw makro

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar inferno
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Mam wrazenie ze mylisz skale odwzorowania z ogniskową.1:1 to skala odwzorowania.
    No nie wiem czy myle czy nie, ale czy skala odwzorowania, dla obiektywu canon 100mm, ktora wynosi 1:1, po podpieciu do malej matrycy canona 400d sie zmienia czy nie? Bo przyznam ze do konca nie kumam, musze to poczytac, ale na razie prosze o szybka odpowiedz od znawcy

Wiele obiektywów pozwala na manualne ustawienia z przełacznikiem w pozycji auto.Okresla to instrukcja.
    Czyli ten canon 100mm 2.8 macro nie ma takiej opcji. Zdaje sie ze ta informacja jest w nazwie obiektywu, tylko ja akurat zapomnialam tego skrotu.

Czym innym owady w naturze,czym innym srebrna bizuteria np.Na ogół wymaga wiedzy o obiektach fotografowanych i sprzecie.Sam obiektyw tu nie starczy.Pozdrawiam :-)
    Ja zamierzam focic nature: kwiatki roslinki owady itp. Chce robic bardziej artystyczne te fotki, nie dokumentalne wiec wazny jest rowniez bokeh, glebia ostr. itp. Pozdrawiam!
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Wini Zobacz posta
    różnice w obrazowaniu - baaardzo stare porównanie kilku obiektywów
    Dzieki serdeczne za linka. Wychodzi na to ze Tamron jest najlepszy optycznie. ale Canon jest lepszy mechanicznie
    Ostatnio edytowane przez inferno ; 01-04-2008 o 12:07 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec Awatar checiu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

@Inferno 100tka ma FTM'a czyli zawsze możesz sobie przeostrzyć ale to czesto jest cholernie wkurzające w macro ze przeostrzysz a na chwile zwolnisz spust i ostrzysz od nowa :P dlatego częściej się używa MF
    no i wg mnie skala odwzorowania sie zmienia bo przecież masz większą ogniskową - co przy kropie i przy macro jest przydatne (ale nie zawsze :P)

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez inferno Zobacz posta
    No nie wiem czy myle czy nie, ale czy skala odwzorowania, dla obiektywu canon 100mm, ktora wynosi 1:1, po podpieciu do malej matrycy canona 400d sie zmienia czy nie? Bo przyznam ze do konca nie kumam, musze to poczytac, ale na razie prosze o szybka odpowiedz od znawcy
    skala odwzorowania to cecha ukladu optycznego, nie matrycy.

1:1 oznacza ni mniej ni wiecej, ze obraz obserwowanego przez obiektyw przedmiotu jest tej samej wielkosci co przedmiot. tzn. jesli fotografujesz mrowke dlugosci 5mm to obraz jaki powstaje na plaszczyznie filmu/matrycy ma rowniez wielkosc 5mm.

zrob sobie eksperyment: poloz maksymalnie wyciagniety obiektyw makro 1:1 na stole i od przodu umiesc jakis obraz na foli podswietlony latarka (zmierz linijka, zeby byl dokladnie w takiej odleglosci na jaka ustawiona jest ostrosc obiektywu). od tylu, przystaw biala kartke papieru i przystaw na jakies 3 cm do tylnej soczewki. jak przysuniesz albo odsuniesz (trzeba poprobowac) to pojawi sie ostry obraz. bedzie dokladna wymiarowo kopia obrazka na folii.

matryca czy film to po prostu wycinek tego obrazu, rzucanego przez obiektyw.
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    skala odwzorowania to cecha ukladu optycznego, nie matrycy.

1:1 oznacza ni mniej ni wiecej, ze obraz obserwowanego przez obiektyw przedmiotu jest tej samej wielkosci co przedmiot. tzn. jesli fotografujesz mrowke dlugosci 5mm to obraz jaki powstaje na plaszczyznie filmu/matrycy ma rowniez wielkosc 5mm.
    [...]
    matryca czy film to po prostu wycinek tego obrazu, rzucanego przez obiektyw.
    wszystko się zgadza, z jedną różnicą: bezpośrednio na kliszy mogłeś zobaczyc obraz, a na matrycy już nie :-)

Weź kliszaka/5D/1Ds i sfotografuj 5zł w skali 1:1.
    Wejdzie w kadr na styk (średnica 24mm):
    http://www.nbp.pl/Home.aspx?f=bankno...ty/PLN5zl.html

Potem weź crop-korpus i zrób to samo. (moneta wylezie z kadru, ale to tak na marginesie :-))

Nastepnie oba pliki wyświetl na monitorze (lub zrób po odbitce) i zapytaj kogoś na ktorym jest większa skala odwzorowania?

Dlatego napisałem:
    No nie wiem czy myle czy nie, ale czy skala odwzorowania, dla obiektywu canon 100mm, ktora wynosi 1:1, po podpieciu do malej matrycy canona 400d sie zmienia czy nie?
    Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    teoretycznie nie, ale w praktyce tak
    Kolega nor napisał to jeszcze lepiej: "1:1 obowiązuje bo to cecha obiektywu, ale ... na małej matrycy aparat sobie "wykadruje" i będziesz miała jeszcze dodatkowe "powiekszenie" * 1,6"
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 01-04-2008 o 13:04
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

No nie wiem czy myle czy nie, ale czy skala odwzorowania, dla obiektywu canon 100mm, ktora wynosi 1:1, po podpieciu do malej matrycy canona 400d sie zmienia czy nie?
    teoretycznie nie, ale w praktyce tak ;-)

Czyli ten canon 100mm 2.8 macro nie ma takiej opcji.
    Uwaga! są dwa:
    stary
    http://www.canon.com/camera-museum/c...0_28macro.html

i nowy.
    http://www.canon.com/camera-museum/c...macro_usm.html
    Zdaje sie ze ta informacja jest w nazwie obiektywu, tylko ja akurat zapomnialam tego skrotu.
    Chodzi chyba o FTM (Full Time Manual) tzn. przełącznik AF/MF jest w pozycji AF a mimo tego możemy ostrzyc ręcznie.
    Nie ma tego w nazwie obiektywu, wskazówką jest USM, ale pełnej równoznacznosci nie ma.
    Jeśli chodzi o 100/2.8 macro Canona, to stary tego nie ma, a nowy ma USM i FTM.

Ja zamierzam focic nature: kwiatki roslinki owady itp. Chce robic bardziej artystyczne te fotki, nie dokumentalne wiec wazny jest rowniez bokeh,
    Zatem, jeśli wierzyć M. Johnston'owi,
    http://free.art.pl/fotografie/johnst...kehRatings.pdf (str.6)

powininnas poszukać starego Canona 100/2.8 Macro (tego bez USM)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Domyślnie

Witam

Chce kupic ten obiektyw macro , co o nim myslicie , sa lepsze jeszcze od niego ? ..bo chce kupic jak najlepszy , nie patrze na cene ..

Canon MP E - Makro-Objektiv - 65
    mm - f/2.8 - Canon EF

Albo mam jeszcze taki do wyboru - Canon MP-E 65mm 2.8 Macro (1:5)
    Ostatnio edytowane przez statyw ; 21-08-2009 o 19:39

Uprawnienia umieszczania postów