Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Sigma 50-500 F/4-6.3 f4-6.3 EX DG HSM

Dopiero zaczyna Awatar AndreasK
    Miasto
    Poland

Domyślnie Sigma 50-500 F/4-6.3 f4-6.3 EX DG HSM

Tak przegladajac oferty producentow obiektywow natrafilem na takie cudo, brzmi ciekawie jako urzadzenie do rejestracji ujec, bez wnikania w maksymalna jakosc, bo przy takiej krotnosci zoomu o super jakosci i to bez IS mowic nie mozna, do tego sprzetu dedykowany jest tez TC 2x co daje kosmiczne 100x1000 mm (oczywiscie dosc ciemne). Nieraz w reporterskich zadaniach moze to okazac sie ciekawe, co na to Panowie od samolotow i innych zastosowan, ktos juz moze testowal ten sprzet - jakies refleksje ?
    ### AndreasK ###
    Canon G12

Początki nałogu Awatar Kosmo

Domyślnie

Poczytaj forum O tym szkle zarówno tu jak i w sieci jest mnóstwo informacji

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AndreasK Zobacz posta
    urzadzenie do rejestracji ujec
    ciekawie to sformulowales

bez wnikania w maksymalna jakosc, bo przy takiej krotnosci zoomu o super jakosci i to bez IS mowic nie mozna
    a wlasnie ze mozna - mam zarowno 50-500 jak i 400 5,6L i o ile oczywiscie stalka jest lepsza to 50-500 domkniety do f8 na 500 mm jest jakosciowo zblizony do ef 400 przy pelnej dziurze (minimalnie gorsza ostrosc, juz bardziej widoczny spadek kontrastu itp ale jak na tak uniwersalne urzadzenie jest IMHO bardzo dobrze).. inna kwestia sa zwiazane z "domykaniem" roznice w czasach migawki - czasem to decyduje o tym czy zdjecie jest do kosza czy nie..

do tego sprzetu dedykowany jest tez TC 2x co daje kosmiczne 100x1000 mm (oczywiscie dosc ciemne).
    nie "dosc ciemne" ale tragicznie ciemne

Nieraz w reporterskich zadaniach moze to okazac sie ciekawe, co na to
    jesli myslisz o zastosowaniu tc to od razu sobie odpusc - tym mozna co najwyzej ksiezyc sfotografowac

do innych zastosowan ten obiektyw jest bardzo przydatny a przede wszystkim niesamowicie uniwersalny.. i do tego na tyle dobry ze kupujac 400 5,6L nawet nie pomyslalem by sie tej sigmy pozbywac

gdzies tu na forum sa moje sample z tego szkla..

Początki nałogu Awatar Kosmo

Domyślnie

Oj ja myślę, że porównywanie Sigmy przy 500 do Canona 400/5.6 to lekka przesada

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kosmo Zobacz posta
    Oj ja myślę, że porównywanie Sigmy przy 500 do Canona 400/5.6 to lekka przesada
    pamietaj, ze to porownanie pomiedzy f8 w sigmie a f5,6 w canonie - to juz samo w sobie robi duza roznice.. na pelnych dziurach widac wyraznie przewage stalki..

dodatkowo napisalem, ze ustepuje troche ostroscia i kontrastem.. mimo to ten hyperzoom to bardzo fajne i dobre optycznie szklo - wyniki testow moge wkleic jak wroce z pracy :-)
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 31-03-2008 o 12:37

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

no to obiecana "wizualizacja" :wink:

Canon ef 400 f5,6 L
    f 5,6
    t 1/1000s
    iso 640

Sigma 50-500
    f 8
    t 1/320s
    @ 500mm
    iso 640

Sigma 50-500 @ 500mm
    f 6,3
    t 1/500
    @ 500mm
    iso 640

zdjecia prosto z aparatu - jedyna ingerencja to resize w PS by zmiescily sie na imageshack.. widac wyraznie ze sigma na f6,3 odstaje ale na 8 jest juz lepiej choc kontrast w calym zakresie znacznie mniejszy..

Początki nałogu
    Miasto
    Strzałkowo

Domyślnie

imho ta roznic jest do zaakceptowania.. myslalem,ze bedzie gorzej a tu mila niespodzianka ;]

Dopiero zaczyna Awatar makkak
    Miasto
    Chrzanów, Polska

Domyślnie

A dlaczego zdjecia z sigmy sa jasniejsze, czyzby automatyka zle dobierala parametry? A moze to konstrukcja obiektywu lub przyslony?
    350D, KIT 18-55, Sigma 70-300 4.0-5.6, Canon 50 1.8, 2x512MB, filterki :P

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Picia Zobacz posta
    imho ta roznic jest do zaakceptowania.. myslalem,ze bedzie gorzej a tu mila niespodzianka ;]
    u mnie bylo podobnie :-) niby 10-cio krotny zoom a jednak sigma odwalila tu kawal dobrej roboty :-) wazy swoje ale warto go dzwigac :-)

Cytat Zamieszczone przez makkak Zobacz posta
    A dlaczego zdjecia z sigmy sa jasniejsze, czyzby automatyka zle dobierala parametry? A moze to konstrukcja obiektywu lub przyslony?
    wszystkie byly robione na av - nie wprowadzalem zadnych korekt.. zdjecia faktycznie sa jasniejsze i odbija sie to tez na czasach migawki.. mozna wiec niedoswietlac zdjec o +/- 0,5ev.. a czemu tak sie dzieje - nie mam pojecia.. moze to kwestia wspolpracy elektroniki sigmy (np. dane o przyslonie) z korpusem canona

400'tke kupilem w sumie niedawno i czekam na dobra pogode, ktora jeszcze musi sie zgrac z wolnym czasem (a tego u mnie wciaz jak na lekarstwo).. ale jak juz sie uda to wkleje male porownanie "w terenie" :smile:

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Ciekawe czy Sigma APO 150-500mm f/5-6.3 DG OS HSM będzie też taka dobra optycznie?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów