Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: G9 kontra S5IS

maly420
    Guest

Domyślnie

Kilka dni w internecie... masa przeczytanych testów i oblukanych sampli... spceyfikacje praktycznie na pamięć i wyskok do sklepu, macanie, oglądanie .... co mi się spodobało w S5Is - odchylany ekranik, można podczepić 580ex i 4xAA więc nie ma stresu że bateria padnie ) ....
    ale za radą kolegi "heńka" macałem i oglądałem jeszcze Fz18 i faktycznie sprzęt naprawdę niezły, ze świetnym trybem Auto (a to w przypadku amatora najważniejsze) ... więc wybrałem panasonica - w wersji silver prezentuje się naprawde nieźle ...
    dziewczyna bardzo zadowolona - jakość zdjęć całkiem niezła(na dniach zobacze jak to wygląda w druku). 18x zoom robi wrażenie, a stabilizacja dobrze sobie radzi.

Coś już napisał

Domyślnie

Każdemu wg potrzeb jego
    Ja tam uważam G9 za swietne uzupełnienie lustra i raczej bym się nie zamienił na zadnego pasikonika

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Sorry Heniek ale Panasonic to nie firma, to tandeciarze więc nie przekona mnie ich żaden produkt i tym przekonaniu trwam od 8 lat.
    Co do wyboru pomiędzy G9 a S5IS to zależy kto czego oczekuje i ile chce wydać. Emocjonalnie seria G jest mi bliższa ale też i droższa. S5 IS robi całkiem fajne fotki.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Coś już napisał

Domyślnie

Nie chciałem być az tak brutalny - po co psuć koledze dobre samopoczucie. Grunt że jest zadowolony - prawda ?
    Też mam swoje zdanie o Panasonicu i wiem jak daleką drogę (na dno) pokonał w ciągu ostatnich 18 lat tj odkąd uważnie ślędzę losy firm z branży AV...
    Szkoda

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie ..a przy okazji: CMOS w kompakcie?

A ja tam chętnie posłuchałbym konkretów: dlaczego Panasonic.
    Nie subiektywnej oceny tylko sprecyzowanych różnic/zalet.
    Jeśli chodzi o moje zdanie - poleciłbym G9 - ale nie dla amatora.
    To znakomite uzupełnienie do pracy w miejscach gdzie aparat nie może zwracać uwagi. Niepozorny - daje dużo mozliwości włącznie z praktycznie stosowalnym RAWem - ten opcjonalny z S5 niestety jest ciut wolny w zapisie.
    Jedna bateria - też jest lepsza od 4szt R6 po kieszeniach.
    G9 ma również zdecydowanie lepszy "manual" czyli gałkologię.
    Gdyby tak jeszcze odchylany ekranik...
    Minusem - szumy, szumy, szumy...

Przy okazji - czy któryś z kolegów ma rozeznanie w nastepującej kwestii:
    z czego wynika fakt stosowania matryc CMOS wyłacznie w lustrzankach?
    Czy należy mieć nadzieję że któregoś dnia zaskoczy nas Canon kompaktem z CMOSem - czy też po prostu technicznie sie nie da bo...?

Początki nałogu Awatar djcargo
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Moja mama kupiła sobie S5IS bo "duży zoom jest fajny i jej się przyda". Po miesiącu zmieniła zdanie...
    Jeśli myślisz o ciut poważniejszych zdjęciach to jednak zdecydowanie G9.
    Regulamin pkt 8.

Bywalec Awatar zonk
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

z czego wynika fakt stosowania matryc CMOS wyłacznie w lustrzankach?
    Zdarzają się i w kompaktach ;-)
    http://www.optyczne.pl/70.1-Test_aparatu-Sigma_DP1.html
    >>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<

Coś już napisał

Domyślnie

...jak i w kamerach /sony/ - z miernym skutkiem /miałem takie badziewie z 3x CMOS/
    Wszystko zależy od technologii produkcji. Porzadnie wykonany CMOS będzie lepszy od kiepskiego CCD ale i dobrze wykonany CCD będzie lepsze od marnego CMOS'a...To tak jak z silnikami. Jedni wolą diesle, drudzy benzynowce

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów