Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Canon G9 - paprochy od wewnatrz

trx2007
    Guest

Domyślnie

problem rozwiazany.. w ramach gwarancji wymienili mi obiektyw (a przynajmniej tak powiedzieli).. po kilku tygodniach znowu to samo.. brud w obiektywie.. ale znalazlem rozwiazanie

http://www.mypicx.com/04112009/1/

po przylozeniu odkurzacza do obiektywu w roznych pozycjach (mniejszy i wiekszy zoom) paprochy zniknely dziwne ze w takiej cenie otrzymuje sie taki chlam.. rozkrecilem ten aparat, a obiektyw z wierzchu to jakis tani nieszczelny plastik.. rozwiazanie to chyba jedynie tulejka z filtrem uv na koncu no chyba ze co miesiac bedzie male odkurzanie...

Początki nałogu Awatar Sempoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mam jeden włos w optyce G9 - sądzisz, że mogę spokojnie odkurzyć to odkurzaczem? Jak technicznie podejść do tego zadania? Bo Żytnia za droga, a poza tym to wolę kawę :P
    60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

trx2007
    Guest

Domyślnie

Witam

Pod moim postem na flickr ktos napisal ze usunal wlos odkurzaczem
    Najlepiej wysun obiektyw na maxa i wyjmij baterie, potem odkurz obiektyw najpierw z boku a potem przyloz centralnie do obiektywu.. nastepnie to samo dla mniejszego zoomu..
    Oczywiscie wszystko na wlasnie ryzyko

pozdro
    marekk

Cytat Zamieszczone przez Sempoo Zobacz posta
    Mam jeden włos w optyce G9 - sądzisz, że mogę spokojnie odkurzyć to odkurzaczem? Jak technicznie podejść do tego zadania? Bo Żytnia za droga, a poza tym to wolę kawę :P

Początki nałogu Awatar Sempoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Działałem odkurzaczem na G9 - jeden duży włos już nie psuje kadrów, ale coś się pojawiło mniejszego, zdaje się że na matrycy. Szukałem w Sieci tematu 'dusty G9' i okazało się, że te kompakty są tak zbudowane, iż podczas zoomowania i innych ruchów obiektywu następuje ładowanie elektrostatyczne i adhezja kurzu.

Złożyłem wizytę na Żytniej i pan powiedział, że to 200-300 zł kosztuje takie czyszczenie, z uwagi na specyficzną budowę G9.

Będę dalej drążył temat.
    60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Dopiero zaczyna
    Miasto
    EDDF

Domyślnie

Witam,
    Widze ze Canon odwala fuszerke z tymi obiektywami, w G7 mialem taki sam problem, najpierw paprochy w obiektywie potem na matrycy - wizyta w serwisie Canona (w Niemczech) i... chcieli mnie skasowac cos kolo 200 euro! i to w ramach gwarancji bo stwierdzili, ze to z mojej winy. Wiec pogrzebalem w sieci i znalazlem troche info, postraszylem niemiecki serwis skarga w centrali Canona i zrobili to w koncu w ramach gwarancji...
    Ciekawe jest to, ze w G6 nigdy nie mialem zadnych problemow z paprochami w obiektywie czy na matrycy, chyba ktos jakies "lean manufacturing" zastosowal w G7 wzwyz...

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów