Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Sigma 50-500 F/4-6.3 f4-6.3 EX DG HSM

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

tez jestem ciekaw.. szkoda ze swiatlo to dalej 6,3 na dlugim koncu - osobiscie wolalbym np. 5 czy nawet 5,6 kosztem OS i wiekszych wymiarow obiektywu.. za to cena na amazon.com ponizej 1000 $ :-)
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 01-04-2008 o 21:09

Początki nałogu Awatar Kosmo

Domyślnie

Ja wcale nei neguję tej Sigmy To w swojej klasie cenowej (zoomowej) bardzo dobre szkło i na pewno warto rozważyć jego kupno.
    Zgodzę się tez co do jakości, ale ja robiąc zdjęcia ptaków bardzo wcześnie rano arzekam na światło 5.6 a co dopiero mówić o f/8.
    Tez rozważałem to szkło przy kupnie tele Stałka Canona jednak wygrała

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
    tez jestem ciekaw.. szkoda ze swiatlo to dalej 6,3 na dlugim koncu - osobiscie wolalbym np. 5 czy nawet 5,6 kosztem OS i wiekszych wymiarow obiektywu.. za to cena na amazon.com ponizej 1000 $ :-)
    Nie jestem pewien czy to by była dobra zamiana. Pół działki przysłony znów wiosny tu nie uczyni , a OS może (szczególnie przy tak długim szkle) być bardzo użyteczny. Do tego niestety życie pokazuje, że różnica w świetle w szkle o 1EV to cena minimum razy dwa . Do tego rozmiary i ciężar też rosną błyskawicznie. Zobaczymy .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 01-04-2008 o 23:49
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Nie jestem pewien czy to by była dobra zamiana. Pół działki przysłony znów wiosny tu nie uczyni , a OS może (szczególnie przy tak długim szkle) być bardzo użyteczny.
    moze to dlatego ze ja w ogole malo IS'a uzywam - wszedzie (no, w 99,9% "wszedzie " ;-) ) i tak biore ze soba statyw stad moje moze malo obiektywne opinie :smile:

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Do tego niestety życie pokazuje, że różnica w świetle w szkle o 1EV to cena minimum razy dwa . Do tego rozmiary i ciężar też rosną błyskawicznie. Zobaczymy .
    ano niestety.. w takim wypadku "jak sie nie ma co sie lubi .. " ..

Cytat Zamieszczone przez Kosmo Zobacz posta
    Zgodzę się tez co do jakości, ale ja robiąc zdjęcia ptaków bardzo wcześnie rano arzekam na światło 5.6 a co dopiero mówić o f/8.
    i to jest wlasnie powod dla ktorego i ja dokupilem ta stalke :smile: .. do tej pory wlasnie z czasami mialem najwieksze problemy.. teraz sigme biore np w gory (pomimo jej wagi) a stalka jest do ptakow i innej "przyrody" :smile:
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 02-04-2008 o 08:34

Początki nałogu Awatar Kosmo

Domyślnie

Czy ja wiem czy jest sens kupna zooma mając stała 400-kę Ja już wolę dołożyć TC1.4 i poblem z głowy.
    Tak serio Ile razy w górach przydaje się ogniskowa powyżej 200-300mm Lepiej już kupić dobrej jakości 70-200/4
    Sprzeczał się jednak nie będę, bo może Tobie akurat ten zoom jest bardzo przydatny

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Czy ja wiem czy jest sens kupna zooma mając stała 400-kę Ja już wolę dołożyć TC1.4 i poblem z głowy.
    jest, jesli potrzebujesz np 300mm .. no i u mnie byo odwrrotnie - najpierw byl zoom a potem stalka ;-)

jesli chodzi o tc to w 40'tce af wyczynial wszystko poza lapaniem ostrosci - mialem kenko 1,4 z zaklejonymi stykami i w koncu poszlo w swiat.. o dziwo w 350'tce bylo ok ale to nie nowy temat na forum..

Tak serio Ile razy w górach przydaje się ogniskowa powyżej 200-300mm Lepiej już kupić dobrej jakości 70-200/4
    no wlasnie w okolicach 300-350mm bardzo czesto.. sporadycznie na 500mm ale tez sie zdarzy.. kiedys nosilem sigme 70-300 ale po ilus wyjsciach stwierdzilem ze wiekszosc zdjec tym szklem bylo robionych wlasnie na 300mm a jakosc w tym zakresie byla kiepska.. stad zamiana.. no i lepiej sie czuje majac jeszcze zapas "mm" :smile:

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów